Hoppa till huvudinnehållet

Världen reagerar på roboten mot Polen

Publicerad:
Polsk polis vid den lilla orten där robotarna slog ned.
Polsk polis vid den lilla orten där robotarna slog ned. Foto: Wojtek Jargilo/EPA/TT

Två personer dödades när ryska robotar slog ned i Natolandet Polen nära ukrainska gränsen, uppger en högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla för nyhetsbyrån AP.

Moskva dementerar inblandning och Pentagon kan "inte verifiera uppgifterna".

Polen har ökat sin militära beredskap efter uppgifterna om robotarna. Ett flera timmar långt säkerhetsmöte för regering och säkerhetsråd följdes av internationella samtal på högsta nivå. Bland annat har president Andrzej Duda har talat med USA:s president Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Biden: Troligen inte Ryssland som sköt

Exakt vad som skett är dock ännu högst oklart, men uppgifterna om de eventuella ryska robotarna orsakade svallvågor långt bortom gränsområdet mot Ukraina.

Den polska regeringens talesperson Piotr Müller ville under tisdagskvällen inte bekräfta de amerikanska uppgifterna. Det kan heller inte USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

– Vi känner till medieuppgifterna om att två ryska robotar har slagit ner på en plats i Polen. Vi har ingen information just nu som verifierar uppgifterna, säger Pentagons talesperson Pat Ryder enligt AFP.

Ryssland dementerar

Rysslands försvarsdepartement har enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass kallat påståendet om ryska robotar i Polen för "en medveten provokation" för att trappa upp situationen.

"Det utfördes inga anfall mot mål nära den polsk-ukrainska gränsen av ryska vapen", skriver försvarsdepartement i ett uttalande enligt ryska Interfax.

Nato har enligt nyhetsbyråer på polskt initiativ blixtinkallat till ett möte med försvarsalliansen på onsdagen. Om det även innebär att landet åberopar artikel 4 i Natofördraget är inte klart. President Duda antydde på tisdagen att det övervägdes.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Jens Stoltenberg.tycks mana till lugn när han på Twitter skriver att det är viktigt att alla fakta kommer fram. Samtidigt har Natoländer mot gränserna till Ryssland och Ukraina reagerat på uppgifterna. Ungern meddelar att landets säkerhetsråd har samlats med anledning av explosionen, och Estland och Lettland har via Twitter fördömt händelsen.

"Betydande upptrappning"

Ukraina går längre än så och manar till agerande. "Ett samlat svar på det ryska agerandet måste vara kraftfullt", skriver utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter, medan president Volodymyr Zeklenskyj skriver: "Det här är en rysk robotattack på den samlade säkerheten. En betydande upptrappning. Vi måste agera".

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan vill inte kommentera den aktuella händelsen då det fortfarande finns för lite information om explosionen.

Frågan är om och i så fall hur Nato kommer att agera.

– Om det är en robot eller flera robotar som av misstag bedöms ha slagit ned i Polen så är det mer sannolikt att det rör sig om Natostadgans artikel 4 som kallar till konsultationer. Vi får se om Polen gör det, säger Paasikivi tidigt på tisdagskvälleen.

Magnus Christiansson, universitetslektor och Natoforskare på Försvarshögskolan, ser inte att händelsen måste kräva ett militärt svar från Nato.

– Men det man kan förvänta sig i det här läget är en väldigt stark signal av allianssolidaritet. Samtidigt har Nato ett intresse i det skede som är nu, där det går ganska bra för Ukraina, att inte försöka eskalera konflikten, säger han.

"Desperat beteende"

TT: Vad skulle Ryssland ha att vinna på att dra in fler länder?

– Vad har Ryssland vunnit på det här över huvud taget? Vi måste nog börja se det lite så. Det finns många som pekar på ett desperat beteende hos den ryska regimen, och det stämmer. Men jag vill också peka på det strategiskt osammanhängande ryska beteendet, säger Magnus Christiansson.

TT: Hur allvarlig är eskaleringen om det är en medveten handling?

– Det är potentiellt väldigt allvarligt. Hela Natos agerande efter 2014 har ju handlat om att bygga upp en avskräckningspolitik och bygga upp styrkan hos länderna i gränsområdena. Det är väldigt många som följer detta. Det här är lite grann som en kastad handske, där en avskräckningspolitik och dess trovärdighet står på spel.

Traktor förstörd

Explosionen ska ha inträffat på ett fält utanför byn Przewodów, som ligger knappt tio mil norr om den ukrainska staden Lviv. En traktor ska ha förstörts och på bilder på sociala medier syns en större krater.

Enligt polska radiostationen Lubin inträffade explosionen klockan 15.40. Just då pågick den massiva ryska robotattacken mot Ukraina, bland annat mot Lviv.

En talesperson för närområdets brandförsvar säger att inte heller de kan ange orsak till explosionen, och bedömare anser att det är för tidigt att säga vad som orsakat förstörelsen. Och om det var en robot; varifrån den kom, och om det var en medveten handling.

Fakta: Natos artikel 4

Fakta: Natos artikel 4

Natos artikel 4 blir aktuell när ett medlemsland hotas för att alliansens medlemmar ska kunna agera tillsammans. Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949, enligt amerikanska mediebolaget CNN.

Ukraina är inte medlem i Nato, och Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt framtida ukrainskt medlemskap.

Artikel 4 är separat från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

Artikeltaggar

Andrzej DudaBrott, lag och rättExplosionerFörsvarshögskolanInterfaxJens StoltenbergJoakim PaasikiviJoe BidenPiotr MüllerPolenRobotarRysslandTeknik och vetenskapTwitterUkraina

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.