Hoppa till huvudinnehållet

I Arvika hölls en manifestation för allas lika värde

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Två operasångerskor möttes under söndagens manifestation i Sveabiografen i Arvika, Annika Marberg och Nadja Hrynyshyn från Ukraina. De ackompanjerades av pianisten Ylva Holmstrand.
Två operasångerskor möttes under söndagens manifestation i Sveabiografen i Arvika, Annika Marberg och Nadja Hrynyshyn från Ukraina. De ackompanjerades av pianisten Ylva Holmstrand. Foto: Kerstin Herö

För allas lika värde, i Arvika kommun och ute i världen, och för att hylla omistliga värden som frihet och medmänsklighet arrangerades under söndagen en manifestation med tal, musik och sång på Sveabiografen i Arvika.

Som arrangörer stod Röda korset i Arvika tillsammans med IOGT-NTO och studieförbundet NBV.

Evenemanget inleddes med några sånger, som uppfyllde hela salen, av Annika Marberg och den ukrainska operasångerskan Nadja Hrynyshyn som fick ta emot kraftiga applåder.

Efteråt, när Sven Englund, ordförande i Arvikabygdens rödakorskrets, tog ordet, var det han som pratade om behovet av att hylla värden som aldrig får gå förlorade i en tid då den demokratiska utvecklingen i världen är på tillbakagång.

– Vi har tre syften med manifestationen här i eftermiddag.

Sven Englund är ordförande i Arvikabygdens rödakorskrets.
Sven Englund är ordförande i Arvikabygdens rödakorskrets.

Att visa solidaritet och medkänsla med Irans kvinnor och med människor i det krigsdrabbade Ukraina.

Och det tredje, vid sidan om den internationella solidariteten, lyfte han också fram Röda korsets roll lokalt och att man har ett viktigt arbete att utföra även i kommunen och i närområdet.

– Vi vill vara en viktig aktör och aktiv medspelare tillsammans med andra organisationer och föreningar i civilsamhället.

Han gav en kort redogörelse för hur Röda korset arbetar i Arvika kommun och hur organisationen uppstod en gång i tiden.

Sven Englund berättade om syftet med manifestationen och om Röda korsets roll i Arvika, medan tomten Hans Olsson, också från Röda korset, bjöd publiken på godis.
Sven Englund berättade om syftet med manifestationen och om Röda korsets roll i Arvika, medan tomten Hans Olsson, också från Röda korset, bjöd publiken på godis.

Uppmärksamheten riktas i dag till två stora händelser ute i världen, kriget i Ukraina och de protester som pågår i Iran mot förtryck och mot bristen på mänskliga rättigheter. Kvinnorna i landet inledde protesterna efter den unga kvinnan Mahsa Aminis död i häktet efter att hon gripits av landets moralpolis anklagad för att hon burit sin sjal inkorrekt.

Den feministiska konstgruppen Otalt i Arvika höll ett tal för kvinnorna i Iran, framfört av Anna Ehnsiö.

– De kräver sin frihet, att få vara människor utan begränsningar.

Och de grundläggande rättigheterna ser den iranska regimen som ett brott.

– Hur vågar kvinnorna protestera med vetskapen om att de kan bli skjutna? Kanske för att de en dag fick nog.

Men kvinnorna har också fått med sig studenter och andra grupper. Allt fler människor runt om i Iran har följt efter och visar sitt missnöje med de styrande. Och runt om i världen engagerar sig människor till stöd för protesterna.

Den feministiska konstgruppen Otalt med  Helene Karlsson, Anna Ehnsiö och Sara Falkstad höll tal till stöd för kvinnorna i Iran.
Den feministiska konstgruppen Otalt med Helene Karlsson, Anna Ehnsiö och Sara Falkstad höll tal till stöd för kvinnorna i Iran.

Anna Ehnsiö läste också upp en svensk text av sången ”Baraye azadi” som har blivit en symbol för protesterna i Iran.

Efter den första delen av manifestationen i Sveabiografen väntade kaffe, saft för de yngre, och ett bord fyllt av kakor och andra bakverk från olika länder.

Sedan fortsatte evenemanget med mer sång och musik under eftermiddagen från flera länder, från svensk folkmusik till framträdande av bland annat Syriska kulturföreningen, Somaliska kulturföreningen och ukrainska barn.

I pausen kunde publiken njuta av olika sorters kakor och andra bakverk från flera länder. En av dem som serverade var Boushra Onbashe.
I pausen kunde publiken njuta av olika sorters kakor och andra bakverk från flera länder. En av dem som serverade var Boushra Onbashe.

Artikeltaggar

Annika MarbergArvikaArvika kommunIOGT-NTOIranMahsa AminiManifestationerMusikMänskliga rättigheterNBVRöda korsetSamhälleSångUkraina

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.