Hoppa till huvudinnehållet

Arvikas nya byggplaner: Ett nytt boende för äldre

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Det är inte hela Smedberg som berörs av ombyggnadsplanerna. Endast den del av fastigheten som vetter mot Nygatan.
Det är inte hela Smedberg som berörs av ombyggnadsplanerna. Endast den del av fastigheten som vetter mot Nygatan.

Vård och omsorg i Arvika föreslår att man ska bygga om en del av servicehuset Smedberg till ett särskilt boende för äldre.

– Förslaget är 18 lägenheter. Man bygger avdelningar med nio platser i varje, det är en bra och lämplig storlek, säger Kristin Norrgård som är projektledare inom kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

Förslaget har varit uppe i berört politiskt utskott och fått klartecken, men frågan avgörs inte där, utan går nu vidare till kommunstyrelsen.

Behovet av fler boendeplatser för äldre i Arvika är stort. I höstas hade kommunen ett tryck på platser som var större än någonsin, inte minst till demensboende.

– Vi har fortfarande en kö, även om den har minskat.

– En ombyggnation är en kortare process än att bygga nytt. Och det är ett bra geografiskt läge, det ligger centralt med nära till allt, säger Kristin Norrgård.

Del av fastighet

Smedberg är en stor fastighet och det är endast en del av den som är tänkt att användas till det nya boendet, den del som vetter mot Nygatan.

Om det blir demensplatser eller somatiska platser på det nya boendet har man inte bestämt sig för än.

– Vi förbereder för att det ska passa oavsett vilken typ av verksamhet det blir.

Förutom 18 lägenheter innehåller förslaget också en avdelning för korttidsvård med nio platser. Fem av dessa ska bli i enkelrum.

En ombyggnation är en kortare process än att bygga nytt.
Kristin Norrgård

Smedberg är i dag också en kategori av äldreboende. Det räknas som ett servicehus. Men det som det nya förslaget inriktar sig på är det som brukar kallas för särskilt boende för äldre med större behov av hjälp och med personal på plats dygnet runt.

Planerna för Smedberg har funnits en tid och man har därför haft intagningsstopp en period för att tomställa lägenheter. Äldre som önskat en servicelägenhet har hänvisats till servicehuset Tapeten. Tas beslut om ombyggnation kan några av dagens hyresgäster på Smedberg ändå behöva byta till en annan lägenhet.

– Men vi är inte riktigt där än, vi har inte alla beslut än, säger Kristin Norrgård.

Fastighetsbolaget

Det kommunala fastighetsbolaget äger byggnaden och kommer att ansvara för ombyggnationen som beräknats kosta drygt 33 miljoner kronor.

Om alla beslut som krävs för att komma i gång med ombyggnationen tas är bedömningen att byggstart kan ske under 2023 enligt Mikael Engstig, vd för Arvika Fastighets AB.

– Ja det tror jag. Men det är flera moment som vi inte råder över, byggnaden måste tömmas först. Det måste lösas och om det drar ut på tiden kan det bli förseningar.

Olika kategorier av äldreboenden inom Arvika kommun

Servicehus, somatiskt boende och demensboende.

Demensboende är för personer med demensdiagnos.

Äldreboenden med somatisk inriktning är för personer med naturligt åldrande, men som har stora omvårdnadsbehov.

Båda dessa typer av boende har personal på plats dygnet runt.

Servicehus liknar mer ett ordinärt boende och är för personer som inte har lika stort omvårdnadsbehov. Hemtjänsten kommer och utför de stödinsatser som man beviljats.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABBostad och byggenFastigheterKommunstyrelsenLägenheterMikael EngstigNygatanVård

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.