Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson om mästerskapsbeskedet: ”Kommer att bli ett ganska speciellt VM”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
VM nästa. Mona Brorsson blev under söndagen klar för den svenska VM-truppen.
VM nästa. Mona Brorsson blev under söndagen klar för den svenska VM-truppen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Landslagskompisarna slipade formen i söndagens världscupstafett men för Mona Brorsson kom veckans viktigaste besked redan dryga timmen före loppet startade.

Det var nämligen då som förbundsledningen avslöjade vilka fem damer som kommer att få åka till VM i Oberhof – och med på den listan fanns Mona från Ulfshuvdane.

–Jätteskönt att få den här uttagningen. Jag är jättestolt över att jag kunnat jobba på lugnt och metodiskt och kunna visa att jag, även om jag inte varit i toppform, ändå kunnat vara en bra skidskytt och göra bra tävlingar utifrån mina förutsättningar. Jag är nöjd över att jag kunnat plocka fram det, trots allt, konstaterar Mona.

Konkurrensen om den femte VM-biljetten har varit stenhård och det har varit långt ifrån givet att Brorsson skulle få åka.

Hård kamp

Främst har kampen om den femte platsen stått mellan Mona och landslagskollegorna Stina Nilsson, Johanna Skottheim och uppstickaren Tilda Johansson.

– Johanna har ju gjort det bästa individuella loppet av de här damerna den här vintern, med sin femteplats, men hon är inte riktigt i fas efter jul så som vi hade hoppats. Stina har åkt väldigt bra efter jul och Tilda har gjort det fantastiskt bra här i Antholz, men det känns bra om hon får åka EM och ta det steget. Jag ser även att det är bra för Stina att få tävla på ett stort mästerskap som EM, förklarar förbundskaptenen Johannes Lukas i en SVT-intervju.

Vad var det då som gjorde att platsen gick till Mona?

– Mona gjorde det fantastiskt bra i mixedstafetten och gjorde det väldigt bra i går, med fyra nollor. Hon är en bra femteperson för oss och kommer att betyda mycket för laget.

Bra avslutning

I och med det här besked kan Mona helt och hållet fokusera på VM och att göra en bra avslutning på säsongen.

–Det ska bli skönt att få de här veckorna på mig att komma hem och jobba vidare med formen. Det går att bygga vidare på något från där jag är nu, säger Mona.

Den långsiktiga planen för den här säsongen har hon fått överge sedan länge.

–Det kommer att bli ett ganska speciellt VM för mig då jag åker dit med inställningen att jag kommer att vara reserv. Det är ganska klart, så som det sett ut, att det ska behöva hända ganska mycket om jag ska få tävla

Mona grämer sig inte över det som varit utan blickar bara framåt och mot träningen inför VM och de därpå avslutande världscuptävlingarna.

–Jag har blivit rätt bra på att släppa saker som jag inte kan påverka längre. Det har varit väldigt bra nu i en period som har varit ganska tung. Det blev inte som jag ville och då är det bara att göra det bästa av situationen här och nu.

Stigande kurva

Mona har haft en stigande formkurva sedan comebacken i världscupen och i lördagens jaktstart i Antholz svarade hon för vinterns resultatmässigt bästa insats i ett individuellt lopp, då hon åkte i mål med 14:e bästa tid i själva jaktstarten.

De övriga fyra damerna i laget är Elvira Öberg, Hanna Öberg, Linn Persson och Anna Magnusson.

VM i Oberhof arrangeras 8 – 19 februari.

Artikeltaggar

Elvira ÖbergHanna ÖbergJohannes LukasLinn PerssonMona BrorssonOberhofSkidskytteSkidskytte-VMSport

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.