Hoppa till huvudinnehållet

Regionens grepp för att lösa krisen: Ny avdelning med hyrsjuksköterskor

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland.
Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Värmland. Foto: Tommy Andersson

I mars ska det finnas en ny tillfällig vårdavdelning på CSK som enbart har hyrsjuksköterskor. Något som krockar rejält med både vallöften från politiken och regionens egen ambition.

– Vi har ett fortsatt ansträngt läge och det här skapar lite luft för oss, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Idag påbörjas arbetet med att öppna en av de stängda vårdavdelningarna på CSK, Centralsjukhuset i Karlstad, med inre medicinsk inriktning - och bemanna den med hyrsjuksköterskor.

Detta trots en tydlig ambition att minska antalet hyrpersonal i regionen.

– Jag vill betona att det här är en tillfällig vårdavdelning som ska sträcka sig från mars, över sommaren och till sista augusti. Det är inte en permanent lösning. Men vi köper oss lite tid och det ger oss luft att klara av den situation vi befinner oss i, säger Lena Gjevert.

En avdelning öppnas i mars med enbart hyrsjuksköterskor.
En avdelning öppnas i mars med enbart hyrsjuksköterskor. Foto: Tommy Andersson

Egna undersköterskor

Vårdavdelningen ska ha 18 vårdplatser och för det krävs cirka 16 hyrsjuksköterskor och något fler undersköterskor.

– Undersköterskorna kommer från vår egen organisation, för de som är intresserade av att vara med och bära en sådan här avdelning. Vi ser undersköterskorna som oerhört viktiga för stabilitet i patientsäkerheten och vården, säger Maria Berglund, chef för slutenvård.

– Däremot blandar vi inte in våra sjuksköterskor för de behövs och det kan vara utmanande att jobba sida vid sida med andra med högre lön, för så är det ju, fortsätter hon.

Kostnaden för den tillfälliga avdelningen med hyrsjuksköterksor beräknas till 7,8 miljoner kronor.

Vallöften krockar

Region Värmland har nu varit i förstärkningsläge i tre veckor och man ser ingen ljusning.

Daniel Schützer (S) står bakom beslutet trots att det strider mot vallöftet om att minska hyrpersonal.
Daniel Schützer (S) står bakom beslutet trots att det strider mot vallöftet om att minska hyrpersonal. Foto: Helena Karlsson

– Det är ett verksamhetsbeslut men vi i politiken står helt bakom det, säger Daniel Scützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi gick till val på att minska på hyrpersonal, men också på en god arbetsmiljö för personalen. Och det här krockar. Men eftersom det är en tillfällig lösning och en egen avdelning som är helt nödvändig för vår personal, och för att kunna rekrytera, så står vi bakom det. De detaljerna är viktiga, fortsätter han.

Arbetet med ”direkt anskaffning” av hyrsjuksköterskor påbörjas omedelbart.

– Det här ger en möjlighet för vården att ställa om till ett nytt arbetssätt där vi jobbar i team runt patienten, som man påbörjat på de nya kirurgavdelningarna i hus 15. Att öppna en vårdavdelning till blir bättre för all personal i det här ansträngda läget, säger Lena Gjevert.

Artikeltaggar

Daniel SchützerJens ÖstergrenLena GjevertMaria BerglundParvane AssadbegliPersonalbristen i vårdenRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.