Hoppa till huvudinnehållet

Olle slog världsrekordet: ”Känns inte fel”

Publicerad:
Olle Borg slog världsrekordet i tresteg.
Olle Borg slog världsrekordet i tresteg. Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Arvika Friidrotts Olle Borg har samlat på sig en imponerande räcka titlar, vinster och mästerskap under de senaste åren – och nu kan han även lägga till ett världsrekord i tresteg till samlingen.

I helgen hoppade nämligen Olle längre än någon annan 75-åring i världen någonsin gjort tidigare.

– Det här är första tävlingen jag gör efter att jag fyllt 75 och jag hade lite grann förhoppningen att hoppa längre än det gamla rekordet. Och det gjorde jag också, konstaterar Olle.

Världsrekordet inomhus låg på 9.69 och var definitivt inom möjligheternas ram.

– Jag har hoppat över tio meter vid ett par tillfällen, bland annat vid EM i vintras.

Hyfsad träff

De internationella reglerna säger dock att man måste ha fyllt 75 år för att få räkna rekord i den aktuella åldersklassen, till skillnad mot vad som gäller i de nordiska länderna där man räknar året man fyller.

Olle gjorde sin första tävling i fina Tybblelundshallen i Örebro och fick till en hyfsad träff i sitt tredje försök.

– Jag hoppade 9.72 i den tredje omgången och sedan hoppade jag även 9.74, så jag hade två hopp över det gamla rekordet. Inget av dem var väl egentligen något jättebra hopp men det var tillräckligt.

Vad betyder det för dig att slå världsrekord?

– Det känns inte fel. Det är naturligtvis roligt att känna att ingen hoppat bättre någon gång, det känns lite speciellt, medger han och skickar också ett tack till tränaren Bengt Karlén.

– Det är kul för mig men även för Bengt tror jag. Det är han som hjälper mig med träning och coachning. Ända sedan jag började med friidrotten igen för fyra år sedan så har Bengt pushat på hela tiden, så han har betytt en hel del. Det känns gott att ha någon som engagerar sig och bryr sig.

Såg potential

Samarbetet inleddes när Olle hjälpte till som funktionär på Stjärnspelen för några år sedan och kryddade det med att hoppa själv.

– Det var Bengt som hade hand om längdhoppet och det var första gången vi träffades. Jag hoppade nästan det svenska rekordet i vanliga gymnastikskor och han såg väl lite potential i gubben, konstaterar Olle med ett skratt.

Världsrekordet i Örebro sporrar också till en fortsatt satsning.

– Absolut och nästa år är det rätt så många mästerskapstävlingar och där blir det en annan konkurrens. Om jag ska vara ärlig så är det inte så mycket konkurrens i Sverige, jag tävlar inte för att vinna, utan för resultat. I Sverige vet jag nästan på förhand att jag vinner.

Flera mästerskap

På trevlighetslistan för 2023 står bland annat ett nordiskt mästerskap på Island i slutet av februari, ett VM i Polen i slutet av mars och ett utomhus-EM i Italien senare under sommaren.

– Men det är dyrt med resandet, det är dåligt med sponsorer för gamla gubbar.

Olle ser också gärna att han kan hoppa längre än vad han gjorde i helgen.

– Det känner jag ju, att jag kan hoppa något bättre än det här. Och något av hoppen på 9.60 sa de var två och en halv fot från plankan, så det finns lite mer att ta.

Fler rekord?

I bakgrunden hägrar också ett världsrekord, det i längdhopp.

– Inomhusrekordet är 4.70 och jag hoppade 4.73 i vintras, så det finns förhoppningar.

Tyvärr stod inte längdhopp på tävlingsprogrammet i Örebro under helgen, så det blev inget försök där den här gången.

Olle Borg har hoppat längre tidigare, men nu är rekordet officiellt även med internationella mått mätt.
Olle Borg har hoppat längre tidigare, men nu är rekordet officiellt även med internationella mått mätt. Foto: Privat

Artikeltaggar

Arvika FriidrottFriidrottLängdhoppOlle BorgÖrebroRekordStjärnspelen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.