Nytt skadeståndskrav på väg mot Arvika kommun: ”Säger de nej får det bli rättslig hantering”

Publicerad:
Advokat Stefan Liliebäck är väg att lämna in ett nytt skadeståndskrav mot Arvika kommunen, detta efter att Justitieombudsmannen, JO, anser att Arvika kommun kränkt en funktionsnedsatt person. Foto: Anton Eriksson

Arvika kommun är på väg att få ytterligare skadeståndskrav alternativt en stämning mot sig, detta för att ha kränkt en funktionsnedsatt persons grundläggande fri- och rättigheter.

En av bröderna, Robin Dahlén, som först pekades ut som Kevin Hjalmarssons mördare har via sitt ombud, advokat Stefan Liliebäck, stämt Arvika kommun på tre miljoner kronor med anledning av hur han ansett sig behandlad av kommunen under Kevinutredningen. Där pågår juridisk handläggning på olika nivåer.

Nu är Arvika kommun på väg att få ytterligare ett skadeståndskrav/stämning mot sig. Under förra veckan kunde Arvika Nyheter rapportera om ett utslag av JO, Justitieombudsmannen, som kritiserar Arvika kommun för att ha kränkt en funktionsnedsatts yttrandefrihet.

Fick inte använda Facebook

JO-kritiken framförs efter att den funktionsnedsatte i samband med en LSS-insats inte fick lägga ut uppgifter på sociala medier. Om den funktionsnedsatte enligt en plan man gjort upp la ut bild och text med personliga uppgifter skulle insatsen avslutas.

Nu är en fortsättning på väg efter JO:s kritik.

– Jag kommer att tillskriva Arvika kommun om att de ska betala ett skadestånd och inte minst be om ursäkt. Betalar de är saken ur världen, säger de nej och inte betalar får det bli rättslig hantering av detta, säger Stefan Liliebäck, som även är juridiskt ombud i detta fall.

– Blir det sedan en rättslig prövning är det här enligt min mening ett enkelt mål, skuldfrågan är ju redan avgjord genom JO:s beslut, det är bara att hänvisa till det.

Vilket belopp kan det bli frågan om?

– Det är det min utredning ska fokusera på. Ersättningar har sedan i somras höjts genom ny lagstiftning, men jag kan tänka mig att det handlar om cirka 100 000 kronor.

”Oroväckande”

Liliebäck anser i detta att det är oroväckande att JO i flera fall uttalat kritik mot Arvika kommun. Han föreslår att Arvika hyr in en professor i statsrätt som har utbildningspass med chefstjänstemän.

– Förra gången JO kritiserade Arvika handlade det om användning av privat epost i tjänsten, även i det fallet handlar det om grundläggande omständigheter i det offentliga livet.

”Agera skyndsamt”

När det gäller behandlingen av den kränkta brukaren skriver JO: "Kommunstyrelsens inställning till det inträffade visar på en bristande kunskap om grundläggande fri- och rättigheter som är oroväckande. Jag utgår från att kommunstyrelsen skyndsamt vidtar åtgärder för att se till att det finns tillräckliga kunskaper om detta inom verksamheten".

Fotnot: Arvika Nyheter har gett Arvika kommun möjlighet att kommentera det eventuella skadeståndskravet samt JO:s beslut.

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunArvika NyheterBrott, lag och rättJustitieombudsmannenKommunstyrelsenKritikSamhälleStefan Liliebäck

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare