Hoppa till huvudinnehållet

VM-jagande Brorsson sämsta svenska i sprinten – men: ”Steg i rätt riktning”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Mona Brorsson inledde torsdagens sprint i Antholz på ett lovande sätt men två bom i det stående skyttet blev kostsamt. Arkivbild.
Mona Brorsson inledde torsdagens sprint i Antholz på ett lovande sätt men två bom i det stående skyttet blev kostsamt. Arkivbild. Foto: Matthias Schrader

Två bom i det stående skyttet grusade chanserna till en framskjuten placering i sprinten för Mona Brorsson – som jagar VM-biljett.

Det blev till slut 35:e plats för västvärmländskan.

– Jag tycker ändå att det är ett litet steg i rätt riktning, säger hon i SVT:s sändning.

Mona Brorsson gick ut som 47:e startande i italienska Antholz på torsdagens sprint över 7,5 kilometer.

I det första liggande skyttet blev det fem träff och därmed en lovande inledning för västvärmländskan, som gick ut som nia efter besöket på skjutvallen – då bäst av svenskorna.

I det stående skyttet blev det dock tuffare för Brorsson. Hon bommade där första skottet, satte andra men missade återigen tredje. Träff på tredje och fjärde gjorde att det stannade vid två bom – men en plats betydligt längre ner i resultatlistan.

I mål var hon 29:a, 1.32,6 från täten, men fick se sig passerad av några åkare och slutade till sist 35:a, vilket var sämsta resultat bland svenskorna.

”Väldigt skönt”

Den stora snackisen är dock kampen mellan Mona Brorsson och Stina Nilsson, som nu åker IBU-cupen, om den sista VM-platsen.

Säsongen inleddes i IBU-cupen för Brorsson, efter en segdragen förkylning som påverkade en hel del. I världscupen har det varit blandat, med 33:e plats som bäst individuellt men en pallplats på mixstaffetten i Pokljuka.

Åkformen är nu bättre än tidigare, konstaterar hon i SVT:s sändning:

– Det är väldigt skönt att kroppen börjar funka. Det är klart att jag ville ha en lite bättre placering – men känslan är framåt i dag, säger Brorsson.

– Det är lite liknande som jag upplevde stafetten i Ruhpolding. Skyttet hänger inte riktigt med den fysiska formen, jag klarar inte riktigt av den mjölksyra som jag dras med just nu, fortsätter hon i SVT:s sändning.

Experten: ”Tror det räcker”

Expertkommentatorn Fredrik Lindström lutar åt att det är fördel för västvärmländskan i jakten på den sista VM-biljetten:

– Nu fick vi ju inte jämföra Mona mot Stina, som vi tänker det står emellan. Det var inget topplopp av Mona, men jag tror det räcker för att vara den som tar sista VM-platsen, säger Lindström i SVT:s sändning.

SVT: Tyckte du att du stärkte dina chanser efter prestationen i dag?

– Oklart. Men för mig var det ändå viktigt att få den här tävlingen. Om jag blir uttagen vill jag känna att jag kan göra rätt för mig, och med den här känslan jag har i dag känns det som det finns saker att bygga vidare på.

– Det är åkningen som jag behöver få till. Skyttet är jag inte orolig över, får jag bara ordning på åkningen kommer skyttet följa med, säger Brorsson till SVT.

Vann tävlingen gjorde hemmaåkaren Dorothea Wierer, strax före fransyskan Chloe Chevalier och Elvira Öberg som alltså blev bästa svenska.

Nästa tävling är lördagens jaktstart över tio kilometer, där Brorsson alltså får köra i och med en placering bland de 60 främsta på sprinten. Världscuphelgen avslutas sedan med stafett på söndag.

I början av kommande vecka tas VM-truppen ut.

Hoppas på formbesked – och VM-plats: ”Känns 50/50”

Artikeltaggar

Antholz-AnterselvaItalienMona BrorssonSkidskytteSkidskytte-VMVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.