Hoppa till huvudinnehållet

Arvika värst i Sverige: så många ordningsböter blev det 2022

Publicerad:
Foto: Chris Maluszynski / SvD / TT

Arvika lokalpolisområde, där även Eda, Säffle och Årjäng ingår, var under 2022 det område som utfärdade flest ordningsböter till bilar som spelat hög musik i hela landet, enligt färska siffror från Polisen.

Under 2022 utfärdades totalt i landet 332 ordningsböter enligt lagen om förargelseväckande beteende genom att föra oljud på allmän plats genom hög musik, som det kallas på fackspråk.

– Och vi står för majoriteten av dem, säger lokalpolisområdeschef Jonas Wendel.

Ja, 221 stycken ordningsböter för störande bilmusik utfärdades i LPO Arvika under 2022, det vill säga drygt 66 procent av den totala antalet i landet.

Dessutom tillkommer de ärenden där den misstänkta bestrider bötesutfärdadet på plats.

– Då får ta dem till tingsrätten där det i regel blir en fällande dom. Med det är ytterst få som inte godtar när de får en böter.

”Visar på vidden av problemet”

2021 utfärdades 117 ordningsböter för störande bilmusik i LPO Arvika, av totalt 178 i Värmland.

Vad tänker du om att Arvika är värst i Sverige?

– Ja, det visar ju på vidden av problemet som vi har i lokalpolisområdet.

Så här i början av året är det fortfarande relativt lugnt, men polisen i Arvika står redo för våren.

Foto: Helena Söderqvist

– Vi är rustade för när det börjar bli ett problem igen. Vi kommer nöta på och fortsätta utfärda våra böter. Och om vi inte ser en större effekt kommer vi återigen försöka påverka lagstiftningen.

Det är mycket tack vare arbetsinsatser från polisen i Värmland att man fick till att kunna utfärda böter på plats, menar han.

Det var i juni 2021 som riksåklagaren beslutade att polisen ska få utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil.

Avlastar utredningsverksamhet

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, sa Jesper Molander, polisinspektör vid Noa då.

Jonas Wendel igen:

– Ja, så om vårt idoga bötesfällande inte löser problemet kommer vi nog försöka få till så att vi kan göra körkortsingripanden.

Körkortsingripanden kan innebära att polisen omhändertar körkortet.

– Sen får Transportstyrelsen avgöra vad som ska hända med körkortet när man inte respekterar trafikreglerna.

Sett förändrad attityd

Wendel vill dock framhålla att man redan sett en viss effekt av att använda de nya verktygen för att få bukt med problemet.

– Vi ser inte minst en förändring i attityd, att folk är medvetna om risken för böter och det blir inte så mycket tjafs på plats. Iallafall inte med folk som kommer från trakten. Med norskar och besökande i Värmland brukar det bli mer diskussioner.

Artikeltaggar

ArvikaBöterBrottBrott, lag och rättEdaJonas WendelTransportstyrelsenVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.