Hoppa till huvudinnehållet

Barn fick bygga eldrivna farkoster i Lego

Publicerad:
Många barn deltog på Lego energy challenge på ANC i fredags.
Många barn deltog på Lego energy challenge på ANC i fredags. Foto: pressbild

Runt hundra barn med föräldrar medverkade i fredags på ”Lego Energy Challenge”. Tävlingen arrangerades på Scaaler Innovation Arena i Arvika Näringslivscentrum, som en del av Westra Wermland Innovation week. Sju lag kom till start – varav hela fem lyckades bygga fungerande prototyper!

– Tävlingen går ut på att bygga en eldriven farkost i Lego som kör mellan två punkter och drar minst möjligt med ström. Genom att använda en joulemätare kan vi mäta energieffektiviteten i bilarna som barnen har byggt, säger Magnus Nilsson, vd på Glava Energy Center, som också var vägledare för lagen.

Lego väcker mycket nyfikenhet hos barn, och lämpar sig därför extra väl för att bygga prototyper av olika slag, menar David Holm, Co-founder av Scaaler Innovation Arena.

– Vi måste börja jobba med framtidens kompetensförsörjning i Västra Värmland. Behovet att tänka cirkulärt, jobba med hållbara och smarta energilösningar med hjälp av digital teknik är också en anledning till att vi vill väcka ett intresse i tidig ålder, säger han.

Efter detta planerar Scaaler nu att under 2023 öppna en Legobyggarverkstad för robotar och prototyper för allmänheten.

– Vi hoppas att barn, föräldrar, skolklasser och större bolag som jobbar med innovation kommer och använder vår miljö och jobbar tillsammans med oss i att skapa en bättre värld genom att använda teknik på nya sätt. Vi har snart en PancakeBot på plats, som 3D-printar pannkakor, säger Robert Rhönnstad.

Artikeltaggar

Arvika NäringslivscentrumBarnGlavaInnovationMagnus NilssonRobotarTeknikTeknik och vetenskapVärmlandVärmlands län

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.