Hoppa till huvudinnehållet

Här är nya chefen på vårdcentralen i Arvika – har jobbat inom rymdbranschen

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Åsa Svensson blir ny enhetschef för Vårdcentralen Verkstaden i Arvika, efter många års jobb som civilingenjör i Göteborg – bland annat inom rymdbranschen.
Åsa Svensson blir ny enhetschef för Vårdcentralen Verkstaden i Arvika, efter många års jobb som civilingenjör i Göteborg – bland annat inom rymdbranschen. Foto: Privat

Hon har en lång bakgrund som civilingenjör och kommer senast från jobb inom rymdbranschen.

Nu tar Åsa Svensson över som ny enhetschef på Vårdcentralen Verkstaden – och flyttar tillbaka till Arvika efter många år i Göteborg.

– Jättespännande – nästan som att börja sitt första jobb igen, säger hon.

Åsa Svensson är född och uppvuxen i västra Värmland och återvänder nu alltså till hemkommunen.

– Jag har gått i skolan i Vissle, Glava och Arvika. Sen gick jag teknisk fysik på Chalmers i Göteborg och utbildade mig till civilingenjör, berättar Svensson.

Hon har alltså jobbat och bott i Göteborg större delen av sitt vuxna liv.

Nu senast inom rymdbranschen hos schweiziska företaget Beyond Gravity. Det är ursprungligen Saab Ericsson Space som köptes upp av schweiziska Ruag och som nu separerat rymdsegmentet och bytt namn.

– Vi utvecklar och producerar datorer, kommunikationsutrustning och antenner till satelliter och raketer. Ett spännande projekt jag var med i för några år sedan var ett vetenskapligt samarbetsprojekt mellan Esa och Nasa, Cassini/Huygens där vi skickade utrustning till en av Saturnus månar Titan.

Såg av en slump

I senaste rollen på Beyond Gravity var hon operations manager och hade bland annat ansvar över produktion inköp, fastighet och ett analyslaboratorium.

Nu tar hon alltså över efter enhetschefen Lena Andersson, som går i pension, på Vårdcentralen Verkstaden i Arvika i en ny chefsroll.

– De senaste 25 åren har jag haft olika chef eller projektledarroller inom rymd, försvar, telekom, bil och konsultbranschen. Det var ju lite roligt när de sökte till den här tjänsten, för jag såg annonsen nästan av en slump. Det kändes som jag skulle kunna använda min kunskap på ett bra sätt. De sökte en ledare – det nappade jag på.

Cecilia Fenelius, tillförordnad verksamhetschef för vårdcentralerna i västra Värmland, om nya enhetschefen:

– Jag är väldigt glad över rekryteringen, att vi har kunnat rekrytera en person med så stark ledarskapsbakgrund, säger Fenelius.

Vad blir den största skillnaden?

– Det tror jag är vårdbakgrunden, den har ju inte jag. Men under hela tiden när jag gick på Solbergagymnasiet jobbade jag extra som vårdbiträde, även här i Göteborg. Det är nog branscherna som skiljer sig mer åt än något annat, konstaterar Svensson.

Och fortsätter:

– Men allt handlar ju om människor, oavsett bransch. Min tidigare erfarenhet är att även om man byter bransch så handlar det om att ta hand om människor på bästa sätt, då spelar det ingen roll vilken produkt företaget jobbar med eller om man är ingenjör eller vårdpersonal.

Hur vill du sätta din prägel som ny enhetschef?

– Jag vill ju få känslan av att man jobbar som ett team mot ett gemensamt mål, att man gillar att gå till jobbet. Verkstaden är en jätteviktig verksamhet för många i Arvika, så önskan när man pratar med sina grannar eller folk på stan är att man får höra att det är en bra vårdcentral – att man blir bra bemött, får den hjälp man behöver och att vi bedriver en jämlik, behovsanpassad och kostnadseffektiv vård.

– Utmaningarna med att hitta resurser vet jag om, det är inte lätt att hitta personal. Jag är väldigt ödmjuk inför denna uppgift. Jag har jobbat mycket med rekrytering tidigare, men det är ju alltid svårt att hitta folk, menar Åsa Svensson.

Vad ser du fram emot mest då?

– Allting! Jag tycker det är jättespännande, det blir ett stort byte för mig med ny stad och ny bransch – nästan som att börja sitt första jobb igen.

– Jag har bara fått massa positiva kommentarer från mina vänner och kollegor som tycker jag är modig att jag vågar kasta mig in något nytt, konstaterar Svensson.

”Blir alltid så bra bemött”

Att återvända till Arvika efter så många år i Göteborg är också något hon ser fram emot.

– När jag går i Arvika känner jag att det är så trevligt här. Man blir alltid så bra bemött, alla är så glada här, menar Åsa Svensson.

– Så det känns bra. Vi har redan en sommarstuga på Glava Glasbruk. Min man, som är från Hagfors, kommer gå i pension snart och då kommer han hit också. Jag har en tillfällig lägenhet nu – sen kommer vi försöka hitta ett hus eller större lägenhet.

Artikeltaggar

ArvikaChalmersEuropeiska rymdorganisationenGöteborgNasaRekryteringRUAG AerospaceSjukhusSjukvårdSolbergagymnasietVård och omsorgVårdcentralen VerkstadenVårdcentralerVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.