Efter AN:s granskning – stulen tavla hittad: ”Ett mästerverk”

Publicerad:
”Man ser på bilder på olika sätt, men jag tycker att det är en av de bästa och mest stämningsfulla bilderna av Fritz Lindström”, säger Per-Inge Fridlund.

Målningen stals från Arvika Nyheters redaktion för 32 år sedan – nu har Fritz Lindströms ”Marskväll” hittats.

Konstkännaren Per-Inge Fridlund kallar tavlan för ett mästerverk.

– Det är en av mina favoritmålningar.

Natten mellan den 8 och 9 februari 1991 stals tavlor för miljonbelopp från Arvika Nyheters redaktion. Det sammanlagda värdet var 1,2 miljoner kronor och den mest värdefulla målningen – en vintermålning av Gustaf Fjaestad – värderades till 550 000 kronor.

AN-Podden: "Fritz Lindströms bästa målning försvann ‒ ett mästerverk"

Nu har en av de stulna målningarna hittats. Det handlar om Fritz Lindströms målning ”Marskväll”, eller ”Vårvintermotiv med stenröse och buskar” som den heter i Arvika Nyheters dokumentation.

– Det är ett mästerverk av Fritz Lindström, en av hans bästa målningar, säger konstkännaren Per-Inge Fridlund.

Det var just Per-Inge Fridlund som fick tipset om var tavlan finns.

– Efter senaste artikeln i Arvika Nyheter så fick jag ett telefonsamtal.

”Väldigt fint skick”

En familj som Per-Inge Fridlund känner hade blivit chockade när de fick se Fritz Lindströms målning på bild i tidningen. De såg att det var tavlan som de hade köpt av ett välrenommerat auktionshus för flera år sedan.

Tavlans ägare åkte till polisen i staden där de bor och visade alla papper från auktionsverket.

– Polisen kom fram till att familjen äger målningen, de hade gjort allt rätt. Familjen vill vara anonym och finns på främmande ort.

Per-Inge Fridlund har själv varit och sett målningen.

– Det är hundraprocentigt säkert att det är målningen som heter ”Marskväll”.

Han fortsätter:

– Jag kommer väl ihåg precis var den hängde på Arvika Nyheter. Det är en av mina favoritmålningar. Det glädjer mig att målningen är helt oskadd, och det är samma ram kvar. Den är i väldigt fint skick

– Jag hoppas att även målningen av Gustaf Fjaestad har hamnat hos något auktionsverk och finns någonstans i Sverige.

”Kredd till AN”

Så här kommenterar NWT:s chefredaktör Staffan Ander nyheten om att Fritz Lindströms målning är återfunnen.

– Det är spännande och väcker förhoppningar om att fler tavlor kan komma fram.

Rackstadmuseets chef Anneli Strömberg utbrister:

– Helt fantastiskt!

Och fortsätter:

– Det visar att det har betydelse att media jobbar med kalla fall. Jag vill ge kredd till AN för att ni har grävt i det. Det är ett kulturarv som vi kan få tillbaka till Arvika, och som kan finnas med oss i framtiden. Ingen är gladare än jag.

Tavlans ägare ska inleda samtal med Arvika Nyheter och NWT-koncernen för att hitta en lösning så att målningen kan återvända till redaktionen.

– Familjen köpte den för att deponera den på Rackstadmuseet när de går bort, och om den kommer tillbaka till Arvika Nyheter så vill de gärna att museet får låna målningen vid vissa tillfällen, säger Per-Inge Fridlund.

Vid tiden för inbrottet arrangerade Per-Inge Fridlund en utställning med rackenkonst i Lund. Han lånade med sig en målning av Björn Ahlgrensson från redaktionen. Den räddades från stölden. Han ville även låna med ”Marskväll”, men den kom inte med på grund av utrymmesbrist: ”Jag ångrar mig kolossalt att den inte fanns med på utställningen jag byggde upp i Lund”, säger Per-Inge Fridlund.
Vid tiden för inbrottet arrangerade Per-Inge Fridlund en utställning med rackenkonst i Lund. Han lånade med sig en målning av Björn Ahlgrensson från redaktionen. Den räddades från stölden. Han ville även låna med ”Marskväll”, men den kom inte med på grund av utrymmesbrist: ”Jag ångrar mig kolossalt att den inte fanns med på utställningen jag byggde upp i Lund”, säger Per-Inge Fridlund. Foto: Anton Eriksson

”Fyller mig med glädje”

Christer Ekstedt arbetade på tidningen mellan 1968 och 2009 och var prenumerationsansvarig på Arvika Nyheter vid tiden för stölden.

Han var engagerad i konsten och utställningarna på redaktionen tillsammans med verkställande direktören Ove Eklöf, som hade i uppdrag av ägarfamiljen Ander att köpa in konst till tidningarnas redaktioner.

Christer Ekstedt minns tavlan mycket väl och reagerar så här på att den är återfunnen:

– Jag blir ju glad givetvis, det är hos oss den ska finnas och vara. Jag känner en glädje över att det finns en uppklarningspotential.

Hur känns det att du snart kanske får se den på redaktionen igen?

– Jag ser med glädje fram emot att titta på den tavlan där den ska hänga. Det är svårt att finna ord för detta. Det här fyller mig med glädje.

Stort genomslag

AN och AN-podden har rapporterat om den ouppklarade konstkuppen i ett års tid. Tips ledde till en konstintresserad man från Arvika med kriminellt förflutet. Mannen studerade konst vid Uppsala universitet och är vän med den ökände brottslingen Clark Olofsson.

Enligt nya uppgifter till AN fick den konstintresserade brottslingen flera av tavlorna i sitt knä strax efter inbrottet.

"Helt fantastiskt! Jag vill ge kredd till AN för att ni har grävt i det här”, säger Rackstadmuseets chef Anneli Strömberg.
"Helt fantastiskt! Jag vill ge kredd till AN för att ni har grävt i det här”, säger Rackstadmuseets chef Anneli Strömberg. Foto: Lena Richardson

I ett samtal med AN erbjuder Clark Olofsson redaktionen att köpa tillbaka den stulna konsten. Något som aldrig har varit aktuellt för redaktionen eller NWT-koncernens ägare Staffan Ander.

Granskningen har fått ett stort genomslag och har blivit omdebatterad. Sveriges Radio P4 Värmland, SVT Nyheter Värmland och Tidningen Journalisten har uppmärksammat AN:s arbete.

AN jobbar för att få fram information om de övriga tavlornas öde.

Läs mer:

Clark Olofsson om konstkuppen mot Arvika Nyheter: “Jag vet var tavlorna finns”Här är poddavsnitten som inledde granskningen av konstkuppen mot Arvika NyheterKulturprofilerna om AN:s kulturgräv: ”Hoppas innerligt att tavlorna finns kvar”Krönika: Så gjorde jag granskningen av konstkuppen mot Arvika NyheterVarför glorifieras Clark Olofsson – har AN fått hjärnsläpp?

Artikeltaggar

ArvikaArvika NyheterFritz LindströmNöje/KulturPer-Inge FridlundRackstadmuseetStaffan AnderStölderSveriges Radio P4SVT Nyheter VärmlandUtställningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare