Hoppa till huvudinnehållet

De har skrivit en lokalhistorisk bok om Älgå: ”En lång process”

Publicerad:
Arbetsgruppen som varit involverad i bokprocessen. Sittandes har vi Lisbeth Augustsson och K-G Lindgren. Bakom står illustratören Lena Jordan som också varit inblandad i processen. Foto: Anders Falk

Lokalhistorien kan på många platser sträcka sig långt bakåt i tiden och att läsa på om den är inte alltid det enklaste. Några som intresserat sig för just Älgås lokalhistoria är Älgåbon Lisbeth Augustsson och Älgåbördige K-G Lindgren. De har skrivit en bok på ämnet och med bara lite finlir kvar har de snart rott i land sitt arbete.

– Det har varit en lång process, berättar Augustsson.

Lisbeth Augustsson och K-G Lindgren brinner båda för Älgåbygden och har under de senaste åren ägnat sig åt att tillsammans skriva en bok om Älgås historia, och främst historien kring kyrkan. Det hela började under den tid K-G, som är bosatt i Säffle, satt som ordförande Älgå hembygdsförening mellan 2012 och 2018.

– Det var under den tiden som idén kläcktes. Jag har studerat den litteratur som funnits om Älgå och Älgås kyrka och började undersöka möjligheterna att skriva en bok om det kyrkliga livet häromkring, säger 92-årige Lindgren som tidigare skrivit två böcker och ägnat sig mycket åt släktforskning.

Lisbeth i sin tur hade också ett eget intresse för det som funnits i området långt tillbaka.

– Jag har gått i kyrkan ganska mycket. Varje gång jag gått där i allén har jag fantiserat om hur det såg ut förr. Jag blev fångad av tanken och är också ganska fascinerad av medeltiden, förklarar hon.

Kompanjon

Lindgren började så smått med arbetet men insåg att han behövde finna sig en kompanjon för att mäkta med.

– Jag började sondera men insåg att det blev övermäktigt för en person. Jag höll på i ett par år att hitta någon som ville hjälpa mig att skriva. Sedan en dag träffade jag på några damer i församlingshemmet och där berättade jag om min idé. En av dem ropade att hon ville vara med, det var så jag kom i kontakt med Lisbeth, berättar han.

De bokade en första träff för att lägga upp en disposition och fortsatte därifrån att ses med jämna mellanrum. Corona kom dock i vägen en sväng.

– Vi började 2019 men fick ta ett långt uppehåll för pandemin, förklarar Augustsson som jobbat som svensklärare på Solbergagymnasiet.

Fädernas kyrkor

Nu ser de dock slutet på det hela och har inte mycket kvar förrän boken, med titeln Fädernas kyrkor vid Älgåns strand, kan ges ut.

– Det är en bok som i olika kapitel belyser olika aspekter i Älgås historia. Bland annat om namnet, kyrkan, marknader, präster, pilgrimer, Olof den helige och Torgers källa. Det känns lite nervöst för vi vet inte vad folk kommer tycka. Historien är inte alltid entydig och det är inte säkert att folk håller med om allt det vi kommit fram till. Det ska bli lite gôtt att det tar slut, då ska jag städa undan alla papper, berättar Lisbeth.

Boken innehåller även illustrationer gjorda av Lena Jordan, också tidigare lärare på Solbergagymnasiet.

– Vi behövde någon som tecknade och det har hon kunskaper om. Hon har också fungerat som rådgivare, säger Lindgren.

Under vägen har de haft olika inspirationskällor och när K-G grottade ner sig i historier om Eskoleia och Olof den helige inspirerades han av sin gamla lärare.

– Jag hade Arvid Ernvik som lärare på Gränsjöns folkskola. Han har skrivit böcker på ämnet där jag hjälpte honom ta fram material. Hans arbete ligger delvis till grund för vårt.

Mycket jobb

Arbetet har inneburit mycket research och många timmars letande och sållande i texter.

– Jag har läst och läst och läst. Vi har fått skriva om flera gånger för att det kommer till nya fakta. Det är viktigt att kontrollera så man inte kommer med något som inte är sant. Men det har varit roligt. Jag blir arg ibland när saker blir fel men han är alltid lugn. Det har varit spännande att få reda ut allt som man trott och få reda på så mycket sanning som möjligt. Det finns dock säkert ännu mer att studera. Vår förhoppning är att detta kan fortsätta i form av studiecirklar, församlingsaftnar eller liknande, avslutar Augustsson.

Artikeltaggar

ÄlgåBöckerGränsjönHistoriaK-G LindgrenLärareLena JordanLitteraturLokalhistoriaOlav den heligeSäffleSolbergagymnasiet

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.