Hoppa till huvudinnehållet

Nytt grepp Glafsfjordens Musikfestival: ”Helt unikt”

Publicerad:
Zorá-kvartetten från Oslo kommer uppträda på Glafsfjordens Musikfestival 2023.
Zorá-kvartetten från Oslo kommer uppträda på Glafsfjordens Musikfestival 2023.

Glafsfjordens musikfestival är tillbaka, med sedvanligt skyhöga ambitioner: att stå värd för konserter på världsnivå. Unikt för i år blir en konsert på Rackstadmuseet, där pianisten Jean-Baptiste Doulcet kommer göra improviserade tolkningar av konstverken i realtid.

Festivalen, som gick av stapeln för första gången 2015, grundades av Jon Dalkvist och några kollegor på Ingesunds Musikhögskola. Den 6-12 februari är det dags för årets upplaga.

– Arvikaborna är ju ganska bortskämda med många och fina konserter, dels genom musikhögskolan, men också genom konsertföreningen och olika körer och ensembler. Med festivalen ville vi lyfta nivån ytterligare, och under en vecka få göra konserter som är på samma nivå som på konserthusen i storstäderna, berättar Jon om upprinnelsen.

Idag leds festivalen av Jon och hustrun Julia Mustonen-Dahlkvist, som är konstnärlig ledare.

Det blir som vanligt en vecka fylld av konserter och musikaliska aktiviteter, däribland tre konserter i stora konsertsalen på Musikhögskolan Ingesund.

Cellisten Daniel Thorell är på väg att bli ett av Sveriges stora stjärnskott ute i världen, enligt festivalarrangören Jon Dahlkvist. Han kommer uppträda tillsammans med den Arvikabaserade konsertpianisten Sebastian Iivonen.
Cellisten Daniel Thorell är på väg att bli ett av Sveriges stora stjärnskott ute i världen, enligt festivalarrangören Jon Dahlkvist. Han kommer uppträda tillsammans med den Arvikabaserade konsertpianisten Sebastian Iivonen.

Improviserar till konst

Den första stora konserten äger dock rum på Rackstadmuseet, och Jon utlovar något ”helt unikt och alldeles speciellt”. Då öppnas nämligen galleriet upp och improvisatören, kompositören och pianisten Jean-Baptiste Doulcet kommer improvisera musikaliska tolkningar av verk i museets permanenta utställning.

– Det har aldrig hänt förut och kommer nog aldrig hända igen att man kan få uppleva konstverken i musikalisk form, säger Jon.

Under veckan kommer det även bli tillfällen för viktiga utbyten. Årets fokus på klassiskt pianospel sker i samarbete med Ingesund Piano Center, där studenter med kopplingar till musikhögskolan ägnar sig åt piano på extremt hög nivå. Tillsammans med fem internationella gäster kommer de genomföra en pianoakademi med uppspel, seminarier och konstnärliga utbyten. Vid intresse kan man komma och lyssna även på dessa.

Passar på att boka framtidens stjärnor

Genom samarbetet med Ingesunds Musikhögskola har de möjligheten att boka nästa generations superstjärnor, menar Jon.

– Vi har fantastiska kontakter ut i världen med dem som inte längre är studenter utan håller på att bli fullfjättrade artister och som redan är verksamma vid de stora konserthusen runtom i Europa. Vi passar på att boka dem nu innan de blir så dyra att vi inte kommer kunna få hit dem längre.

En av dem är pianisten Aristo Sham från Hongkong, som uppträtt på festivalen tidigare. Redan som nioåring var han med i en BBC-dokumentär om fyra av världens mest begåvade pianister. Denna gång uppträder han tillsammans med den unge israeliska pianisten Tom Borrow.

– Vi är glada över att få fortsätta festivalen och att visa på den höga nivå som vi har här, men också genom att ta hit internationella artister och förhoppningsvis berika kulturlivet i Arvikabygden, säger Jon.

Artikeltaggar

Aristo ShamBBCFestivalerGlafsfjordenHongkongJon DahlkvistKonserterMusikMusikfestivalerMusikhögskolan IngesundNöje/KulturRackstadsmuseet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.