Hoppa till huvudinnehållet

AN:s bästa boktips till jul – med Lisbeth Salander och om förbjuden kärlek

Publicerad:
Arvika Nyheter ger boktips lagom till jul. Foto: Jessica Gow

Här kommer sex boktips till jul av AN:s reporter Hans-Åke Henriksson, tips på böcker med blandat innehåll, böcker med både djup, tragik, fantasi och barnens bästa.

<strong id="strong-0af2a3240cd62ab2113e61da1a7f3ece">&quot;Selma Lagerlöfs jul”, (24 berättelser).</strong>
"Selma Lagerlöfs jul”, (24 berättelser). Foto: Hans-Åke Henriksson

Selma Lagerlöf

"Selma Lagerlöfs jul" (24 berättelser)

Romanus & Selling

Efter mer än 40 år i Arvika är Arvika mitt hem. En stor del av hjärtat finns dock kvar i uppväxtens Sunne, i Fryksdalen – den vackraste av dalar.

Eftersom jag arbetar med ord är jag extra stolt över att komma från en dalgång som fött och inspirerat en nobelpristagare i litteratur, Selma Lagerlöf, och möjligtvis haft en andra i sitt sköte, Göran Tunström. Tunström, lämnade oss dock alldeles för tidigt.

Lagerlöfs många böcker om väsen, andar, gäss, herrskap med mera har lästs av miljontals läsare. Selma Lagerlöf var dock även en novellförfattare av rang, tidvis möjligtvis även för försörjningens skull. I dagarna har en novellsamling med titel "Selma Lagerlöfs jul" utkommit på Romanus & Selling.

Lagerlöf var öppenhjärtig med ett liberalt, barmhärtigt synsätt på livet och på medmänniskor. Hon hade kunnat spela roll i dagens Sverige när den svenska öppenheten ifrågasätts och när de mest destruktiva vapen av alla kan komma att placeras inom våra gränser.

"Selma Lagerlöfs jul" innehåller 24 noveller. Det förnuft och den varma andlighet hon stod för lyser igenom i flera noveller.

Till mina favoriter i denna samling hör "Betlehems barn" som i mycket symboliserar Lagerlöfs humana sida som nämns ovan.

I "Betlehems barn" övervinner en ung pojke en krigsknekt när den romerske legionären ser sig besegrad av kärlekens kraft. Kanske har Lagerlöf även inspirerats av sägnen om Herodes slakt på Betlehems gossar i jakten på Jesusbarnet. Idag minns vi detta under det nya och mycket bättre namnet Värnlösa barns dag. Men Fridsfursten överlevde.

Lagerlöfs språk härrör ju från hennes egen tid och kan upplevas lite omodernt och tungt. Till de mer lättsamma novellerna i denna samling hör dock "Pastor Unger", om en god prost som väljer att arbeta i Västra Ämtervik framför Gunnarskog nog mest på grund av det han får i magen...

Bokens sista novell handlar om en julafton på Lagerlöfs Mårbacka. Det Selma önskar sig mest av allt denna kväll är böcker. Länge, länge ser hon ut att bli utan men när aftonens sista paket delas ut visar det sig att hennes önskning slår in. Att boken är på franska gör inget...

Bokens förord är för övrigt skrivna av skickliga Lagerlöfkännaren med mera, Anna-Karin Palm.

Selma Lagerlöf.
Selma Lagerlöf. Foto: No Byline
<strong id="strong-0999c01e08254ff60790749ab5eb133e">Lina Nordquist, <strong id="strong-1a44044bbb72195ad2aa73385e759688">&quot;Dit du går, följer jag&quot;.</strong></strong>
Lina Nordquist, "Dit du går, följer jag". Foto: Hans-Åke Henriksson

Lina Nordquist

"Dit du går, följer jag"

Romanus & Selling

Jag tror att flertalet av oss som sökt sina rötter bakåt i tiden har funnit fattigdom och elände bland släktingar i det fattigsverige som är en del av vår historia. Jag fann bland annat Karin Larsdotter som i början av 1800-talet var den enda överlevande i en syskonskara på nästan tio personer i ett torp på den fryksdalska landsbygden. Hon överlevde dock och möjliggjorde därmed att jag kan sitta och skriva detta.

Jag tror det är nyttigt att ha med sig historien också i nutid. Jag tänker ibland på Karin, hur hon hade det och varför just hon överlevde. Jag tänker även på henne när jag läser Lisa Nordquist mycket välskrivna debutroman "Dit du går, följer jag".

Romanen utspelar sig runt år 1900 och runt år 1970 i två parallella handlingar och bygger på Unnis, Armods och sonen Roars flykt från Norge i ett försök att finna ett nytt och säkert liv i Sverige.

Bokens innehåll är tungt att ta till sig med svält, övergrepp, förbjuden kärlek, missbruk och bland annat nödvändigheten i att lämna bort ett barn. Höga herrar tar vad de behagar men boken beskriver också en oerhört stark vilja att överleva.

Unni överlever men priset är mycket högt.

Lina Nordquist är docent i fysiologi och diabetesforskare. Hon är även liberal riksdagskvinna. Hon är uppvuxen i de trakter där boken utspelar sig, i Hälsingland.

Att debutera med en roman som har en sådan kraft som "Dit du går, följer jag" tycker jag är helt fantastiskt. Att läsare inom Bonniers bokklubbar utsett denna roman till Årets bok är helt följdriktigt.

Lina Nordquist.
Lina Nordquist. Foto: Tim Aro / TT
<strong id="strong-f6805f9cdfccda1d1c1b9eb747d10ede">Karin Smirnoff, <strong id="strong-4964228d2a1635bc864a6d57c33f8874">&quot;Havsörnens skrik&quot;, Millennium.</strong></strong>
Karin Smirnoff, "Havsörnens skrik", Millennium. Foto: Hans-Åke Henriksson

Karin Smirnoff

"Havsörnens skrik", Millennium

Polaris

Karin Smirnoff har fått uppgiften att skriva den sjunde delen i Millennium-serien. Lisbeth Salander och Mikael Blomqvist befinner sig denna gång i norra delar av Sverige för att hantera konflikter runt uppförandet av en mängd vindkraftverk.

Ämnet är aktuellt och "Havsörnens skrik" är förvisso spännande men boken känns ändå verklighetsfrånvänd och fylld av mänskliga schabloner hur byråkrater, journalister och politiker med flera förväntas vara.

Boven i dramat agerar som bovar gör, maktfullkomligt och hänsynslöst, men känns ändå som en fantasiprodukt. Förgyller boken gör dock en ny karaktär, Svala, en ung släkting till Lisbeth.

Karin Smirnoff har både drivit gatukök och varit journalist innan hon debuterade som författare uppåt i ålder. Hon har fyra svarta men mycket läsvärda romaner, "Jag for ner till bror", "Vi for upp med mor", "Sen for jag hem" och "Sockerormen", bakom sig.

Nu ser jag fram emot en femte i den stilen, glömmer och gömmer "Havsörnens skrik" ganska långt in i bokhyllan.

Karin Smirnoff.
Karin Smirnoff. Foto: Tim Aro/TT
<strong id="strong-774bcc1cc0cd1a31bae1b4dd7415f026">Denise Rudberg, <strong id="strong-a910540e34a57cc104995982e3c7afd3">&quot;De första tolv&quot;.</strong></strong>
Denise Rudberg, "De första tolv". Foto: Hans-Åke Henriksson

Denise Rudberg

"De första tolv"

Bookmark förlag

"De första tolv" är mycket riktigt den tolfte delen i Elegant-crime-serien om tidigare åklagarsekreteraren och numera förundersökningsledaren Marianne Jidhoff. Jidhoff leder en extern utredningsgrupp inom polisen för medialt känsliga fall.

Böckerna om Östermalmsbon Jidhoff, dessutom fastighetsägare och med sommarhus i Stockholms skärgård, andas mitt i brottsligheten överklass och stil. Pengar är inga problem för henne, hon umgås gärna i finare kretsar, äter och dricker gott men står ändå på sitt vis stadigt på jorden.

Rudbergs språk om Jidhoff, hennes kollegor och vänner är rakt, tilltalande med ett skönt driv framåt. Sett till henne själv, hennes närstående och kollegor inleds böckerna av ett persongalleri som gör det lättare för den oinvigde att komma in i serien.

I "De första tolv" fokuseras handlingen på fusk med högskoleprovet, fusk på en hög och brutal nivå. Girighet och svek på det personliga planet är bärande beståndsdelar.

Serien om Marianne Jidhoff tillhör kanske inte de mer djuplodade men håller en jämn och hög klass som ger läsglädje. Möjligtvis retar jag mig på den mängd alkohol som oftast förekommer i Jidhoffs liv samt att olika varor namnges i böckerna. Sponsring? Jidhoffs kamp mot kalorier i form av vit tryffelnougat och mot röksuget är dock upplyftande.

Det blir säkert en trettonde bok, men vilken roll kommer Jidhoff att spela i den?

Vill man läsa mer av Denise Rudberg är hennes stora författarpassion serien "Kontrahenterna", med handlingen förlagt till andra världskrigets underrättelsetjänst.

Denise Rudberg.
Denise Rudberg. Foto: Stina Stjernkvist/TT
<strong id="strong-37920e1b62f1f05dad73edc52f166c62">Mian Lodalen, <strong id="strong-fcd8e5c53db9b2c707ea5ee0607accfe">&quot;Lisa och Lilly, en sann kärlekshistoria&quot;.</strong></strong>
Mian Lodalen, "Lisa och Lilly, en sann kärlekshistoria". Foto: Hans-Åke Henriksson

Mian Lodalen

"Lisa och Lilly, en sann kärlekshistoria"

Romanus & Selling

Historien om Lisas och Lillys förbjudna kärlek bygger på verkliga händelser som Mian Lodalen omhändertar på ett ypperligt sätt.

Lisa Ström och Lilly Sundberg var två tonårstjejer som i förra seklets början upplever den första stora kärleken tillsammans. De faller handlöst för varandra, drömmer om framtid tillsammans men inte någonstans finns det plats för deras tvåsamhet. De är beredda att offra allt för varandra men deras enda utväg blir att offra sina liv i ett dubbelsjälvmord.

Författaren August Strindberg följdes unikt av tiotusentals människor på sin väg till den sista vilan och när Lisa och Lilly begravdes i samma huvudstad var det också unikt många människor som nyfiket ville ta det av begravningsceremonin. Alla gjorde det dock inte av omtanke, Dagens Nyheter rapporterade i alla fall om motsatsen. Lisa och Lillys sista vilja att få begravas i en kista förverkligades heller inte, och idag finns inte deras gravar kvar.

Mian Lodalens bok är dock ett sätt att minnas dem båda och ett sätt att hedra kampen för homosexuellas rättigheter i Sverige, då som nu.

Det går även att minnas Lisa och Lilly på fler sätt än att läsa denna bok. På Mosebacke torg i Stockholm står sedan 1945 en staty som heter "Systrarna” där två kvinnors ryggar sammanlänkas i ett marmorblock. Skulptören inspirerades under arbetes gång av Lisa och Lilly. När de två hittades i Hammarby sjö var de sammanlänkade av en hattslöja.

Mian Lodalen har skrivit fler böcker om homosexuellas kärlek i Sverige under 1900-talet. Och som frihetshjältar lever Lisa och Lilly kvar.

Mian Lodalen.
Mian Lodalen. Foto: Henrik Montgomery/TT
”Nu firar vi jul”, Raben &amp; Sjögren, med bland annat Astrid Lindgren.
”Nu firar vi jul”, Raben & Sjögren, med bland annat Astrid Lindgren. Foto: Hans-Åke Henriksson

Astrid Lindgren, Sven Nordqvist, Ulf Stark mfl.

Nu firar vi jul

Raben & Sjögren

Med denna barnbok tror jag att jag kan få många fina stunder ihop med mina yngre barnbarn. Här har Raben & Sjögren i mycket samlat det bästa av det bästa. Bokens berättelser, sånger, pyssel och recept innehåller både bland annat Madicken, kända julsånger, Mamma Mu och Kråkans jul, pepparkaksrecept och hur man gör popcornsskägg.

Berättelsen om räven och tomten, där tomtegröten gör att den hungriga räven förskonar hönorna, förädlas av Eva Erikssons bilder. Förgyller allra mest gör dock Lars Klintings bilder när han illustrerar Astrid Lindgrens "Jul i stallet". Lindgren har förstås Jesus födelse i åtanke när två vandrare, en gravid kvinna och hennes man, bereds plats i stallet.

"Så gick natten. Barnet sov i sin krubba, djur och herdar stod tysta runt omkring. Och över det gamla stallet lyste julstjärnan. Ty det var julnatt".

Det är många fina bilder, teckningar, i denna bok. När barnen har lagt sig på julafton tror jag att en och annan vuxen öppnar denna fina barnbok.

Sven Nordqvist.
Sven Nordqvist. Foto: Jessica Gow/TT

Artikeltaggar

ArvikaBetlehemBöckerDenise RudbergFörfattareHistoriaKarin SmirnoffKärlekLitteraturMian LodalenSelma LagerlöfSunne

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.