Hoppa till huvudinnehållet

Tufft att få julledigt inom vården: ”Klart att vi är oroliga”

Publicerad:
Reporter Anna Sims
Anna Sims
anna.sims@nwt.se
Planering dag för dag gäller för att få vården att fungera under jul- och nyårshelgerna om många blir sjuka.
Planering dag för dag gäller för att få vården att fungera under jul- och nyårshelgerna om många blir sjuka. Foto: Helena Karlsson

Insjuknad personal och många som söker vård. Det är oron inför jul- och nyårshelgerna.

– Det var ett unikt år förra året och det ser inte ut att bli annorlunda i år, säger Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig i Region Värmland.

Det blev en tidig start och unikt tuff topp av RS-sjuka små barn förra hösten och vintern. Det ser inte ut att bli annorlunda i år.

Folkhälsomyndigheten skrev dessutom på måndagen att säsongen för vinterkräksjuka nu är i gång. En ökning av antalet smittade, både i samhället och inom vården, väntas under de närmaste veckorna.

Lägg därtill en ökning av covid-smitta och säsongsinfluensa så blir det svårt för vårdpersonal att ta julledigt.

– Vi är naturligtvis oroliga, det vore fel att påstå något annat. Det är samma situation vi slitit med under hösten – det är dag för dag som gäller, säger Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig för hälso- och sjukvården i Region Värmland.

Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig i Region Värmland, säger att vårdpersonalen inte kan slappna av nu när virussäsongen är i full gång.
Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig i Region Värmland, säger att vårdpersonalen inte kan slappna av nu när virussäsongen är i full gång. Foto: Helena Karlsson

Inte slappna av

Oron delas av flera verksamhetschefer, vilket NWT skrivit om tidigare, framför allt efter Ivo-kritiken om brist på vårdplatser och personal.

– Vi fördelar ut belastningen så ingen mottagning eller avdelning ska gå under och köra i väggen. Det är jättetungt för dem som är friska och jobbar när många i personalen blir sjuka samtidigt som det är ett stort inflöde av patienter. Så vi kan inte slappna av och säga att det blir lugnt och stilla under helgerna, fortsätter han.

Bemanningsmål finns för att ha en fungerande vård i regionen.

– Då är det klart att alla inte får ledigt precis som de vill. Jag är djupt imponerad av engagemanget i både öppen- och slutenvården för att varje dag hitta lösningar. Men det vore väldigt skönt om vi såg ett slut på de här virusspridningarna snart, säger Göran Karlström.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenGöran KarlströmIvoJulRegion VärmlandSmittorVårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.