Hoppa till huvudinnehållet

Nya strömavbrott i Ukraina efter ryska attacker

Publicerad:
Människor tar skydd i Kievs tunnelbana under måndagens ryska robotattacker.
Människor tar skydd i Kievs tunnelbana under måndagens ryska robotattacker. Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

"Maximala ansträngningar" fortsätter i hela Ukraina för att stabilisera elförsörjningen efter måndagens ryska robotattacker, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera regioner, däribland Kiev och Odessa, har drabbats av nya strömavbrott till följd av de ryska attackerna, som likt tidigare riktats mot civil infrastruktur och elförsörjning, enligt Zelenskyj.

– För att stabilisera elnätet var det nödvändigt att införa nödstopp i många regioner, säger han i ett tal på måndagskvällen.

Ryssland avfyrade omkring 70 robotar mot Ukraina på måndagen. De flesta sköts ned, men flera nådde sina mål och minst fyra personer dödades, enligt presidenten.

Det ukrainska flygvapnet uppger att ryssarna attackerar i flera omgångar för att försvåra för det ukrainska luftförsvaret.

Chefen för Ukrainas statliga nätoperatör Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskji, säger i en tv-intervju att Rysslands militär har planerat målen för attackerna i samråd med elkraftsingenjörer för att göra så stor skada som möjligt, skriver AFP.

Ukrenergo varnar för att nödavbrott i strömförsörjningen kommer att införas i alla regioner i Ukraina på grund av beskjutningen, samtidigt som temperaturen faller allt längre under noll grader.

Reparationerna av kraftnätet fortsätter i såväl de centrala regionerna i Ukraina som i Odessa, Zaporizjzja och Charkiv.

Artikeltaggar

KievOdessaRobotarSamhälleStrömavbrottTeknik och vetenskapUkrainaVolodymyr Zelenskyj

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.