Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket kan avgifter för sophämtning och VA höjas

Publicerad:
Avgifterna på vatten och avlopp i Arvika föreslås höjas med 14 procent från och med 1 mars.
Avgifterna på vatten och avlopp i Arvika föreslås höjas med 14 procent från och med 1 mars. Foto: Janerik Henriksson/TT

Avgifterna för sophantering och VA i Arvika höjs igen från och med 1 mars om liggande förslag går igenom. VA-avgifterna med 14 procent och renhållningstaxan med 6 procent.

Det blir andra höjningen i år. Redan vid årsskiftet skedde en höjning med två procent som beslutades av fullmäktige i juni i fjol i samband med att budget för 2023 togs.

Vid den tidpunkten såg läget annorlunda ut säger Anders Norrby, vd för Teknik i Väst.

– Då föreslog vi en normal höjning, på den nivån det brukar ligga.

Efter det har flera saker hänt. Han hänvisar till stigande elpriser, hög inflation som lett till att låneräntan höjts flera gånger, samt ökade kostnader för bland annat bränsle, material och tjänster som orsak till behovet att höja avgifterna ännu mer.

– Vi har ett krav att balansera kostnader och intäkter, då måste vi justera avgifterna så vi får in de intäkter som behövs.

Kostnaderna för att driva och underhålla VA-anläggningarna och renhållningen ska täckas via avgifter. Men kommunen får heller inte ta ut mer i avgift än vad det kostar att göra det.

Ökade kostnader

Under 2023 väntas de nya omständigheterna ge ökade kostnader inom vatten och avlopp med totalt 11,2 miljoner. Av det härrör 6,5 miljoner till höjda räntekostnader, 3,2 miljoner till högre elkostnader och 1,5 till andra kostnadsökningar.

– Reningsverk och pumpstationer gör av med mycket el.

Det är brukningsavgiften inom VA som föreslås höjas igen från och med den 1 mars med 14 procent. Däremot blir det ingen höjning av anläggningsavgiften, förutom den tvåprocentiga ökning som skedde vid årsskiftet.

– Den har vi inte för avsikt att höja ytterligare i dagsläget.

Renhållningstaxan föreslås höjas med sex procent.
Renhållningstaxan föreslås höjas med sex procent. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Även renhållningsavgifterna höjs, men mindre än VA-taxan. Där blir höjningen sex procent.

– Räntehöjningen har inte påverkat den verksamheten lika mycket och vi har inte gjort av med lika mycket el heller. Där är det istället bränslekostnaderna som ökar.

För sopbilar och slambilar inom renhållningen.

Kostnadsökningen på 3,5 miljoner inom den verksamheten fördelas på högre kostnader för el, en halv miljon, och lika mycket för ökade räntekostnader. Medan bränslekostnader och andra kostnader för materiel och tjänster beräknas öka med 2,5 miljoner under året.

Anders Norrby, vd för Teknik i Väst.
Anders Norrby, vd för Teknik i Väst. Foto: Martin Hugne

Efter rekordhöga elpriser i december har priset på el sjunkit igen.

– Elpriset har gått ner, men det tas ut av höjningen på räntesidan. Räntorna har höjts ytterligare, säger Anders Norrby.

Har ni någon gång tidigare höjt avgifterna så mycket?

– Jag kommer inte ihåg att vi höjt så mycket tidigare nån gång. Men orsaken är ju unik, med krig i Ukraina, hög inflation och hög styrränta. Vi har även haft en elkris. Det får konsekvenser.

Om och när läget återgår till det mer normala, kommer avgifterna att sänkas igen då?

– Ja i så fall, om kostnadsläget förändras. Vi har krav på oss att balansera kostnader och intäkter, och är det så att kostnaderna minskar får vi minska avgifterna, säger Anders Norrby.

Förslaget om höjda avgifter från och med den 1 mars i år ska upp till beslut i kommunfullmäktige på måndag den 27 februari.

Arvika kommun är inte den enda kommun i Värmland som höjer avgifterna rejält, inte minst för vatten och avlopp. Flera kommuner går samma väg.

Artikeltaggar

Anders NorrbyArvikaArvika kommunElInflationSamhälleVAVärmlands länVatten

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.