Hoppa till huvudinnehållet

Arvikabördiga Kristina har kommit Selma Lagerlöf nära: ”En modig kvinna”

Publicerad:
Kristina Lindström har tillsammans med Ulrika Nulty regisserat SVT-dokumentären ”Selma Lagerlöf”
Kristina Lindström har tillsammans med Ulrika Nulty regisserat SVT-dokumentären ”Selma Lagerlöf” Foto: SVT

Selma Lagerlöfs berättelser har fått en given plats i många människors bokhyllor – men hon var också mer än ”bara” en författare. Modig, modern och var med och förändrade tiden.

En av dem som fördjupat sig i hennes verk, liv och tid är filmaren Kristina Lindström.

Nu har nya dokumentärserien ”Selma Lagerlöf” nått ut till tittarna.

Kristina Lindström har tillsammans med Ulrika Nulty regisserat SVT-dokumentären. Efter ungefär ett års effektivt arbete har den omfattande produktionen gått i mål – och i mellandagarna har skildringen av Selma Lagerlöf nått ut till världen.

– Det känns bra. Det har varit extremt intensivt, i princip dygnet runt på sistone. Det är ett så stort liv och så många händelser, allt får inte plats, det är svårt att välja och välja bort, säger Kristina Lindström.

Jobbet med de två avsnitten i dokumentären pågick ända fram till dagen före julafton. Det var finlir in i det sista. På juldagen fanns båda avsnitten ute på SVT Play. Under vägens gång har Kristina Lindström och Ulrika Nulty dykt ner i arkiven.

Gick sin väg

Selma Lagerlöf föddes 1858 på Mårbacka i Värmland. Under sin tid reste hon ut i världen. Hon engagerade sig politiskt, bröt gamla kvinnoroller, utbildade sig till lärarinna – och skrev, skrev, skrev. 1891 debuterade hon med med Gösta Berlings saga och 1909 var hon den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur. Hon kom in i Svenska Akademin och hon var modern. Köpte aktier i den svenska filmindustrin. Hade ett kvinnouniversum. Skrev kärleksbrev fyllda av svindlande passion, och lyckades köpa tillbaka gården Mårbacka som låg henne nära.

– En väldigt modig kvinna som verkligen försökte följa sin egen väg och sin egen röst, trots att hon hade motstånd, det var saker som var svåra i hennes livssituation. Och många svårigheter delade hon med andra kvinnor på den tiden, som att stå under sin fars eller makes förmyndarskap till exempel, säger Kristina Lindström.

Selma Lagerlöf var mer än en litterär gigant.
Selma Lagerlöf var mer än en litterär gigant. Foto: No Byline

”En enorm drivkraft”

Hon tog sitt liv i egna händer. I den nya SVT-dokumentären får den unga Selma Lagerlöf ta plats.

Selma Lagerlöf var hon som blev rösträttens föregångskvinna. Hon som hade en stark koppling till den andliga världen och som hade berättandet i sig, hela tiden.

– Hon drömmer på nätterna om hur hon går ut i trädgården när de hade förlorat sitt Mårbacka och plockar ett astrakanäpple. Hon hade en enorm drivkraft och hon lyckades köpa tillbaka hela gården som pappan med sina skulder hade sett till att de förlorade. Och den egensinniga litteratur hon skapade – en egen värld som hela tiden förändras.

– Jag vet inte hur många gånger jag läst Gösta Berlings saga, Körkarlen eller Jerusalem och varje läsning ger nya insikter, säger Kristina Lindström.

En ynnest

Kristina Lindström bodde i Lycksele i Västerbotten mellan fyra och nio års ålder, men hon har en koppling till Västvärmland eftersom familjen därefter flyttade till Arvika. Hon ser Arvika som sin uppväxtstad.

Sedan dess har hon hunnit med mycket. Utbildat sig till journalist, arbetat på bland annat Dagens Nyheter och Kamratposten – men också på Sveriges Radios samhällsredaktion. På Sveriges Radio arbetade hon i tio år. Året var 2000 när hon blev chef för Kultur- och samhällsredaktionen på Sveriges Television – och där var hon i elva år. I den rollen utvecklade hon programutbudet genom att starta program som Kulturnyheterna, K-special, Kobra och Babel. Men hon är också dokumentärfilmaren som gjort ”Palme”, ”Astrid” och ”Världens vackraste pojke”.

Hon har fördjupat sig i stora författares tillvaro.

– Det är en ynnest att få dyka ner i olika författarskap, det är fantastiskt.

– Det är en del i att undersöka vad det är att vara människa. Hur vi som människor kan hantera de svårigheter och frågor som vi ställs inför i livet, säger Kristina Lindström.

Selma Lagerlöf föddes 1858 på Mårbacka i Värmland. Under sin tid reste hon ut i världen. Hon engagerade sig politiskt. Skrev om sin omvärld, om krigsuppror och kärlek, om skräck och om det vackra. Kristina Lindström och Ulrika Nulty har dykt ner i arkiven om den Värmländska författaren.
Selma Lagerlöf föddes 1858 på Mårbacka i Värmland. Under sin tid reste hon ut i världen. Hon engagerade sig politiskt. Skrev om sin omvärld, om krigsuppror och kärlek, om skräck och om det vackra. Kristina Lindström och Ulrika Nulty har dykt ner i arkiven om den Värmländska författaren. Foto: SVT

Jerusalem

Den värmländska författaren har funnits med i hennes liv sedan hon var liten. Hon blickar tillbaka på de högläsningstimmar i skolan då det var Selma Lagerlöfs berättelser som fick träda fram.

Kristina Lindström drivs av nyfikenhet. I hennes jobb som präglas av berättande kommer hon nära människor och livet i stort. Hon har tidigare varit i Jerusalem som journalist och gjort tv-program därifrån. Dit reste även Selma Lagerlöf tillsammans med Sophie Elkan, även om mycket förändrats sedan dess. 1901 gav hon ut boken Jerusalem.

Vad kan man lära sig av den värmländska författaren?

– Oändligt mycket. Man kan lära sig att följa sin egen röst. Hur man kan hantera saker och ting och gå vidare. Att vara modig, säger Kristina Lindström.

Selma Lagerlöfs liv och verk är relevant än i dag.

Författaren var intresserad av det nya och av samhällsutvecklingen. Hon skrev om luftballonger och flygmaskiner. Och hon sysslade med yoga.

– Det är jätteovanligt på den tiden. Hon skriver brev till en väninna hur hon ska andas, säger Kristina Lindström.

Tid i förändring

I dag återfinns Selma Lagerlöfs berättelser i hem världen över. Flera har byggt upp en stark koppling till författaren.

Kristina Lindström hoppas att den nya dokumentären även ska rikta sig till de som inte läst av henne eller tagit del av hennes liv.

– Den tid hon levde i var en tid i stark förändring. Men Selma Lagerlöf var med och förändrade sin tid – hon var modern och varje dag hade hon den inre, skapande varelsen med sig.

Dokumentären ”Selma Lagerlöf”

Serien om Selma Lagerlöf visas i två delar. Skådespelare gestaltar den värmländska författarens tid, liv och verk. I rollerna finns Nina Haber, Josefin Neldén och Ana Gil de Melo Nascimento. Nina Jeppson gestaltar ”Innervarelsen” som fanns hos Selma Lagerlöf. Båda avsnitten finns att se på SVT Play.

Den 6 januari får författarens verk nå ut i direktsändning i SVT från Västanå teater, då sker nämligen en uppläsning av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Medverkar gör bland andra Jonas Karlsson, Hanna Ardéhn och Johan Rabaeus.

Artikeltaggar

DokumentärerFilmFörfattareJerusalemKamratpostenKristina LindströmLitteraturMårbackaNöje/KulturSelma LagerlöfSkådespelareSveriges RadioSVTSVT PlayVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.