Hoppa till huvudinnehållet

Svensk-norskt samarbete närmar sig: ”Ska vara svårt att vara kriminell”

Publicerad:
Jonas Wendel, chef för lokalpolisområde Arvika, med kollegor, hoppas kunna bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten bättre genom det kommande samarbetet med Norge.
Jonas Wendel, chef för lokalpolisområde Arvika, med kollegor, hoppas kunna bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten bättre genom det kommande samarbetet med Norge.

Arbetet med ett gränsöverskridande polissamarbete inkluderat en gemensam polisstation på gränsen mellan Sverige och Norge går vidare.

Målet är att stationen ska stå klar 2024, en tidpunkt då det utökade samarbetet mellan svensk och norsk polis ska sjösättas på allvar.

– Det ska vara svårt att vara kriminell i gränstrakter, säger chefen för lokalpolisområde Arvika, Jonas Wendel.

Lokal och verksamhet

Idag jobbas det med frågeställningar både runt fastigheten som ska uppföras i Morokulienområdet och med innehållet i det kommande samarbetet. Sett till samarbetet ute på fältet finns ett flertal juridiska nötter att knäcka.

– Det behövs ett avtal mellan länderna eller förändrad lagstiftning. Vi vill göra mer än juridiken tillåter idag, säger Wendel.

Bara akut

Idag får svensk polis – och vice versa norsk polis – göra akuta insatser i det andra landet om brottet påbörjats i det egna landet, exempelvis vid en biljakt. Inget av ländernas poliser får dock åka på ett pågående brott som påbörjats i grannlandet och man måste alltid rapportera om man befinner sig i grannlandet.

– Och säg att vi stoppar bilen i det aktuella fallet, då ska vi skyndsamt lämna över till norsk polis.

Vill få mer befogenheter

Bland annat detta vill man ändra på, grundprincipen idag att svenskt myndighetsutövning endast får ske på svensk territorium behöver öppnas upp, enligt Wendel. Lösningen för ett effektivare polisarbete är alltså enligt honom endera en förändrad lagstiftning eller ett bilateralt avtal mellan Sverige och Norge.

Båda framkomstmöjligheterna innebär att betydande juridiska spörsmål måste få sin lösning.

– Men gränsen ska inte vara ett juridiskt hinder, vi måste kunna jobba effektivt. Om brottslingarna rör sig över gränsen måste vi kunna göra det samma. Det ska både vara enkelt för oss att jobba i gränsområdet och det ska vara tydligt men det ska vara svårt att vara bov.

Tullstationen i Eda kan komma att få ökat bistånd av polisen i Norge och Sverige när ett närmare samarbete mellan ländernas poliser sjösätts.
Tullstationen i Eda kan komma att få ökat bistånd av polisen i Norge och Sverige när ett närmare samarbete mellan ländernas poliser sjösätts. Foto: Hans-Åke Henriksson

Smuggling med mera

Det vanligast förekommande brottet i gränstrakterna är smuggling, både av droger, vapen och stöldgods. Även människohandel förekommer, både vad gäller prostitution och i flyktingsammanhang.

– Det är inte ovanligt att man begår brott i bägge länderna eller att man bor i ett land och begår brott i det andra. Här ser vi också en fördel med ett gemensamt arbete, att vi kan utreda brott tillsammans. Man kan utreda parallellt och kan därmed också få till en kraftigare lagföring.

Norge bygger

När det gäller den tilltänkta polisstationen finns en skiss framtagen.

– Vår projektledare sitter och filar på detaljer för fastigheten. Frågetecken som ska lösas är till exempel vem som ska bygga. Som det ser ut nu kommer förmodligen Norge att bygga och vi i Sverige bli hyresgäster. Att en part äger och en hyr in sig verkar enklast för den framtida driften.

Samhällsplaneraren i Eda, Jack Larsson, i närheten av den plats ”bakom” infocentret där den svensk-norska polisstationen ska byggas i Morokulien.
Samhällsplaneraren i Eda, Jack Larsson, i närheten av den plats ”bakom” infocentret där den svensk-norska polisstationen ska byggas i Morokulien. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Bra samarbete”

Projektledare hos Polismyndigheten är Lena Åhman, chef för nationella projekt i norra Sverige.

– Vi håller på att ta fram underlag och ska upphandla en entreprenör som kan bygga. Någon gång in på nyåret ska det klarna, säger hon.

Hälften, hälften

Halva polisstationen ska stå på den svenska sidan, halva på den norska. Byggnaden, ”bakom” infocentret i Morokulien, blir ”inte så stor”, enligt Åhman. I detaljplanearbetet nämns en siffra på drygt 1 200 kvadratmeter.

– Samarbetet med Norge har varit jättebra, det har flutit på bra. Vi har inte så stora skillnader i grunden och norrmännen kan säkerhet, säger Lena Åhman.

Avvaktar länsstyrelsen

Även från Eda kommun ser man positivt på samarbetet och den tilltänkta polisstationen på gränsen. I sak har detaljplanen för stationen varit ute på granskning och det man väntar på är synpunkter från länsstyrelsen. Det pågår även diskussioner med Trafikverket kring väganslutning (in-utfart) mot Fredsgatan.

– Annars är vi mer eller mindre på väg mot ett antagande, säger samhällsplaneraren Jack Larsson.

På marken bakom Jack Larsson ska polisstationen stå.
På marken bakom Jack Larsson ska polisstationen stå. Foto: Hans-Åke Henriksson

Mitt på

Och Larsson tror på just ett antagande. Att det sedan ska byggas mitt på en gränslinje mellan två länder är lite unikt.

– Vi har visserligen fått koordinaterna för gränsen inmätta, men den digitala riksgränsen Lantmäteriet har ligger fel. Där har vi begärt en uppdatering...

Artikeltaggar

ArvikaBrottBrott, lag och rättJonas WendelMänniskohandelNorgeProstitutionSmuggling

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.