Hoppa till huvudinnehållet

Över 100 miljoner för att bygga om Centralskolan till lägenheter

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Det är ingen billig affär att bygga om gamla Centralskolan till lägenheter, om man beslutar sig för att göra det.
Det är ingen billig affär att bygga om gamla Centralskolan till lägenheter, om man beslutar sig för att göra det.

Det skulle kosta över 100 miljoner kronor att bygga om gamla Centralskolan i Arvika till lägenheter.

– Det är en schablonmässig kalkyl, det är oftast så vi gör. Sen måste man detaljprojektera för att få veta säkert vad det verkligen kostar, säger Lennart Gustafsson, teknisk chef på det kommunala fastighetsbolaget som äger byggnaden.

Beräkningarna har tagits fram utifrån de skisser som man tagit hjälp av arkitekter med och utgår från 39 lägenheter i olika storlekar. Syftet var att få fram någon slags kostnadskalkyl inför de fortsatta diskussionerna om vad man ska använda den gamla skolbyggnaden till i framtiden.

Informationen presenterades för politikerna vid fastighetsbolagets styrelsemöte under torsdagen.

Antalet lägenheter och storleken på dem påverkar byggkostnaderna. Minskar man till exempel antalet tvåor, och gör fler treor istället, blir det billigare eftersom man behöver bygga färre kök och badrum som är kostsamt. Ska man gå vidare med mer ingående kostnadsberäkningar krävs att man bestämmer sig för vilken typ av lägenheter man ska ha.

Har ni sett några direkta hinder, byggnadsmässigt, för att göra om Centralskolan till lägenheter?

– Nej, inte som jag ser det, säger Lennart Gustafsson.

Han bedömer att den gula delen av skolan skulle vara lättare att bygga om, än den grå delen, beroende på hur de är byggda i dag.

96 miljoner kronor uppgår kostnaderna till enligt den schablonmässiga uträkningen. Den totala lägenhetsytan ligger på cirka 3200 kvadratmeter.

– Sen tillkommer moms, så vi rundade av till 125 miljoner, säger Mikael Engstig, vd för Arvika Fastighets AB.

– Men kostnadskalkylen är fortfarande mellan tummen och pekfingret. Det var för att ändå få en skapligt realistisk bild av vad det skulle kosta.

I december

Något beslut angående Centralskolan togs inte vid sammanträdet.

– Det var en informationspunkt så politikerna kan fundera vidare på det här till nästa möte i december och då kanske ta ett beslut om vilken väg vi ska gå. De fick fakta och sen får de grunna vidare.

Enligt Engstig fanns det funderingar på om marknaden tål såna hyror som det blir. En så omfattande ombyggnation blir nästan som nybyggnation och hyrorna blir därefter.

En lägenhet i nya Dahlinshuset på 75 kvadratmeter ligger på lite drygt 10 000 kronor i månaden och det skulle röra sig om mer än det om man bygger om Centralskolan.

Hittills har enda inriktningen varit att undersöka möjligheten att bygga om skolan till lägenheter. Återstår att se hur fortsättningen blir, när diskussionerna återupptas vid sammanträdet i december. Om den målsättningen kvarstår eller om tjänstemännen även får ett uppdrag att undersöka andra alternativ.

Artikeltaggar

ArvikaArvika Fastighets ABBostad och byggenDahlinshusetLennart GustafssonLägenheterMikael Engstig

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.