Hoppa till huvudinnehållet

Änglagård blir musikal – Daniel från Klässbol skriver manus

Publicerad:
Daniel Réhn, med hönan, skriver manuset till musikalen ”Änglagård”. Här med Tommy Körberg, Fredrik Kempe, Tuva B Larsen, Edward af Sillén, Lindy Larsson och Helen Sjöholm.
Daniel Réhn, med hönan, skriver manuset till musikalen ”Änglagård”. Här med Tommy Körberg, Fredrik Kempe, Tuva B Larsen, Edward af Sillén, Lindy Larsson och Helen Sjöholm. Foto: Mats Bäcker

Tommy Körberg och Helen Sjöholm gör två av rollerna när filmklassikern "Änglagård" blir musikal. För manus svarar Daniel Réhn från Arvika tillsammans med Edward af Sillén.

Över en miljon biobesökare såg Colin Nutleys "Änglagård" när den gick upp på bio för – exakt på dagen – 31 år sedan. Filmen tilldelades tre Guldbaggar, bland annat för Bästa film. Nu ska historien om Fanny och Zac, bröderna Gottfried och Ivan och alla de andra i den lilla svenska landsbygdsorten få liv på musikalscenen. I filmen gjordes rollerna av bland andra Helena Bergström, Rikard Wolff och Sven Wollter. Nu axlar veteranerna Helen Sjöholm och Tommy Körberg några av karaktärerna i ett manus som har skrivits av Daniel Réhn från Arvika.

– "Änglagård" är en av de stora juvelerna i svensk filmhistoria, den betyder jättemycket för mig personligen, berättar Daniel Réhn.

– Jag såg den på Palladium i Arvika och minns att publiken skrattade så mycket att jag inte hörde replikerna i filmen, jag fick gå och se den igen.

Daniel Réhn har tidigare jobbat med både Colin Nutley som regisserade filmen ”Änglagård” och Helena Bergström som spelade huvudrollen.
Daniel Réhn har tidigare jobbat med både Colin Nutley som regisserade filmen ”Änglagård” och Helena Bergström som spelade huvudrollen. Foto: Mats Bäcker

Daniel Rehn, 48, växte upp i Klässbol och lämnade Värmland för att söka ett liv som skådespelare i Stockholm. Planerna på skådespeleriet övergav han snabbt och genom åren har han bland annat skrivit manus till Melodifestivalen ett antal gånger. Han har arbetat med både Helena Bergström och Colin Nutley tidigare då han skrivit manus åt deras respektive filmer "Medicinen" 2014 och "En underbar jävla jul" 2015.

– Persongalleriet i "Änglagård" känner jag igen från min uppväxt. För mig är det stor igenkänning – både i kärleken till ortens människor och till Fanny och Zac. Jag identifierade mig med Fanny och Zac som den rebell jag tyckte att jag var. Ha!

– "Änglagård" skulle kunna utspela sig i värmländsk by. Berättelsen är nästan värmländsk – med stoltheten som de känner i bygden.

Tommy Körberg och Helen Sjöholm är rutinerade musikalartister.
Tommy Körberg och Helen Sjöholm är rutinerade musikalartister. Foto: Markus Gardner

Bakgrunden från Värmland kom väl till pass nu när han skulle översätta berättelsen från film till musikal.

– Jag vet hur det är att växa upp i en liten by och hur det annorlunda kan kännas läskigt. Det som är fint med filmen är att Colin inte skapat några nidbilder av vare sig ortsborna eller Zac och Fanny. Det finns kärlek till båda och det tror jag är filmens storhet.

När det gäller utmaningen i att göra musikal av en film lyfter Daniel Réhn fram förankringen som "Änglagård" har hos många människor.

– Alla över en viss ålder har en relation till filmen och karaktärerna. Det är en av de mest älskade svenska filmerna någonsin. Alla har sin egen favoritkaraktär i filmen som de identifierar sig med. Så den stora utmaningen är få människorna att känna igen karaktärerna de älskar när de står på en scen. Vi måste vara sanna mot karaktärerna, det måste vara ärligt.

Daniel Réhn pratar om att behålla filmens själ.

– Vissa av replikerna från filmen går igen i musikalen.

För musiken svarar Fredrik Kempe som utöver att ha skrivit otaliga bidrag till Melodifestivalen spelat i "Les Misérables" på Wermlandsoperan och varit förstatenor i CMB, Karlstads universitetskör. Regisserar musikalen "Änglagård" gör Edward af Sillén som även regisserat "Peter Pan går åt helvete" som nyligen besökte Löfbergs arena. Edward af Sillén har varit delaktig i manusarbetet i musikalen "Änglagård".

– Jag, Fredrik och Edward är trion som vänt och vridit på varenda scen för att maximera det här. Våra arbetsuppgifter går i varandra.

Tommy Körberg och Tuva B Larsen i rollerna som i filmen gjordes av Sven Wollter och Helena Bergström.
Tommy Körberg och Tuva B Larsen i rollerna som i filmen gjordes av Sven Wollter och Helena Bergström. Foto: Mats Bäcker

Colin Nutley månar om karaktärerna

I rollerna som Fanny och Zac ser vi Tuva B Larsen och Lindy Larsson. Handlingen inleds med en begravning och Fanny dyker upp tillsammans med Zac direkt från Berlin där hon arbetat som showartist. Kulturkrockarna mellan Fanny och det stillsamma bondesamhället blir många och berättelsen kretsar kring utanförskap och rädsla för det okända. Samt om några väl begravda hemligheter.

– Det känns som att jag gjorde filmen för 30 år sedan och att den har växt upp och flyttat hemifrån. Och nu får jag ett barnbarn i form av en musikal, säger Colin Nutley som skapade filmen 1992.

– En musikal har varit på tal i tio år, men först nu kändes det rätt i hjärtat att låta det hända. Mycket handlar om vilka som gör det, jag känner med säker med Daniel och Edward. Jag vill inte bli alltför involverad i projektet, jag har gjort min grej, nu får de göra sin.

Colin Nutley månar mest om att karaktärerna ska bli väl omhändertagna.

– För många som älskar filmen är karaktärerna som familjemedlemmar. För mig handlar filmen mycket om min kärlek till människorna som den skildrar. Det är lätt att göra narr av folk och det är lätt att vara rädd för folk i stället för att ha ett öppet sinne. "Änglagård" handlar om värme, det behöver vi i dessa dagar med allt som händer i världen.

Premiär för musikalen "Änglagård" blir det den 10 september på Oscarsteatern i Stockholm.

Artikeln uppdateras.

Artikeltaggar

ÄnglagårdArvikaColin NutleyDaniel RehnFilmFilmerHelen SjöholmHelena BergströmKändisarKarlstads universitetKlässbolLöfbergsLöfbergs ArenaMusikMusikalerNöje/KulturSkådespelareStockholmTommy KörbergWermlandsoperan

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.