Nomadisk musiker kom till cafékväll i Mangskog

Publicerad:
Traveling John uppträdde i Mangskog. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

På fredagskvällen bjöds det på underhållning i Mangskogs Folkets Hus av Traveling John, som ursprungligen kommer från Ronneby i Blekinge, men som sedan några år tillbaka bor i Karlstad.

Festkvällen var ett initiativ av Bygdegårdarnas Riksförbund som bokat upp artister och underhållare för en tid framöver.

– Det kunde inte passa bättre, var Johns kommentar om uppdraget.

Tidigare Malmö

Jonn Dunsjö är född och uppvuxen i Blekinge, i närheten av Ronneby, i en liten by som heter Saxemåla. Där tillbringade han sin barndomstid och redan då ville han bli musiker, helst på heltid. Han blev tidigt inspirerad av Simon & Garfunkel, och än idag präglas hans texter och musik av dessa världsberömdheter.

Det dröjde dock han rent yrkesmässigt kunde titulera sig som musiker och låtskrivare, närmare bestämt vid 29 års ålder. Fram tills dess hade han ett fast jobb, som han sade upp sig från för att satsa helt på musiken.

Även Brûnskefolk fanns på plats i Mangskogsbygden, från vänster Malin Borg från Takene, Sandra Sundbäck från Vikene och de båda Åmotstjejerna Britta Skagerfält och Lotta Arenö.
Även Brûnskefolk fanns på plats i Mangskogsbygden, från vänster Malin Borg från Takene, Sandra Sundbäck från Vikene och de båda Åmotstjejerna Britta Skagerfält och Lotta Arenö. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Tripp till USA

2012 hade John packat sin inspelningsväska för en roadtrip till USA och Los Angeles med omnejd. Först blev det spelningar i Seattle, bland annat covers från Beatles. Han åkte sedan runt i östra USA, både med buss och genom att lifta.

Vid en mack i USA, när han satt och käkade på ett äpple, kom en kvinna fram. Hon hette Rachel och bodde i ett hus med pool och gillade amerikansk fotboll. Där blev han fast en tid innan han drog vidare till Arizona och Phoenix och en gård i öknen. Ägaren av gården, som hette Cave Creek, var en dam vid namn Lianne. Hon bodde mitt i öknen i en dal med massvis av kaktusar runtomkring.

Snart tog rastlösheten vid och han drog vidare till flera andra gårdar, eller rancher, som de kallas där. Så småningom tog pengarna slut och efter tre år i USA åkte han tillbaka till Sverige.

Hem till Sverige

Väl hemma i Blekingetrakterna funderade han på nästa steg. Det landade i att han tog extrajobb som snickare, något han fortfarande gör mellan varven.

Kärleken ledde honom sedan till Värmland och Karlstad, även om han hann med en kortare avstickare till Sydamerika däremellan. Där jobbade han som cowboy och lärde sig att rida på riktigt. Det blev också en tid i Argentinska Buenos Aires med med flera jobb på olika gårdar, då det blev ”mycket rödvin och tango” och han lärde sig prata spanska.

Ett 40-tal kom för att lyssna på John Dunsjö.
Ett 40-tal kom för att lyssna på John Dunsjö. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Hem - igen

Borta bra men hemma bäst. John åkte tillbaka till Sverige igen och på en fest på en bygdegård i den lilla orten Bräkne-Hoby träffade han Elin, som helt plötsligt kom och kysste honom.

”Varför kysste du mig?” frågade han, varpå hon svarade: ”Jag gillar hur du går”. Sedan dess är de ett par.

Kvällens låtar

De flesta av kvällens låtar har han skrivit själv, både text och musik, även om flera är tydligt inspirerade av favoriterna Simon & Garfunkel. En av låtarna som etsade sig fast var ”Memory”, tillägnad en viss Sarah. En annan var ”Cave Creek” till Lianne som äger gården i öknen.

Totalt bjöd Traveling John på drygt tio låtar inför en publik på omkring 40. I pausen serverades skinksmörgås och kaffe med kaka.

Traveling John Dunsjö har satt ner bopålarna i Karlstad.
Traveling John Dunsjö har satt ner bopålarna i Karlstad. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

ArtisterBygdegårdarnas RiksförbundKarlstadLåtskrivandeMalin BorgMangskogMusikRonneby kommunSandra SundbäckUSA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare