Hoppa till huvudinnehållet

Flera hundra öppna polisutredningar i Arvika: ”Skruvar på det hela tiden”

Publicerad:
”I ett nationellt perspektiv har vi ett väldigt gott läge”, kommenterar polischefen Jonas Wendel antalet öppna brottsutredningar i lokalpolisområde Arvika. Foto: Anton Eriksson

Högen med antalet öppna brottsutredningar har sjunkit hos Arvikapolisen de senaste tre åren.

Men det är fortfarande flera hundra och polisen tvingas att göra hårda prioriteringar.

– Vi får stärka upp på andra platser, säger polischefen Jonas Wendel.

Det var i slutet av sommaren 2019 som AN rapporterade om att polisen i lokalpolisområde Arvika – där kommunerna Arvika, Eda, Årjäng och Säffle ingår – hade närmare 900 öppna förundersökningar.

I oktober 2020 hade siffran sjunkit till 671. I november 2022 är det 500 öppna brottsutredningar, berättar Jonas Wendel, chef i lokalpolisområde Arvika.

– I ett nationellt perspektiv har vi ett väldigt gott läge.

Siffran varierar över tid och det som kallas för mängdbrott får vänta en längre på att bli utredda.

– Vi har varit nere lägre än 500 och vi har dessutom åtta häktade i Arvikaärenden. Det är ganska många för oss. Så fort vi har frihetsberövade i ärenden måste vi hantera dem först, och då får vi avvakta i andra mängdbrott som inte rör ungdomar eller frihetsberövade.

Flera grova brott i Örebro

Lokalpolisområde Arvika och övriga lokalpolisområden i Värmland är en del av polisregion Bergslagen, där även Örebro och Dalarnas län ingår.

– Det som händer i vår utredningsvärld är att vi har skickat en utredare till Örebro. Vi får stärka upp på andra platser, berättar Jonas Wendel.

Han utvecklar:

– De har haft flera grova brott i Örebro i närtid och då måste hela regionen kraftsamla. Det sker många sådana förstärkningsrörelser fram och tillbaka. Det är ärenden som man anser ska prioriteras, och då får utredningen av ärenden som kan vänta ta lite längre tid.

”Vi kan inte bara se till vårt lokalpolisområde utan är en del av en region och en nation”, säger Jonas Wendel.
”Vi kan inte bara se till vårt lokalpolisområde utan är en del av en region och en nation”, säger Jonas Wendel. Foto: Anton Eriksson

Flera skjutningar i gängmiljö och påskupploppet – då Rasmus Paludan planerade att bränna en koran på ett offentligt möte – är exempel på prioriterade utredningar i Örebro.

– Vi kan inte bara se till vårt lokalpolisområde utan är en del av en region och en nation. Det händer att vi skickar folk till Stockholm och andra platser också. Därför går det lite upp och ner i utredningen av mängdbrott.

Skruvar hela tiden

Jonas Wendel har förståelse för de som är frustrerade över att just deras ärende tar för lång tid innan rättslig prövning.

– Som brottsoffer är man angelägen om att ärendet ska bli utrett och klart så fort som möjligt. Men de får lita på att vi prioriterar rätt.

Vad har ni gjort sedan 2019 då det var närmare 900 öppna förundersökningar?

– Vi har sett över flödet av ärenden, var kan vi skruva för att få en bättre och snabbare hantering. Är man exempelvis polis i yttre tjänst så får man komma in och utreda emellanåt, så vi är duktiga på att utnyttja hela personalresursen. Det skruvar vi på hela tiden.

Hur ser du på framtiden?

– Vi kommer att jobba mer över gränserna i polisområdena och vi kommer att jobba mer i team med exempelvis grova brott i Karlstad. Jag tror och hoppas att vi blir ännu fler polisanställda. Framför allt kommer vi att jobba mer brottsförebyggande så förhoppningen är att ännu färre brott ska begås.

Färre öppna brottsutredningar i Arvika: "Fortfarande mycket att göra"Nästan 900 öppna utredningar hos polisen i Arvika

Fotnot: Till öppna förundersökningar räknas pågående brottsutredningar och utredningar som väntar på att en handläggare ska utses.

När ett misstänkt brott blir anmält till polisen så görs det ett beslut om det ska utredas eller inte. Om det som anmälts helt enkelt inte är brottsligt, eller om det inte finns något att jobba vidare med, så väljer polisen att inte gå vidare med en utredning.

De öppna brottsutredningarna är alltså sådana som polisen valt att gå vidare med.

Artikeltaggar

Årjängs kommunArvikaBrottBrott, lag och rättEdaFörundersökningJonas WendelÖrebroSäffle kommunUtredningar

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.