Hoppa till huvudinnehållet

Från Klässbol till VM-brons i Abu Dhabi – Hilda är årets AN-medaljör

Publicerad:
Här är årets pristagare av AN-medaljen – Hilda Andersson står för Västvärmlands största idrottsprestation. I november tog hon hem VM-bronset till Klässbol.
Här är årets pristagare av AN-medaljen – Hilda Andersson står för Västvärmlands största idrottsprestation. I november tog hon hem VM-bronset till Klässbol. Foto: Paulina Haglund

Dubbla pallplatser i världscupen, SM-guld både inomhus och utomhus, totalseger i Swe cup 2022 – och så ett VM-brons.

Hilda Andersson är Västvärmlands unga stjärna som gjort en smått fantastisk säsong i cykeltrial.

– Det har varit min absolut bästa säsong någonsin, utan tvekan, säger årets pristagare av AN-medaljen.

Hon är 16 år – men har redan tagit plats bland världseliten. Hilda Andersson från Klässbol har cyklat sig till stora framgångar ute i världen under året som gått.

– Jag hade nog aldrig kunnat drömma om det här innan den här säsongen. Det är en stor dröm, säger hon.

VM-medalj

Från året som varit finns framför allt ett ögonblick som lyser lite extra starkt när Hilda blickar tillbaka på den gångna säsongen.

– Det är när jag fick reda på att jag skulle ta VM-medalj. Det var första tävlingen där det inte var klart att jag skulle ta medalj när jag gick i mål, utan då var det upp till de andra.

Tidigare under säsongen hade Hilda bland annat tagit dubbla pallplatser i världscupen. Det blev en imponerande bronsmedalj när hon tävlade i världscupen i Spanien i maj. Brons blev det även i världscuptävlingen i Köpenhamn som hölls i augusti – och hon slutade trea i totalen.

Hemma i Klässbol har Hilda Andersson och storebrorsan Ludvig Andersson en egen träningsanläggning.
Hemma i Klässbol har Hilda Andersson och storebrorsan Ludvig Andersson en egen träningsanläggning. Foto: Paulina Haglund

Starka ögonblicket

Under deltävlingarna var det klart att medaljen var hennes när hon hade gått i mål. Så var det inte på VM – och det blev extra spännande och en högst nervös väntan innan det var avgjort i finalen.

– De minuterna där kunde jag inte stå still, jag var jättenervös. Vi började väl spekulera lite hur vi trodde att de andra skulle köra. När vi såg att det skulle räcka så firade vi, det var det bästa ögonblicket i mitt liv tror jag. Jag grät massor, alla grät, och vi kramades. Det var helt fantastiskt, då njöt man, säger Hilda.

Medaljen i prisskåpet

VM-finalen ägde rum i november och hölls i 35-gradig värme i Abu Dhabi. Hilda representerade Sverige och Arvika IS i sitt andra VM någonsin – och tog hem tredjeplatsen efter tyskan Nina Reichenbach och Vera Baron från Spanien.

Västvärmländskan var den yngsta deltagaren i finalen, som blev smått magisk för henne och hennes stöttande landslag. Nu har det gått ett gäng veckor sedan dess – men minnena av ögonblicket när det stod klart att det var Västvärmlands Hilda som var bronsmedaljör lär inte suddas ut.

– Det var helt obeskrivligt. Jag kommer ihåg när jag la in medaljen i mitt prisskåp. Det är en dröm som har gått uppfyllelse, det är lite overkligt fortfarande, men helt fantastiskt. Det är nog det finaste man kan få känns det som, säger Hilda.

VM-medaljen hittade hem – i Klässbol.

Hilda är 16 år, men har redan gjort sin andra säsong som senior – och hon har tagit plats bland eliten i cykeltrial.
Hilda är 16 år, men har redan gjort sin andra säsong som senior – och hon har tagit plats bland eliten i cykeltrial. Foto: Paulina Haglund

Utanför träningsanläggningen i Klässbol faller snön när AN träffar Hilda en eftermiddag i december. I den egna träningsanläggningen, som ligger bara några hundra meter från huset där de bor, tillbringar hon och storebrorsan Ludvig mycket tid, och där kan de träna oavsett väder.

Hilda var elva år när hon började med cykeltrial. Det var storebrorsan Ludvig som inspirerade henne till att börja eftersom han själv cyklade. Hon fastnade snabbt för sporten – och tur var väl det.

Landslaget

Bakom framgångarna ligger många timmars träning och hårt arbete. Hilda berättar även att stöttningen utifrån och från landslaget har varit mycket betydelsefull.

– Jag har haft fantastisk stöttning. Landslaget har gjort det bra, de har gjort det möjligt. Har haft fantastiska coacher under tävlingarna. Vi har varit ett stort team under varje tävling, det är någonting som är en stor del till att det går som det går.

Hur är det att ha den stöttningen?

– Det är helt fantastiskt. Eftersom jag fortfarande bara är 16 år och det är min andra säsong som senior så har jag ingen press på mig, utan det finns bara att jag ska göra mitt bästa och ha kul.

– Det är roligt att man kan ha den målsättningen och ändå ta sig så långt, säger Hilda.

Hilda har tränar hårt inför den här säsongen: ”Jag satsade verkligen fullt ut”, säger hon.
Hilda har tränar hårt inför den här säsongen: ”Jag satsade verkligen fullt ut”, säger hon. Foto: Privat

Det framgångsrika målet

Att ha kul under resans gång är en tydlig och klar målsättning som hon har.

– Att det är kul, det är det som är det viktiga. Resultatet är en bonus, speciellt nu när jag är så ung. Jag har inte vågat hoppas på att det kan gå så här bra just för att jag är så ung. Man ska inte behöva ha de kraven när man är 16.

– Det är fortfarande målet att ha kul, det är det som driver mig, och det är nog det som kommer att driva mig. Hittills har det ju visat sig att det målet har varit det absolut mest framgångsrika för mig och mitt team, det är nog det som vi kommer att fortsätta med, konstaterar Hilda.

Att hon har gjort en häftig säsong råder det knappast något tvivel om. Hennes år är sånär sagolikt. I årets säsong återfinns dubbla SM-guld och inte bara en utan två pallplatser i världscupen, vinst i Swe cup 2022 och VM-brons. Dessutom har hon varit nere i Tyskland och tävlat – i årets UCI C1-tävlingar utmanade hon motståndarna och plockade med sig två fjärdeplatser hem.

Hon har inte bara visat framföttena i cykeltrial. När Hilda inte cyklar spelar hon innebandy i Dotteviks a-lag i division ett. Hon är också en av de som kommer att representera Värmland i distriktslags-SM i innebandy under Trettonhelgen.
Hon har inte bara visat framföttena i cykeltrial. När Hilda inte cyklar spelar hon innebandy i Dotteviks a-lag i division ett. Hon är också en av de som kommer att representera Värmland i distriktslags-SM i innebandy under Trettonhelgen. Foto: Paulina Haglund

Matematik på VM

Förberedelserna inför stora mästerskap börjar ganska långt i förväg, berättar Hilda. Successivt ökar träningen mer och mer – och det blir många timmars hårt arbete inför ett mästerskap. Träningsläger, mental träning med idrottspsykologer och någon mindre tävling brukar finnas med i uppladdningen. När det börjar närma sig tävling trappar hon ner på den hårda träningen.

– Då är det fokus på lite lätt träning och att bli bekväm med cykeln.

När det inte är många timmar kvar till tävling brukar Hilda se till att göra något som inte har med själva tävlandet att göra.

– Bara något så man inte funderar mycket. I Abu Dhabi satt jag och räknade matte för att tänka på lite annat, det fungerar för mig, alla har sitt sätt, säger hon.

Hilda Andersson brinner för cykeltrial: ”Att cykla är det roligaste jag vet”, säger hon.
Hilda Andersson brinner för cykeltrial: ”Att cykla är det roligaste jag vet”, säger hon. Foto: Leo Zhukov

Hon känner att hon utvecklats mycket under säsongen – och målet är att fortsätta ha kul. Hon blickar tillbaka på tiden som varit sedan hon tog världscupmedalj i Spanien tidigare under året.

– Jag kan känna att jag utvecklats på många plan sedan dess: cykelmässigt, mentalt och som människa, man blir mer och mer bekväm i situationen och utvecklas på alla vis.

Prickade rätt

Inför årets säsong satsade hon fullt ut – och hon kände redan i början av säsongen att hon var i bra form.

– Och jag har lyckats pricka formen i rätt tillfällen, att jag lyckades få bästa formen någonsin i en VM-final – det är jag ganska stolt över, säger hon.

Hilda är 16-åringen som står för årets västvärmländska idrottsprestation – och hon tilldelas AN-medaljen.

SM i Skövde

Nästa mål är inomhus-SM i Skövde som hålls i februari nästa år. Höstens VM-brons gav givetvis en härlig självförtroende-boost inför tävlingarna som väntar framöver.

– Det blir som en bekräftelse på att allt arbete man gör här hemma i lilla Klässbol faktiskt lönar sig, säger Hilda.

– När man står där på prisutdelningen på VM – då lönar sig allt.

Hon tränar hårt och brinner för sporten cykeltrial, och allt den för med sig i form av gemenskap och nya erfarenheter. Den tar henne till spännande platser ute i världen – från Klässbol till Abu Dhabi.

– Sporten betyder allt. Att cykla är det roligaste jag vet, säger Hilda.

Hilda Andersson har gjort en smått fantastisk säsong i cykeltrial. ”Sporten betyder allt”, säger årets pristagare av AN-medaljen.
Hilda Andersson har gjort en smått fantastisk säsong i cykeltrial. ”Sporten betyder allt”, säger årets pristagare av AN-medaljen. Foto: Paulina Haglund

Artikeltaggar

Arvika ISCykeltrialCyklingHilda AnderssonKlässbolKöpenhamnLudvig AnderssonMedaljerNina ReichenbachSpanienSportTräning

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.