Under 2023 firar kungen 50 år på tronen. Erik Berndalen, numera skåning, men uppvuxen i en musikerfamilj i Arvika, har komponerat jubileumsmarschen som ska följa kungaparet på deras resa genom Sverige under jubileumsåret.
– I den här världen, inom de inriktningar jag verkar, är det den finaste beställning man kan få. Det är en väldig ära, vid ett mycket speciellt tillfälle, att bli utvald till det, säger han.
Jubileumsmarschen är inte den första marsch Erik Berndalen har skrivit, utan den tionde i ordningen.
Ända sen han gjorde värnplikten i Arméns musikkår 2001 har militärmusiken varit en av hans huvudgenrer, parallellt med jazzmusiken.
– Jag låg inne i Strängnäs och då spelade jag marscher i tio månader. Sen har jag blivit kvar ganska mycket i den världen.
Han har bland annat arrangerat musik åt Marinens musikkår i Karlskrona och medverkar ibland som gästdirigent.
– Det har blivit en hel del musik till blåsorkestrar, men också till symfoniorkestrar.
Det blir även en del nyskriven musik inom hans andra genre, jazzmusiken.
Förfrågan från hovet
I början av oktober kom en förfrågan från hovet via Försvarsmusiken om en jubileumsmarsch.
Varför tror du att just du fick frågan?
– Det kom sig nog av att jag 2018 var med och arrangerade ett stort tattoo i Stockholm för Sveriges utlandsveteraner, Sveriges veterantattoo, och skrev även en hel del musik till det. Det fanns nog kvar lite i bakhuvudet som en referens hos mina kontakter inom Försvarsmusiken.
Han beskriver musikstycket som en traditionell och festlig svensk marsch med folkmusikaliska inslag.
– Det var drottningen, som jag har förstått det, som hade önskemål om att få med lite folkmusik. Jag har vävt in lite folkmusikaliska tongångar på vissa ställen. I övrigt har jag bara fått till mig att musiken ska vara festlig, glad och pampig och följa lite svensk marschtradition. Jag har även tillåtit mig att citera melodiska fragment från Kungssången som jag tyckte kunde vara lämpligt och en rolig gest till kungen.
Kungssången är en svensk hyllningssång till Sveriges kung och skrevs under 1800-talet.
Har levererat noterna
Erik Berndalen har haft ett par månader på sig att skriva jubileumsmarschen som kommer att finnas med under hela jubileumsfirandet.
– Förrförra veckan levererade jag noterna till alla som ska spela den.
Och det är rätt många musikkårer, både lokala musikkårer inom hemvärnet i samband med att kungaparet besöker alla Sveriges residensstäder, och professionella orkestrar inom Försvarsmakten som kommer att spela jubileumsmarschen vid större jubileumsfiranden i Stockholm.
Fick du ta en paus från övriga livet under tiden som du skrev jubileumsmarschen?
– Nej, det gick att få in det parallellt med allt det andra. Det finns alltid utrymme för det man tycker är roligt och viktigt.
Erik Berndalen jobbar sedan flera år tillbaka på Musikhögskolan i Malmö och undervisar blivande musiklärare i musikteori. På fritiden spelar han trumpet och kornett i olika jazzband.
– Det är alla möjliga musikprojekt som avlöser varandra. Just nu spelar jag mycket tillsammans med Josefin Björk Werner (jazzsångerska). Det är glad och dansant swingmusik.
Han är uppväxt i Arvika i en familj av musiker. Pappa Per-Olov ”Lollo” Berndalen och brodern Christian, båda aktiva musiker i Värmland.
Själv flyttade Erik Berndalen till Malmö för studier i början på 2000-talet.
– Sen blev jag kvar.
Men han kommer på besök till Arvika några gånger om året. Om tillfälle ges kan det hända att det blir en spelning tillsammans med andra familjemedlemmar.
Spelas första gången
Den 20 januari kommer jubileumsmarchen att spelas för första gången vid en Sverigemiddag på Kungliga slottet för inbjudna gäster.
– Jag kommer att vara där och lyssna.
Den 9 februari kommer marschen att spelas offentligt första gången, när kungen och drottningens resa genom Sverige inleds.
Sen några år tillbaka är Erik Berndalen dirigent för Hemvärnets musikkår i Eslöv. Och när kungaparet kommer till Malmö i juni kommer han själv att dirigera jubileumsmarschen när den framförs.
– Det ser jag fram emot.
Nuvarande kungen, Carl XVI Gustaf, har valspråket ”För Sverige – i tiden” och det är också titeln på Erik Berndalens jubileumsmarsch.
– Det var en titel som var bestämd på förhand.
Alldeles i början när han precis fått beställningen kändes det lite nervöst.
– Men ganska snart dök det upp en massa musikaliska idéer. Jag är stolt och nöjd med resultatet, säger han och hoppas att musikstycket ska ge glädje såväl åt jubilaren som åt den publik som deltar i festligheterna och alla militärmusiker som ska spela det under jubileumsåret.
Fotnot: Försvarsmusiken tillgodoser Försvarsmaktens, hovets och regeringens behov av musik vid olika högtidliga tillfällen och ceremonier i Sverige. Källa: Försvarsmakten.