Hoppa till huvudinnehållet

Hälften av Värmlands läkare hinner inte med sitt jobb – risk för sjukskrivningar

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Många läkare i Värmland hinner inte med sitt jobb inom sin arbetstid. Bilden är en genrebild.
Många läkare i Värmland hinner inte med sitt jobb inom sin arbetstid. Bilden är en genrebild. Foto: isabell Höjman/TT

De värmländska läkarna hinner inte ta rast, hinner inte med administrationen och heller inte alltid direkt patientarbete inom sin arbetstid.

– Riskerna för sjukskrivning ökar markant när det inte finns tid för raster och återhämtning, säger Christer Lindholm, ordförande i Värmlands läkarförening.

Det blir mycket övertid för de värmländska läkarna. Närmare hälften av läkarna uppger att de inte hinner med administrativa uppgifter och indirekt patientarbete (remisser, journalföring och receptförskrivning) eller raster inom ordinarie arbetstid.

Två av tio uppger också att de inte hinner med direkt patientarbete eller får den vila och återhämtning de behöver mellan arbetspassen.

Det enligt en ny rapport från Sveriges läkarförbund, som bygger på en enkätundersökning under 2022 som besvarats av drygt 15 000 medlemmar.

– Riskerna för sjukskrivning ökar markant när det inte finns tid för raster och återhämtning. Den här undersökningen bekräftar vad vi från fackligt håll ser på arbetsplatserna varje dag. Många av våra medlemmar tvingas jobba övertid för att patienterna ska få den vård de behöver, säger Christer Lindholm, ordförande i Värmlands läkarförening.

Kräver en kriskommission

Läkarförbundet anser att resultaten visar att arbetsgivarna inom vården i flera avseenden inte lever upp till arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets regler och föreskrifter.

– Resultaten av enkäten tyder på att arbetsmiljöproblemen inom vården idag är så pass allvarliga att de på sikt riskerar att bli systemhotande för vissa delar av sjukvården. Regeringen måste tillsätta en nationell kriskommission för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen inom vården, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund.

Artikeltaggar

ArbetsgivareArbetsmiljöverketLäkarförbundetSjukskrivningarSjukvårdSveriges LäkarförbundVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.