Hoppa till huvudinnehållet

Mangskogsförfattare släpper nya barnböcker – utspelar sig i Glaskogen

Publicerad:
Illustrationerna är skapade av Heidi Kosenius.

Nyligen släppte författaren Moa Wall Kubilius, Mangskog, ytterligare två titlar i serien om Mamma och Liten, ett sommaräventyr i Glaskogen och ett vinteräventyr i fjällen.

– Jag vill peppa och inspirera föräldrar att ge sig ut i naturen med sina barn. Extra roligt har det varit att skriva om ett äventyr som utspelar sig i Glaskogen, säger Moa Wall Kubilius.

Författaren har släppt ett antal boktitlar sedan 2019. Den första barnboken om amningsavslut släpptes 2019 och har fått fin feedback från läsarna.

– Det fanns inte då, några böcker i ämnet, jag skrev boken till min son inför under hans amningsavslut. Det säljs fortfarande i genomsnitt en bok om dagen av den titeln. Den har gått jättebra och har blivit väldigt omtyckt mycket på grund av att den utgår från barnets perspektiv, säger Moa.

Rim

Sedan dess har barnböcker med text och illustrationer kommit till i Tobyn utanför Mangskog. Det är böckerna om Mamma och Liten som är ute på cykelsemester och fjällvandring. De riktar sig till barn mellan två till sex år. De två första böckerna är skrivna på rim, medan de nya har lite längre beskrivande text.

Moa Wall Kubilius släpper två nya barnböcker.
Moa Wall Kubilius släpper två nya barnböcker. Foto: Privat

– Jag kände mig begränsad av rimmen efter ett tag och när jag frångick rimmen fick berättelserna ett större djup. Kärnan i böckerna är fortfarande densamma, att inspirera både barn och föräldrar till de minnesvärda upplevelser vi kan få i friluftslivet.

De senaste titlarna släpptes i början av december och är ett sommar respektive ett vinteräventyr, där en av berättelserna utspelar sig i Glaskogen.

Två nya böcker släpptes nyligen, där en av berättelserna utspelar sig i Glaskogen.
Två nya böcker släpptes nyligen, där en av berättelserna utspelar sig i Glaskogen. Foto: Privat

– Det är roligt att släppa in vår fantastiska natur som vi har nära till, i berättelsen. Glaskogen är ett av våra favoritområden i Värmland. Boken är även en introduktion till fågelskådning, då fågeltokige morfar följer med på kanotpaddlingen. Längst bak i boken kan barnen själva kryssa vilka fåglar de sett i boken.

En lyckoträff

Bilderna i böckerna har finska illustratören Heidi Kosenius skapat.

– Jag kan ha bilder i huvudet, men kan inte få ut dem på papper. Det var en lyckoträff när jag fick kontakt med Heidi. Bilderna blir precis som jag tänker det är i berättelsen. Hon är nästan som en tankeläsare och skapar fantastiskt levande bilder som barn gillar. Det finns många små detaljer att upptäcka, lite i stil med Pettson-böckerna.

Moa har flera kreativa idéer på gång.

– Jag har manus i byrålådan som ligger och väntar på mig. Det ser ut som att det skulle kunna bli en ungdomsbok nästa gång, säger Moa Wall Kubilius.

I senaste boken spanar Liten och Morfar på fåglar.
I senaste boken spanar Liten och Morfar på fåglar.

Artikeltaggar

BerättelserBöckerFåglarFörfattareGlaskogenLitteraturMangskogVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.