Hoppa till huvudinnehållet

Här är det vanligast med elbilar – så många finns i din kommun

Publicerad:
Reporter Marie Blomgren
Marie Blomgren
marie.blomgren@nwt.se
Antalet elbilar ökar rejält i Värmland, men från en låg nivå. Nästan nio av tio personbilar drivs av bensin eller diesel.
Antalet elbilar ökar rejält i Värmland, men från en låg nivå. Nästan nio av tio personbilar drivs av bensin eller diesel. Foto: Christine Olsson/TT

Förra året nästan fördubblades antalet elbilar i Värmland.

Men de är fortfarande få jämfört med sina fossildrivna konkurrenter.

Det visar ny statistik.

På nyårsafton 2022 var 3 351 personbilar enbart drivna på el i trafik i Värmland. Det är drygt 84 procent fler än ett år tidigare.

Men andelen elbilar är låg: 2,1 procent av personbilarna är rena elbilar. Knappt 88 procent av personbilarna i länet, alltså nästan nio av tio, drivs av bensin eller diesel. Andelen fossildrivna bilar har sjunkit med knappt två procentenheter det senaste året. Det visar ny statistik från myndigheten Trafikanalys.

Andelen elbilar varierar mycket mellan de värmländska kommunerna. Högst är andelen i Hammarö kommun, med 3,8 procent. Därefter kommer Karlstad med 3,2 procent.

Lägst är andelen i Munkfors med 0,5 procent.

Räknat i absoluta tal finns flest elbilar i Karlstads kommun, följt av Hammarö och Kristinehamns kommuner.

Fotnot: Ladd- och elhybrider ingår inte i siffrorna.

Artikeltaggar

BensinDieselElbilarHammarö kommunKarlstadKarlstads kommunMunkforsTrafikTrafikanalysVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.