Hoppa till huvudinnehållet

Riktade polisinsatser i västra Värmland: ”Mycket narkotika i omlopp”

Publicerad:
Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef.
Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef. Foto: Anton Eriksson

Under de senaste veckorna har polisen i västra Värmland genomfört ett stort antal insatser mot narkotika- och dopingbrott.

– Det är sånt vi gör kontinuerligt. Vi ser att det finns mycket narkotika i omlopp, så det är viktigt för oss att beivra det, säger Jonas Wendel, lokalpolischef i Arvika.

Polisen har under en längre tid haft fokus på narkotikabrott i Värmland, både till vardags och genom särskilda insatser där man kraftsamlat personal.

De senaste veckorna har två riktade insatser genomförts i Arvika och Eda kommun och enligt Jonas Wendel, lokalpolisområdeschef i Arvika, misstänks totalt 19 personer för narkotikabrott.

– Det handlar om innehav av mindre mängder, eller att man varit misstänkt påverkad och fått följa med för att lämna urinprov. Många gånger blir man tillfälligt frihetsberövad för att sedan släppas om det inte är tillräckligt mycket för att bli anhållen och häktad, förklarar Jonas Wendel.

Det som bekymrar oss mest är de unga som missbrukar.
Jonas Wendel, lokalpolischef i Arvika

Bara under den gångna helgen greps sex personer i Charlottenberg.

– Den utredningen är pågående och jag kan inte säga så mycket om just det ärendet, men det är större mängder i beslag.

Jonas Wendel förklarar att insatserna är en led i polisens arbete som kontinuerligt pågår mot alkohol, droger och dopingpreparat.

De mest förekommande drogerna är cannabis, amfetamin, kokain och bensodiazepiner.

– Gränsen är alltid intressant i smugglingssammanhang, men nu har vi även vänt på bilar som vi har blivit nyfikna på, och så har vi haft spaningsinsatser mot olika adresser. Samt profilerat ut personer som rört sig ute i samhället och kontrollerat dem, så det är en liten blandad kompott kan man väl säga, säger Jonas Wendel och fortsätter:

– Det blir alltid ett ganska bra resultat, om man nu kan kalla det för bra. Men vi ser definitivt ett behov av att göra vad vi kan för att få bukt med narkotikaproblematiken.

”Ett väldigt stort problem”

I samband med tillslagen har polisen stött på många unga personer under 18 år, vilket lett till orosanmälningar.

– Det som bekymrar oss mest är de unga som missbrukar, och där blir socialtjänsten inkopplad. Det är en jätteviktig del i vårt arbete att socialtjänsten får kännedom om vilka vi stöter på, att vi kan förse dem med information.

Jonas Wendel förklarar vidare:

– Det är helt klart ett väldigt stort problem. Vi möter även många som mår psykiskt dåligt, då är det inte ovanligt att man självmedicinerar med olika preparat, vilket inte sällan leder till att man börjar mår ännu sämre, eftersom man sätter hela kroppens kemi ur balans. Där är det viktigt att övriga samhället kliver in och tar tag i vårdbiten bland annat.

Fakta

Sammanfattning

Beslag under gränsinsatsen:

Ca 3,5 hg amfetamin

300 tabletter Tramadol

Testosteron (oklar mängd)

130 tabletter Lyrica

105 tabletter Kasol

25 gram hasch

Rapporterade brott:

Narkotikabrott: 19 personer

Drograttfylleri: 5 personer

Olovlig körning/grov olovlig körning: 5 personer

Övrigt:

Sex husrannsakningar

Ett fordon i beslag

Fyra SOL14* varav en omfattande samma person två gånger.

Källa: Polisen

* I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL).

Artikeltaggar

ArvikaBrott, lag och rättCharlottenbergEda kommunJonas WendelNarkotikaNarkotikabrottVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.