För allas lika värde, i Arvika kommun och ute i världen, och för att hylla omistliga värden som frihet och medmänsklighet arrangerades under söndagen en manifestation med tal, musik och sång på Sveabiografen i Arvika.
Som arrangörer stod Röda korset i Arvika tillsammans med IOGT-NTO och studieförbundet NBV.
Evenemanget inleddes med några sånger, som uppfyllde hela salen, av Annika Marberg och den ukrainska operasångerskan Nadja Hrynyshyn som fick ta emot kraftiga applåder.
Efteråt, när Sven Englund, ordförande i Arvikabygdens rödakorskrets, tog ordet, var det han som pratade om behovet av att hylla värden som aldrig får gå förlorade i en tid då den demokratiska utvecklingen i världen är på tillbakagång.
– Vi har tre syften med manifestationen här i eftermiddag.
Att visa solidaritet och medkänsla med Irans kvinnor och med människor i det krigsdrabbade Ukraina.
Och det tredje, vid sidan om den internationella solidariteten, lyfte han också fram Röda korsets roll lokalt och att man har ett viktigt arbete att utföra även i kommunen och i närområdet.
– Vi vill vara en viktig aktör och aktiv medspelare tillsammans med andra organisationer och föreningar i civilsamhället.
Han gav en kort redogörelse för hur Röda korset arbetar i Arvika kommun och hur organisationen uppstod en gång i tiden.
Uppmärksamheten riktas i dag till två stora händelser ute i världen, kriget i Ukraina och de protester som pågår i Iran mot förtryck och mot bristen på mänskliga rättigheter. Kvinnorna i landet inledde protesterna efter den unga kvinnan Mahsa Aminis död i häktet efter att hon gripits av landets moralpolis anklagad för att hon burit sin sjal inkorrekt.
Den feministiska konstgruppen Otalt i Arvika höll ett tal för kvinnorna i Iran, framfört av Anna Ehnsiö.
– De kräver sin frihet, att få vara människor utan begränsningar.
Och de grundläggande rättigheterna ser den iranska regimen som ett brott.
– Hur vågar kvinnorna protestera med vetskapen om att de kan bli skjutna? Kanske för att de en dag fick nog.
Men kvinnorna har också fått med sig studenter och andra grupper. Allt fler människor runt om i Iran har följt efter och visar sitt missnöje med de styrande. Och runt om i världen engagerar sig människor till stöd för protesterna.
Anna Ehnsiö läste också upp en svensk text av sången ”Baraye azadi” som har blivit en symbol för protesterna i Iran.
Efter den första delen av manifestationen i Sveabiografen väntade kaffe, saft för de yngre, och ett bord fyllt av kakor och andra bakverk från olika länder.
Sedan fortsatte evenemanget med mer sång och musik under eftermiddagen från flera länder, från svensk folkmusik till framträdande av bland annat Syriska kulturföreningen, Somaliska kulturföreningen och ukrainska barn.