Hoppa till huvudinnehållet

Hotfull knivman i Åmotfors greps – polischefen: "Han har huggit i bilar"

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En hotfull man har gripits av polis i centrala Åmotfors. Ingen person kom till skada.

Mannen bar på kniv och ska ha utfört skadegörelse på flera bilar.

– Det är en väldigt obehaglig händelse, säger lokalpolisområdeschef Jonas Wendel.

Under måndagsmorgonen larmades polis till centrala Åmotfors.

– Jag kan inte säga jättemycket i nuläget. Vi har haft en situation i Åmotfors med en man som har betett sig hotfullt, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib.

Hon fortsätter:

– Vi har ingen skadad och mannen är gripen misstänkt för olaga hot. Det är det jag kan säga i nuläget. Vi har väldigt många personer att förhöra och innan vi har kommit längre med det kan jag inte uttala mig mer.

”Beväpnad med kniv”

Enligt uppgifter till AN ska mannen ha burit på en kniv. Något som senare under dagen bekräftas av lokalområdespolischef Jonas Wendel.

– Vi får in ett larm nu på morgonkvisten om att en person har gått runt beväpnad med kniv, så det blir ett ganska stort pådrag ifrån polisens sida. När vi kommer fram så träffar vi på den här mannen ganska omgående och vi kan gripa honom, berättar Jonas Wendel.

Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef Arvika, konstaterar att gripandet gick förhållandevis lugnt till. Arkivbild.
Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef Arvika, konstaterar att gripandet gick förhållandevis lugnt till. Arkivbild. Foto: Anton Eriksson

Själva gripandet var förhållandevis odramatiskt, konstaterar Wendel.

– Så vi har en person som numera är anhållen av åklagare. Han är misstänkt för grovt olaga hot, grovt brott mot knivlagen och skadegörelse.

Vad är det för form av skadegörelse?

– Vad jag förstår så har han gett sig på bilar. Han har huggit i bilar med de här knivarna. Men det är ingen person som är fysiskt skadad, säger Jonas Wendel.

Som fortsätter:

– Det är klart att många blir berörda av en sån här händelse, som befinner sig på platsen, så vi har haft trygghetsskapande åtgärder i Åmotfors. Vi har samverkat med säkerhetssamordningen på kommunen.

Stort antal målsägare

Exakt var mannen har befunnit sig i Åmotfors vill polisen inte kommentera.

– Jag vill inte riktigt gå in på exakt vad mer det är som har hänt där, men vi har ett ganska stort antal målsägare och vi måste utreda exakt vem som blivit utsatt för vad. Så jag nöjer mig med att säga att det har skett i centrala Åmotfors, säger Jonas Wendel.

Läget ska nu vara under kontroll, försäkrar polischefen.

– Det är en väldigt obehaglig händelse och jag har full förståelse för att många har tagit illa vid sig av det här naturligtvis. Men jag kan konstatera att det från polisiär sida har gått väldigt bra.

”Gick väldigt fort”

Ingrid Elmgren, skolchef Eda kommun, har varit i kontakt med Folkuniversitetet i Åmotfors där händelsen ska ha inträffat.

– Jag kan väl säga att jag har fått kortfattad information om en incident, om en man som har varit inne och varit lite våldsam. Men jag vet väldigt lite om exakt vad som har hänt, säger Elmgren.

Och fortsätter:

– Det gick väldigt fort och polisen har omhändertagit personen, det är huvudsaken. Den personal som har blivit utsatt blev omhändertagna av vår Vård och stöd-grupp och får stöttning nu.

Artikeltaggar

ÅmotforsBrott & blåljusDiana QudhaibIngrid ElmgrenJonas WendelOlaga hotSkadegörelse

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.