Hoppa till huvudinnehållet

Justitieombudsmannen: Arvika kommun kränkte brukare

Publicerad:
Reporter Hans-Åke Henriksson
Hans-Åke Henriksson
hans-ake.henriksson@arvikanyheter.se
Arvika kommun har kränkt en brukares yttrandefrihet anser Justitieombudsmannen, detta då brukaren inte fick lägga ut vissa uppgifter på sociala medier.
Arvika kommun har kränkt en brukares yttrandefrihet anser Justitieombudsmannen, detta då brukaren inte fick lägga ut vissa uppgifter på sociala medier. Foto: Johan Nilsson/TT

Justitieombudsmannen, JO, anser att Arvika kommun kränkt en brukares yttrandefrihet och kritiserar kommunen för detta.

JO:s kritik mot Arvika kommun (kommunstyrelsen) utgår i grunden från att en funktionshindrad person sökt LSS-insatsen kontaktperson. I samband med detta ansåg kommunen att vissa uppgifter i en så kallad genomförandeplan inte fick läggas ut på sociala medier – en genomförandeplan är en överenskommelse mellan brukare och kommun om vilket stöd brukaren ska få utifrån de insatser som beviljats.

I det här fallet skulle dock insatsen avslutas om brukaren la ut text och bild med personliga uppgifter på sociala medier.

Justitieombudsmannen är kritisk och anser att åtgärden måste ses som en otillåten repressalie från kommunens sida.

JO skriver bland annat följande i sitt beslut:

"Enligt JO:s mening innebar skrivningen i genomförandeplanen en kränkning av den enskildes yttrandefrihet. Det är särskilt allvarligt att försöket till begränsning skett inom LSS eftersom inflytande och självbestämmanderätt för den enskilde är bärande grundprinciper enligt den lagstiftningen".

I sitt svar medger Arvika kommun att formuleringen i genomförandeplanen var otydlig men att avsikten aldrig varit att inskränka den aktuella brukarens yttrandefrihet eller att insatsen med kontaktperson skulle avslutas.

Justitieombudsmannen, Thomas Norling, ser dock allvarligt på det inträffade.

"Kommunstyrelsens inställning till det inträffade visar på en bristande kunskap om grundläggande fri- och rättigheter som är oroväckande. Jag utgår från att kommunstyrelsen skyndsamt vidtar åtgärder för att se till att det finns tillräckliga kunskaper om detta inom verksamheten", skriver han.

En kompis i vardagen

En kontaktperson ska vara en vän och medmänniska till en person med funktionsnedsättning. En kontaktperson kan hjälpa till med sociala kontakter, delta i fritidsaktiviteter och ge råd och stöd i vardagen.

Artikeltaggar

Arvika kommunJustitieombudsmannenKommunstyrelsenNöje/KulturSamhälleSociala medierYttrandefrihet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.