Hoppa till huvudinnehållet

Nya projektet: Hon bytte arbetsplats tillfälligt – läser för de äldre

Publicerad:
Micaela Tranberg är projektledare för bibliotekets nya läsprojekt som riktar sig till äldre.

Två aktuella läsprojekt som riktar sig till äldre, ett som startat ganska nyligen, och ett som man hoppas ska komma igång längre fram i vår. Ett av projekten är Micaela Tranberg projektledare för. Efter många år inom hemvården bytte hon tillfälligt arbetsplats, men hon träffar fortfarande de äldre i jobbet.

Biblioteket i Eda kommun har via pengar från statliga Kulturrådet startat ett projekt med högläsning ute på kommunens äldreboenden och LSS-boenden.

Kommunen fick också en förfrågan om man ville vara med och delta i en verksamhet med liknande inriktning, ”Läsglädje för äldre”. Bakom det står flera aktörer och det ska drivas på frivillig basis. Just nu söker man folk som vill medverka som så kallade läsvolontärer som läser för äldre och personer med olika funktionsvariationer på boenden. I mars anordnas en informationsträff på biblioteket i Charlottenberg för alla intresserade.

Kommunens del i det hela är, dels att hjälpa till att få ut information om projektet, dels bistå med stöttning inledningsvis.

– Om vi får volontärer i Eda kommer jag att vara deras kontaktperson mot boendena och hjälpa till med boklistor, berättar Micaela Tranberg.

Årsskiftet

Det läsprojektet som hon är projektledare för startade vid årsskiftet och pågår året ut. Biblioteket har även möjlighet att söka för ytterligare ett år.

Biblioteket i Eda har fått pengar av Kulturrådets bidrag ”Stärkta bibliotek” flera år och det har gått till olika projekt, bland annat till att göra om barnavdelningen. Den här gången har man använt bidraget till att stärka den utåtriktade biblioteksverksamheten.

I projektet ingår att skapa läsupplevelser för de äldre och de som bor på kommunens LSS-boenden. Att sitta i mindre grupper och läsa högt för dem, att erbjuda boklådor med innehåll som förnyas, men även ordna läsecirklar om någon skulle vilja det.

Micaela Tranberg ser en fördel med att själv ha jobbat inom vården och omsorgen sen länge. Hon känner till äldreboendena och har fler kontaktvägar att nå fram med vad hon har att erbjuda.

Genom jobbet inom hemvården känner hon också äldre som fortfarande bor hemmavid och inte på något av kommunens äldreboenden.

– Jag har gått hem till några av dem också.

Lokala historier

Urvalet av böcker är viktigt oavsett om det gäller boklådor eller högläsning.

– Det ska vara anpassat till äldre. Böcker som handlar om Edabygden och Värmland är populärt. Det har skrivits rätt mycket om Eda. David Bergman samlade mycket tidningsurklipp som jag har med. Selma Lagerlöf går alltid bra. Astrid Lindgren och djurböcker går också hem.

Berättelser som väcker minnen, som har en hög igenkänningsfaktor, uppskattas.

– Och små korta roliga berättelser.

Lättlästa och enkla att ta till sig.

Den verksamheten kan senare komma att kompletteras med andra aktiviteter fortsätter Micaela Tranberg. Ett besök på biblioteket eller en högläsningsstund i en park en fin dag.

Del av en grupp

När det gäller projektet ”Läsglädje för äldre” får de som anmäler sig som läsvolontärer även möjlighet att ingå i en grupp med andra högläsare. De träffas bland annat på biblioteket för bok-och högläsningstips och blir inbjudna till olika inspirationsträffar.

Projektet drivs av studieförbunden ABF och Vuxenskolan, pensionärsorganisationerna PRO och SPF, samt Region Värmland. I Eda är som sagt även biblioteket involverat.

Artikeltaggar

Astrid LindgrenBöckerCharlottenbergEda kommunKulturrådetLitteraturOmsorgRegion VärmlandSelma LagerlöfVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.