Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsbolaget i Arvika ska utreda nya energikällor

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Som en blomma ser solfångaren, bestående av tolv solpaneler, ut vid förskolan Galaxen.
Som en blomma ser solfångaren, bestående av tolv solpaneler, ut vid förskolan Galaxen. Foto: Kerstin Herö

Arvika Fastighets AB ska undersöka fler alternativ för att producera egen energi.

Det beslutades vid det kommunala fastighetsbolagets senaste sammanträde. Solceller på husfasader, mindre vertikala vindkraftverk och vindträd är det som styrelsen gett tjänstemännen i uppdrag att utreda.

– Vi kommer att behöva mer småskalig produktion för att klara den framtida elförsörjningen. Styrelsen var enig om, att vi behöver producera el själva och inte bara vara konsumenter, säger Lars-Ove Jansson (S), ordförande i styrelsen.

I dag sätter fastighetsbolaget upp solpaneler på taket vid nybyggnation eller byte av tak på befintliga fastigheter, om takkonstruktion och läget är lämpligt för det. Nu ska bolaget även titta på om det finns förutsättningar för solpaneler på husfasader.

– Det kan också vara ett alternativ, säger Mikael Engstig, vd för Arvika Fastighets AB.

Kvarteret Dragspelet

I det här läget ska man specifikt titta på bostadsområdet Dragspelet vid Rosendalsvägen. Hyreshusen har gavlar utan fönster i söderläge och det skulle kunna ge bra förutsättningar för solpaneler på husfasaden.

– Är det smart att sätta upp paneler och kanske få egen el till tvättstugan, trapphusbelysningen och källaren? säger Lars-Ove Jansson.

Vad kostar det, vilka effekter kan det ge och är det praktiskt möjligt? Det ska studien utvisa.

Hyreshusen i kvarteret Dragspelet har gavlar utan fönster i söderläge och det skulle kunna ge bra förutsättningar för solpaneler på husfasaden.
Hyreshusen i kvarteret Dragspelet har gavlar utan fönster i söderläge och det skulle kunna ge bra förutsättningar för solpaneler på husfasaden.

Styrelsen ville samtidigt att man utreder möjligheterna att använda sig av mindre vertikala vindkraftverk för småskalig produktion.

Det vanliga i dag är horisontell vindkraft. Användandet av vertikala vindkraftverk verkar inte vara särskilt utbrett än?

– Inte här, men de är vanliga i Asien och Finland ligger långt före Sverige. Men det börjar komma här också. Det finns många olika storlekar och höjder, säger Lars-Ove Jansson.

Fastighetsbolaget ska även titta på kostnader för och effekt av så kallade vindträd.

Sol- och vindträd

I januari i år invigde det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder i Göteborg Sveriges största sol- och vindträd i Eriksbo. Ett vindträ ser mer ut som en utsmyckning, en installation, än något som genererar energi. Men det gör det.

"Trädet” i Göteborg är nio meter högt och tio meter brett och har både vindturbiner och solceller. 30 gröna, små vertikala vindkraftverk som ser ut som knoppar och 20 mindre solcellsplattor som formats likt blad. Det står på en gård bland hyreshusen och elen leds till en tvättstuga.

Familjebostäder skriver på sin hemsida att uppskattningen är att utfallet kan komma att variera mellan 20 000 och 40 000 kWh om året.

Solpaneler på taket

Solpaneler på taket finns i dag på flera av Arvika Fastighets AB:s fastigheter. Nybyggda Minnebergsskolan, förskolan Galaxen, Graningegården i Taserud fick det i samband med att taket las om i fjol och flera gruppbostäder inom vården och omsorgen. Simhallen kommer att få det under 2023.

– Vi byter ett till två tak om året och om takkonstruktionen är lämplig och det är rätt lutning och väderstreck så installerar vi solpanel, säger Mikael Engstig.

Det finns även något hyreshus med solpanel och det kan bli fler.

– Under 2023 ska vi lägga om taket på fastigheten i kvarteret Nyckeln, där är det ett bra söderläge, säger Engstig.

Artikeltaggar

Arvika Fastighets ABEnergiFamiljebostäder i GöteborgFastigheterGraningegårdenLars-Ove JanssonMikael EngstigMiljöSolceller

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.