Hoppa till huvudinnehållet

Linda var observatör under FN-granskning: ”Barns rättigheter ska tas på allvar”

Publicerad:
Linda Hansen Grundel från Arvika har varit i Genève som observatör och representant för Rädda barnen Sverige under FN:s granskning av barns rättigheter i Sverige.
Linda Hansen Grundel från Arvika har varit i Genève som observatör och representant för Rädda barnen Sverige under FN:s granskning av barns rättigheter i Sverige. Foto: Privat

FN:s barnrättskommitté granskar hur de länder som antagit barnkonventionen efterlever den.

Linda Hansen Grundel är hemkommen från Genève i Schweiz. I januari representerade hon Rädda barnen Sverige när organisationen var på plats som observatörer under FN:s granskning av Sverige.

– Genom att man varit på plats och lyssnat in kan man fortsätta att jobba med att sprida kunskap om vikten av barnkonventionen, säger hon.

Under två dagar, 16–17 januari, fick den svenska regeringen svara på frågor från barnrättskommittén.

På plats var Rädda barnen Sverige. Arvikabördiga Linda Hansen Grundel sitter som sekreterare i Rädda barnen Värmlands distriktsstyrelse. Hon var en av 16 medlemmar från organisationen som var i Genève under FN:s granskning.

I år är sjätte gången som Sverige granskas av barnrättskommittén.
I år är sjätte gången som Sverige granskas av barnrättskommittén.

Utöver de 16 fanns även representanter från Rädda barnens ungdomsförbund, och även några av de barn som varit med och skrivit barnens rapport.

Minister

Senaste gången Sverige granskades var 2015.

– Men pandemin har orsakat lite förskjutningar, så det har gått längre tid än vad det egentligen ska.

– Granskningen var den första som har genomförts sedan barnkonventionen blev svensk lag och det var också första gången som en minister från regeringen var närvarande, säger Linda Hansen Grundel.

Representanter från Rädda barnen Sverige under FN-mötet.
Representanter från Rädda barnen Sverige under FN-mötet.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) var den minister som ledde Sveriges delegation.

Civilsamhället

Linda Hansen Grundel berättar mer om barnrättskommitténs granskning:

– Utifrån de rekommendationer som vi fick 2015 så börjar kommittén med att ställa ett antal frågor till regeringen för att få klarhet i hur Sverige har efterlevt rekommendationerna från förra granskningen. Och det besvarar Sverige, alltså regeringen, i en rapport som man skickar till kommittén före granskningen.

– Samtidigt skriver civilsamhället också en egen rapport. Inför den här granskningen har Rädda barnen tillsammans med 30 andra frivilligorganisationer skrivit en skuggrapport, säger Hansen Grundel.

Barnens rapport

Det lämnades in flera rapporter från civilsamhället i samband med granskningen, men den rapport som barn själva hade skrivit blev civilsamhällets huvudrapport. Barnrapporten heter ”Hör barnens röst” och bygger på berättelser från över 120 unga i åldrarna fem till sjutton år. I den rapporterar barn om sina erfarenheter av hur det är att leva i någon form av utsatthet.

Nationsflaggor utanför FN-kontoret.
Nationsflaggor utanför FN-kontoret.

Några frågor som var extra viktiga som kom fram under granskningen?

– Det som man särskilt granskade var det svenska arbetet för barns rätt att inte diskrimineras, barns rättigheter i asylprocessen och barns rätt att inte utsättas för våld. Det var övergripande, men kommittén ställde väldigt många frågor på väldigt olika barnrättsområden.

– I flera olika frågor återkom de också till situationer för barn som är på institutioner, och det våld som barn utsätts för, och vad regeringen tänker göra för att stävja detta, säger Hansen Grundel.

Barnen berättar

Barnrättskommittén refererade till rapporten som barnen tagit fram.

– FN:s barnrättskommitté var väldigt noga med att lyfta vad barn och unga har berättat för dem om situationen i Sverige – och hänvisade ofta till det i sina frågor eller kommentarer under hela granskningen.

– Eftersom det handlar om barn är det så himla bra att barnen själva får berätta vad de tänker, säger Hansen Grundel.

Vad sa man om hur Sverige har efterlevt rekommendationerna sedan förra granskningen?

– Då är det ju det här med att barnkonventionen har blivit lag. De menade på att det gjorts ett imponerande arbete i Sverige, men också att det fanns utrymme för förbättringar och att kommittén ska ge praktisk vägledning i sina avslutande iakttagelser och det är det som vi förväntar oss att få nu i början på februari.

Rekommendationer

I februari kommer kommittén med rekommendationer om förbättringsområden i Sverige för att stärka barns rättigheter.

– Vi som representanter för Rädda barnen lyssnar in de här samtalen, frågorna och svaren för att vi sen ska kunna trycka på de rekommendationerna som ges.

Linda Hansen Grundel och några andra representanter från Rädda barnen åkte tåg ner till Schweiz. De hann även med ett studiebesök på FN.

På bilden syns Palais Wilson, där granskningen ägde rum. Den 3 februari kommer barnrättskommittén att ge Sverige rekommendationer på saker som landet behöver förbättra när det gäller barns rättigheter.
På bilden syns Palais Wilson, där granskningen ägde rum. Den 3 februari kommer barnrättskommittén att ge Sverige rekommendationer på saker som landet behöver förbättra när det gäller barns rättigheter.

– Det har varit en sådan upplevelse, det tog lång tid att landa och fatta att jag var hemma igen. Man vill bara ut och fortsätta att jobba direkt, säger Hansen Grundel.

Vad tar man med sig från något sådant här?

– Det är en sådan grej man bara gör en gång i livet.

– Utöver att det är en så stor händelse och ett hedersuppdrag så känner jag mig stolt över att jag fått möjligheten att deltaga. Men också stolt över att tillhöra en organisation som jobbar med de här frågorna, som kämpar för barns rättigheter. Barns rättigheter ska tas på allvar.

Från besöket i Genevé tar hon också med sig:

– Kraft och hopp. Och ökade kunskaper, säger hon.

FN:s granskning av barnkonventionen

Barnkonventionen är den konvention som flest länder har anslutit sig till.

Det är FN:s kommitté för barnets rättigheter (barnrättskommittén) som övervakar att de stater som har skrivit under FN:s barnkonvention lever upp till den.

Granskningen sker regelbundet. Länderna som skrivit under barnkonventionen ska vart femte år rapportera till barnrättskommittén om vad de gjort för att säkerställa barns rättigheter enligt barnkonventionen. Barnrättskommittén finns i Genève.

Sedan 1990 har Sverige åtagit sig att följa barnkonventionen, som består av 54 artiklar om barns rättigheter. Barnkonventionen blev även svensk lag 1 januari 2020.

Källor: Regeringen.se och Unicef.se

Artikeltaggar

BarnCamilla Waltersson GrönvallEkonomiFNFN:s barnrättskommittéGenèveModeraternaOrganisationerSchweizVåld mot kvinnorVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.