Textilier i mustiga färger och krukor med granris dekorerat av ljusslingor. Julmusik och levande ljus.
Det finns flera enkla och inte så dyra knep för att skapa den mysiga känslan i hemmet nu när julen närmar sig.
– Det viktigaste tipset är att man stoppar upp och njuter, säger inredaren Marie Rasmussen.
Hon har känsla för färg och form, för hur man skapar den där hemtrevliga känslan.
Marie Rasmussen, 37, från Arvika har jobbat med inredning i fem år – men hon har alltid haft ett stort intresse för det kreativa. I dag driver hon sitt eget inredningsföretag: Interior by Mastviken.
Ute kommer mörkret tidigare på dagarna och minusgraderna blir betydligt fler. Julen smyger sig på – och Marie delar med sig av sina bästa tips för att få till julkänslan.
Börja tidigt
– Börja i tid, allt för att undvika stressen och verkligen få till det här mysiga, säger hon.
Marie lyfter fram uttrycket novent, som kort sagt innebär att man smyger i gång adventstiden redan i november.
– Det är mörkt och tråkigt ute och att då tidigt smyga fram ljusslingor och adventsljus, det gör jättemycket.
Själv börjar hon pynta i mitten på november. Tomtarna får däremot vänta lite på att komma fram ur sina vrår.
– Adventsljus, granris och julblommor åker fram i november. Tomtarna kommer lite mer i mitten på december.
Men hur ska man gå tillväga för att enkelt få till julkänslan hemma?
Entrén
– Jag brukar säga: börja med entrén, för den möter du ju varje dag när du kommer hem från jobb eller aktiviteter, och den är det sista du lämnar.
– Krukor med julblommor eller granris kan du använd dig av. Det finns små ljusslingor, batteridrivna med timer, som tänds när det blir mörkt och med tanke på elpriserna i dag också är det ganska smart. Ljusslingorna kan du snurra in i granris eller så kan du stoppa ner dem i stora glasflaskor.
Återbruk
Hon lyfter även fram återbruk. Att få till en mysig stämning hemma under vintern innebär inte nödvändigtvis att man måste köpa nytt:
– Det är så lätt att vi hamnar in i de här trendfällorna även på jul, att det ska vara på ett visst sätt eller så, men försök och tänk på vad du redan har.
Kuddfodralen man tröttnat på och som inte kommit till användning på länge kan enkelt förnyas.
– Köp en julröd textilfärg, släng in fodralen i tvättmaskinen och kör ett program så har du nya jultextilier.
Många julsaker går även att hitta second hand, tipsar hon.
Mustiga färger
De flesta förknippar juletiden med mustiga och varma färger. Den röda färgen återkommer i många hem. När det är dags att julpynta tipsar Marie att man kan fokusera på att plocka upp en färg och låta den återkomma på flera ställen i hemmet.
Marie tipsar – så fixar du julmyset hemma
• Använd dig av textilier i soffor, och gardiner. Rejäla adventsljusstakar och mycket tända ljus kan skapa stämningen. Man kan även göra stora kransar som man kan hänga på väggen som dekorationer, dessa kan man linda in i ljusslingor med timer.
• Julen och adventstiden är en väldigt kort tid så byt ut och ställ bort vissa lampor och andra grejer som du har framme resten av året för att göra plats för det juliga och lilla extra.
• Förutom det här att man kanske bakar pepparkakor och lussebullar så man får doften i huset, så kan man skiva exempelvis apelsiner i tunna skivor och hänga upp på tork, dessa kan man sedan göra girlanger av.
• Lyssna på julmusik för att sätta stämningen.
• Om du har en adventsljusstake, en klassisk träljusstake, och du känner att den inte riktigt är din stil längre – köp då en liten burk med kalkfärg, det kan du måla på olika typer av ytor. Med kalkfärg kan du måla ljusstaken, julkulorna, ja, nästintill vad som helst.
• Fundera på vad som gör dig glad och får dig i stämning under advent och jul.
– På så sätt får du som en röd tråd även i ditt julpynt. Det kan vara att du har textilierna, gardinerna, julblommorna, och dina Amaryllis i de riktigt klara julfärgerna.
Har du något julpynt som du gillar extra mycket att plocka fram när julen närmar sig?
– Ja, så är det ju. Nummer ett, det är att jag har en jultomte och adventsljus som min farmor och farfar hade i alla år och de betyder ju extra mycket för mig. Just de tingen som man har ett affektionsvärde för skapar det här lilla extra.
– Sen har jag riktigt stora julstjärnor som jag hänger i fönstren.
Hur brukar din julperiod se ut?
– Vi är riktiga glöggdrickare. Vi tar nästan en glögg var och varannan dag och slappar och umgås kring den. Sen är det de här förberedelserna i form av julbak, vi gör pepparkakor och julgodis.
Något som hon tycker är extra viktigt under julens tid är att man inte glömmer bort varandra och att man ser till att stanna upp.
– Vi älskar att se på julfilmer i familjen. Det finns så många mysiga julfilmer för barn och vuxna. Ta den där tiden och verkligen sitt ner tillsammans, säger hon.
Har ni någon film som återkommer varje år?
– Filmen som är ett måste för oss under julen är ”Jimgle Jangle – En magisk jul”.