Hoppa till huvudinnehållet

Här är importerna som vaktar AHC-kassen: ”Går det kasst är det dret tydligen”

Publicerad:
Hugo Bränn och Max Nilsson utgör målvaktsparet i Arvika HC den här säsongen.
Hugo Bränn och Max Nilsson utgör målvaktsparet i Arvika HC den här säsongen. Foto: Roger Nilsson

Arvika HC stod i augustimånad med en bra trupp på pappret förutom på målvaktssidan där det var magert, förstärkning hämtades österut.

Två unga målvakter med siktet uppåt i seriesystemet, Max Nilsson från Sandviken respektive Hugo Bränn från Jakobstad i Finland.

20-åriga Max Nilsson kommer ursprungligen från Sandviken men har de fyra senaste säsongerna tillhört Timrå där han gått på hockeygymnasium.

– När jag blev senior fanns ingen plats i Timrå, det är såklart tuff konkurrens. Jag var över till Texas i somras och prövade med ett lag i juniorlaget där men det rann ut i sanden. Jag hade kontakt med många lag men till slut föll valet på Arvika, säger Max.

Hugo Bränn är 23 år och kommer från en säsong i IFK Lepplax senast i finska division 2, Hugo gick gymnasium med hockeyinriktning i Karleby. Hugo är uppväxt i Jakobstad som ligger i höjd med Umeå på finska sidan om Bottenviken.

– Jag har blivit otroligt väl emottagen av föreningen, de har fixat jobb och lägenhet åt mig. Det var ett jävla strul med ett samordningsnummer åt mig vilket gjorde att det tog tid innan jag fick börja jobba, jag jobbar på Volvo nu och trivs bra, kommenterar Hugo.

Samordningsnummer är något man måste ha från skatteverket om man ska jobba i Sverige utan att vara folkbokförd i Sverige.

”En jäkla omställning”

Två målvakter som kommer till AHC med ganska olika bakgrunder. Max som varit i Timrå och i princip levt hockey med träningar och matcher varje dag och spel i juniorseriens elitserie, med att spela nationell serie och ha långa resor.

– En jäkla omställning för mig på de flesta plan, både träningsmässigt och runtomkring. Jag hade ofta match fredag-lördag-söndag med Timrå, här är det två matcher i veckan för laget, säger Max.

Max jobbar 50 procent hos Frost Alarm och studerar 50 procent på distans till produktutvecklare.

– Min flickvän flyttade med också och har fått jobb så man har i gen hemlängtan eller så, sedan är jag ju van efter fyra år då jag bott själv i Timrå, kommenterar Max.

Max Nilsson kom från SHL-klubben Timrås organisation innan flyttlasset gick till Arvika den här säsongen.
Max Nilsson kom från SHL-klubben Timrås organisation innan flyttlasset gick till Arvika den här säsongen. Foto: Roger Nilsson

Vill framåt

För Hugos del kom han hit med en lite annan målbild i sikte.

– Jag visste att svenska division 2 är bättre än finska motsvarigheten, jag kom hit med förhoppning att få stå några matcher. Det var tufft första veckorna, bättre spel och bättre spelare än jag är van vid, säger Hugo.

Med 19 matcher spelade har Hugo startat någon match mer efter att Max stod de flesta inledningsvis.

– Jag och Max har haft det väldigt enkelt, vi har saker att lära av varandra och vill framåt, uppåt. Det är viktigt att vara polare och stötta varann även om man tävlar om förstaplatsen i kassen, säger Hugo.

– Det är viktigt att vara en bra medmänniska, ta det på rätt sätt och jobba på de saker man måste. På sikt vill man såklart bli sitt bästa jag när det gäller målvaktssysslan och se hur långt det räcker, kommenterar Max.

Vad sätter ni för betyg på er egen höst på skala 1 till 5?

– Jag säger 2,5 för min del. Det har varit en omställning att träna så otroligt lite som vi gör, två ispass i veckan vilket är svårt även om vi kör med U16 också, säger Max.

– En hög trea för mig. Mina förväntningar var rätt låga, jag har kommit in mer och mer i det, säger Hugo.

Båda tycker att hockeytvåan spelmässigt är betydligt bättre än den får erkännande för, främst publikmässigt kanske.

– Västra tvåan känns jämnare och bättre än uppe hos oss i Gävletrakten, många spelare i denna serie som inte skulle göra bort sig högre upp serierna, kommenterar Max Nilsson.

Hugo Bränn kommer från Jakobstad i Finland och har trivts bra i sin nya omgivning, både på och utanför isen.
Hugo Bränn kommer från Jakobstad i Finland och har trivts bra i sin nya omgivning, både på och utanför isen. Foto: Jonas Aspetorp

Två ispass för magert

Båda målvakterna är rörande överens om att två ispass i veckan är för magert för AHC om man ska tillhöra toppen.

– Det har varit en tuff höst där vi haft mycket skador och sjukdomar, många matcher där vi saknat det sista lilla, tycker Hugo.

– Vi skulle behöva bli lite mer samspelta. Vi har potential i truppen, det är det inga tvivel om, säger Max.

Var i karriären ser ni er själva om tre år?

– Drömmen är ju SHL men det gäller att jobba och utvecklas. Som målvakt är man bäst snarare närmre 30 än 20, jag tänker inte så mycket framåt, mer här och nu, säger Max.

– Funderar inte på att vara i någon speciell serie eller så, köra mitt eget tack och se hur långt det räcker. Jag trivs väldigt bra i Arvika och har blivit så väl emottagen även om man såklart längtar efter flickvännen som bor i Helsingfors och föräldrarna Jakobstad, ja lillasyrran också såklart, avslutar Hugo skrattande.

Vad har ni för intressen för övrigt?

– Nästan onödigt hockeyintresserad, i Finland följer jag främst Oulun Kärpät annars följer jag de stora fotbollsligorna en del. Flickvännen drar med mig på ridsport även om jag nog aldrig blir något jättefan av de, säger Hugo.

– Följer Brynäs och Timrå i SHL, en hel del cykelsport då jag tävlat med det tidigare och på somrarna lägger jag mycket tid på spinnfiske eftermiddag, säger Max.

Det bästa samt sämsta med Arvika som stad?

– Tycker det är en riktigt trevlig och mysig stad. Enda minus är det geografiska och kommunikationsmöjligheterna, ganska bökigt till exempel att ta sig hem till Sandviken, säger Max.

– Bara bra saker att säga, har blivit väldigt bra bemött av föreningen och på mitt nya jobb. Jag kan konstatera att svenskar är betydligt mer pratsamma än vi är i Finland, skrattar Hugo. Enda negativa är väl avståndet till Jakobstad.

Svårt med dialekten

Den värmländska dialekten bringar dock huvudbry för de båda.

– Det har hänt när jag varit ute på jobb åt Frost Alarm att man halvt stått och gapat när man varit hos äldre. Jag står och funderar: ”Vad sa dom egentligen?” Det ska tydligen uttalas med ö ofta, folk ska ”hem å söve” och dylikt, ler Max.

– Ja det är många nya ord man får lära sig, går det kasst är det dret tydligen, avslutar Hugo skrattande.

Artikeltaggar

ArvikaArvika HCHockeytvåanHockeytvåan Västra CIFK LepplaxIshockeyJakobstadKarriärTimråTräning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.