Hoppa till huvudinnehållet

Jacob de la Rose om dubbelglädjen – nytt kontrakt och nybliven pappa i Schweiz

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Arvikasonen Jacob de la Rose har förlängt kontraktet med Fribourg-Gottéron i den schweiziska högstaligan, där det blir åtminstone ytterligare två år.
Arvikasonen Jacob de la Rose har förlängt kontraktet med Fribourg-Gottéron i den schweiziska högstaligan, där det blir åtminstone ytterligare två år. Foto: PASCAL MULLER

En återkomst till SHL dröjer för Jacob de la Rose.

Västvärmlänningen har kritat på för två nya år med HC Fribourg-Gottéron i Schweiz – där han dessutom blev pappa till en liten pojke under hösten.

– Allt känns bara positivt, säger de la Rose.

Fjolåret slutade på allra bästa sätt för AHC-produkten tillsammans med Färjestad BK, där det som bekant blev ett SM-guld – tillsammans med bland annat Marcus ”Lilliz” Nilsson från Charlottenberg.

Den här säsongen har inneburit nya äventyr för Jacob de la Rose. Han har fått känna på spel i den schweiziska högstaligan, National League, tillsammans med Fribourg-Gottéron.

Beskedet: de la Rose stannar i Schweiz

Efter lite rykten tidigare under veckan stod det under torsdagen också klart: det blir en fortsättning med klubben.

– Det känns bra. Vi trivs väldigt bra här hela familjen, så det känns kul att ha det klart, konstaterar 27-åringen när AN-sporten når honom under torsdagseftermiddagen.

”Ett bra läge”

Nya kontraktet sträcker sig alltså över ytterligare två år.

– Det var vad de ville erbjuda. Sen så känns det bra med två år också, vi har lärt känna staden och allting så det känns bra – vi är nöjda.

Fanns en SHL-återkomst i tankarna också eller?

– Ja, jag har väl pratat med Rickard Wallin (Färjestads sportdirektör, reds.anm.) under säsongen också liksom och han har följt utvecklingen här, så det har funnits en bra dialog. Men nu blev det två nya år här och det känns bra, som sagt.

Några dörrar till en FBK-comeback längre fram är definitivt inte stängda, försäkrar han dock.

– Nej, absolut inte. Det är klart att det bara är bra minnen från när jag var där förra året, så vi får se vad framtiden utvisar.

Jacob de la Rose var under förra året med och vann SM-guld med FBK, här firandes tillsammans med Marcus ”Lilliz” Nilsson.
Jacob de la Rose var under förra året med och vann SM-guld med FBK, här firandes tillsammans med Marcus ”Lilliz” Nilsson. Foto: Anders Bjurö/TT

Vad var det som vägde över i slutändan till att det blev en fortsättning?

– Som jag sa trivs vi väldigt bra här, vi fick en son som föddes här i september också. Det känns väl som det är ett bra läge, just till vart vi är i livet, att stanna utomlands något år till, säger nyblivne pappan Jacob de la Rose.

Och fortsätter:

– Jag är tacksam över att han får vara med på den här resan också, att växa upp i ett annat land och få den erfarenheten – allt känns bara positivt med Schweiz.

Vad gillar du allra mest med landet, om du får välja ut något?

– Det är klart att det är ett fint land att bo i och det är korta avstånd till alla matcher. Man har mycket tid till familjen och allt.

– Vi bor precis vid hallen och har gångavstånd till allt, så det är skönt, berättar västvärmlänningen.

I Fribourg återfinns bland annat landsmännen Victor Rask och Marcus Sörensen.

– Rask har jag spelat lite med i Leksand i juniorhockeyn som var. Sörensen känner jag inte sen innan, men det blir ju automatiskt att man umgås med de andra svenskarna i laget. Det är klart att det alltid underlättar om det är nån annan svensk i laget.

Har öst in poäng

Rent sportsligt har de la Rose uppenbarligen gjort ett gott intryck på klubbledningen.

Efter en något trög start rent poängmässigt för västvärmlänningen, som blev ordentligt hyllad för sitt defensiva spel förra säsongen – inte minst under SM-slutspelet – har det även på den fronten lossnat ordentligt på senare tid.

När ungefär halva säsongen hade gått stod han noterad för sex poäng, varav fyra mål, men på de tio senaste matcherna har han istället öst in poäng.

Sex mål och tio assist är facit under denna period, vilket ger en sammanlagd poängskörd på 17 (10+7) över 36 spelade matcher.

– Det har gått bra tycker jag. Framför allt efter förra landslagsuppehållet, jag fick självförtroende av att vara med där när det gick bra, konstaterar ”Della”.

Västvärmlänningen uttagen i Tre Kronor – turnering i Schweiz väntar

”Byggt vidare på det”

Under landslagsuppehållet var Jacob de la Rose alltså själv med och representerade Tre Kronor, där det blev ett mål och en assist, på hemmaisen i Schweiz.

– Ja, det var kul att turneringen var här i Fribourg. Jag tycker det gick bra personligen också, sen vann vi ju alla matcher också – så det var en rolig turnering.

– Sen har jag väl byggt vidare på det självförtroendet i seriematcher här och gjort lite mål och sånt också, även om det kanske inte är min främsta uppgift.

Oväntade hattrickhjälten – defensivspecialisten bjöd på show

Slog till med hattrick

Ett självförtroende som inte direkt blev mindre av att han slog till med tre mål i matchen mot Ambri-Piotta i början av nya året – vilket följdes upp av ett läckert straffmål upp i nättaket bara dagar senare.

– Det var faktiskt mitt första senior-hattrick – så det var roligt. Man har inte tagit hand om så många straffar i karriären heller, så det var kul att få göra mål på straff också.

Hur är hockeyn i ligan annars? Var det svårt att ställa om från SHL?

– Både och. Klart det är skillnad, det är lite mer öppet spel och inte lika tillknäppt som i SHL. Så det är mer målchanser åt båda håll i matcherna. Det var en liten omställning i början, men man kommer in i det mer och mer tycker jag.

Fribourg ligger sexa i tabellen när grundserien nu är inne på sluttampen. Laget har blandat och gett resultatmässigt.

”Varit lite ojämna”

– Ja, nu har vi förlorat tre i rad så vi behöver studsa tillbaka lite inför slutspelet. Se till att vi vinner några matcher så vi kommer in på topp sex och går direkt till slutspelet – det är det som är målsättningen nu.

– Vi har ett bra lag men har varit lite ojämna. Vi gör några riktigt bra matcher, sen kan det vara någon dålig insats matcher efter – så det är väl bra om vi blir lite stabilare och hittar spelet nu inför slutspel, menar de la Rose.

Ett par viktiga matcher väntar nu både fredag och lördag, då man möter både sjuan Davos och femman Bern. Det skiljer endast tre poäng mellan dessa lag, dock i en något haltande tabell.

– Riktigt viktiga matcher – då gäller det att vi kommer upp i nivå.

Artikeltaggar

Arvika HCFribourgFärjestad BKIshockeyJacob de la RoseNLSchweizTre Kronor

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.