Hoppa till huvudinnehållet

Vinterns bästa – dagen före VM-beskedet: ”Går att bygga en form”

Publicerad:
Reporter Jonas Aspetorp
Jonas Aspetorp
jonas.aspetorp@arvikanyheter.se
Mona Brorsson gjorde bästa resultatet hittills den här vintern – som 14:e bästa åkare enbart räknat till lördagens jaktstart.
Mona Brorsson gjorde bästa resultatet hittills den här vintern – som 14:e bästa åkare enbart räknat till lördagens jaktstart. Foto: Matthias Schrader

Små, små, steg åt rätt håll är melodin för Mona Brorsson, på hennes väg tillbaka från en sjukdomsdrabbad höst.

När hon under lördagen skidade in på 22:a plats i jaktstarten i Antholz – var det också personbästa i världscupen för den här säsongen.

Och, dessutom, en förbättring med 13 placeringar. Och en 14:e plats i själva jaktstarten – om den hade körts som en enskild tävling, utan föregående sprint.

– Det går åt rätt håll hela tiden, det gör det, konstaterar Mona, som var mycket nöjd med insatsen på skjutvallen där hon var en av få helt felfria åkare.

– Jag klarade verkligen att hålla ihop det. Jag tog lite tid på mig, och vårdade skotten, och jag tyckte det var värt det. Jag får absolut utdelning för det jobb jag gör.

Efter bommarna i torsdags gjorde västvärmländskan lite korrigeringar på gevär inför jaktstarten – och fick bra utdelning på det.

– Jag plockade av en pipvikt. Det kan vara skönt ibland att göra en förändring och det blev en succé.

Svenska skyttecoachen Jean-Marc Chabloz var inte helt övertygad om Monas idé.

– Han styr mycket och han gillar de där pipvikterna och var lite skeptisk, erkänner Mona.

Mer rörelse

Med mindre vikt på pipan ökar också mängden rörelse man har i den.

– Ibland kan det bli som att rörelsen blir för trög och man inte "kommer in" i pricken. Skönt att ha det där som verktyg i alla fall.

Nu hittade Mona i alla fall pricken fullt ut – vilket är ännu lite mer imponerande med tanken på att kroppen inte var riktigt lika pigg nu som i torsdags.

– Idag sliter jag med skidåkningen. Jag tror att det är höjden som gjorde sitt, jag är inte helt acklimatiserad till den. Det blir ju så, särskilt när inte formen är på topp, att man blir mycket mer formkänslig för de sämre dagarna. Det är egentligen inte alls konstigt och det här var vad kroppen hade att erbjuda för dagen.

Tydlig trend

Under de få världscuptävlingar hon kört i år har hon resultatraden 42-35-22, så trenden är definitivt tydlig.

– Känslan är ju att det går åt rätt håll, även om det inte varit någon spikrak resa det här och jag önskat mig en bättre utväxling, men det ger mig ändå en tillförsikt. Det går att bygga en form från det här. Nu finns kapaciteten där någonstans. Nu går den att plocka fram.

I morgon söndag avslutas världscupveckan i Antholz med en stafett och där kommer inte Mona att få köra – om inte någon av de andra tvingas lämna återbud.

Presenterar

I anslutning till den stafetten kommer också den svenska förbundsledningen att presentera VM-truppen till Oberhof.

– Det skulle inte vara kul om man blev uttagen men känner att man inte har något där att göra, att man känner att man inte platsar, men nu känner jag att jag absolut har något där att göra.

Lördagens jaktstart bjöd på överlag fina resultat, där samtliga sex svenskor var bland de 22 främsta. Vann gjorde tyskan Denise Hermann-Wick, med Elvira Öberg på en tredje plats och Hanna Öberg på en fjärde.

Artikeltaggar

Antholz-AnterselvaMona BrorssonOberhofSkidskytte-VMSportSprintStafettVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.