Hoppa till huvudinnehållet

Kulturkanalen: Årsringar

Publicerad:
Marcus Kohlberg. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Noterat, konsumerat, tänkt och gjort, 2022:

Putin. Ukraina. Europa. Spionlagen. Sportswashing. Kairos sopåtervinning, effektivast i världen. Slottsavtalet. Afrikas horn. Nord Stream. Almedalen. Corona klassas inte längre som samhällsfarlig sjukdom. Aborträtten. Boris Johnson avgår. Shinzo Abe skjuts ihjäl. Apkoppor. Salman Rushdie knivhuggs. Nancy Pelosi besöker Taiwan. Elizabeth II firar 70 år på tronen. Nils van der Poel. Allt blev dyrt. Sommartid. Vintertid. Halloweenolyckan i Seoul. Liz Truss. COP27. The Coffinshakers. 3 för 10. Renault. 1,5-gradersmålet. Londonplaner.

Jag ser en intervju med Lars Norén. Han säger att han ägnar det förflutna mycket tid. Han tänker mycket på den tid som varit, den värld som gått förlorad. Detta som svar på frågan om han tänker mycket på döden.

Rolf Skoglund, Héidi Fried, Lennart Hjulström, Loretta Lynn, Sven-Bertil Taube, Coolio, Michail Gorbatjov, Signe Persson-Melin, Sven Melander, Ingvar Oldsberg, Börje Salming och Elizabeth II dör.

Prins Charles får jobb, blir kung. Joe Biden cyklar, och ramlar. Mahsa Amini dör hos Irans moralpolis. Badhuset renoveras. Inflation. Extremväder. Gui Minhai. Dawit Isaak. Årets bästa låtar: Purple Zone, Beguiled. Åtta miljarder människor. Messi, Messi, Messi. Andor. Trump ställer upp i presidentvalet 2024. Sveabiografen kanske återuppstår. Berit. Linnéa. Ny präst, bra präst. The Happy Campers: Shower & Shave. Sverige, NATO, Erdoǧan. Elon Musk köper Twitter. Will Smith vs. Chris Rock på Oscarsgalan. Nobel: Annie Ernaux, klickkemi, Svante Pääbo, neandertalare. Dos 5. Xi Jinping. Daniel Emanuel Lindberg. Nattbadarna. Hej på mârten! Pol Roger. Dödsskjutningar. Vindkraft. Kärnkraft. Roligast i år: James Austin Johnson sjunger Jingle Bells som Bob Dylan hos Jimmy Fallon. Vasaloppets lager brinner upp. Konspirationsteorier. Riksdagsval. T-Bear & The Dukes: Blue. Moonshine Devil. Nikita Bergenström (tidigare Nikita Fouganthine, tidigare Juha Valjakkala) rymmer. Fazer med gröna kulor. Vitvalen i Seine. Northvolt. Kiruna flyttas. Tati: Trafic.

Min son och en kamrat. På cyklar, i den mörka oktoberkvällen. Halloween. Basläger ska upprättas hos en tredje kamrat. Entusiasmen är påtaglig. Jag ser på. Jag delar mina drömmar med spöken. Också i bekräftelsen manifesteras nederlaget.

Tingvalla. Reduktionsplikt. PSA-prov. Homestyling. Drake. Kinas rymdstation, Tiangong. Vardagskul: Nerf Gun på kontoret. Hopptornsabstinens. Berlin Marathon: Eliud Kipchoge, 2:01:09. KFC. Postfascismen i Italien. Kulturkanon. Gr.soppa. Vattumannens kruka.

Reklambudskapens infantila plattityder. Eller ”vetenskapliga” redogörelser för produktens egenskaper. Lär av pulversåsimperiet Blå Band: ”Smaskens till sista slicken!”

Drickfontän. Sms:et, 30 år. Troll. Omelettfrukost. David Lynch: Infinite Deep. Novemberbad. Lektörsträffar. Introspective. Maple Joe. Tusenbladsbakelser. Saucony Triumph. Trocamust. Galtö. Fjällbacka. Moules frites. Trenchcoat. Zelensky.

Snart vänder vi på ett blad, som kungen sa.

God jul och gott nytt år, kära läsare!

Artikeltaggar

AfrikaBerlin MarathonCoronavirusetElizabeth IIFazerHalloweenKairoKändisarKrönikorLars NorénNatoNöje/KulturPol RogerSkådespelareTwitterUkrainaVasaloppet