Hoppa till huvudinnehållet

Hedda Lund Koch älskar opera men också vintage och växter

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Sopranen Hedda Lund Koch i Arvika är på väg ner till Kalmar län, där hon har fått huvudrollen i en nyskriven opera.
Sopranen Hedda Lund Koch i Arvika är på väg ner till Kalmar län, där hon har fått huvudrollen i en nyskriven opera. Foto: Kerstin Herö

Hon är utbildad operasångerska och ska snart göra sin operadebut efter att ha tagit sin examen. Men Hedda Lund Koch har fler passioner än sång, hon har sedan länge ett brinnande intresse för vintageklänningar och hemmet i Arvika är fullt av sällsynta växter.

– Jag tog examen i maj. Nu jobbar jag som frilansande operasångerska och som sånglärare på Eda kulturskola.

I slutet av nästa vecka åker hon ner till Småland för att påbörja repetitionerna av operan ”Cirkusstoft – den sista svavelstickan”.

– Det är min första produktion som anställd efter mina operastudier. Jag fick ett mejl med ett erbjudande om en huvudroll. Det är en nyskriven opera, det är ingen som gjort den innan.

Föreställningen är ett samarbete mellan flera aktörer och innefattar både operasångare, dansare, musiker och cirkusartister.

– Jag kommer att spela flickan med svavelstickorna som upptäcker en cirkus.

Flickan lockas, precis som i H.C. Andersens saga, att tända sin sista svavelsticka, men här träder hon efter det in i en magisk värld.

En bild från ”Det stora tårtmysteriet”. Felicia Eklöf, Hedda Lund Koch och Ola Stinnerbom som mimare. Övriga på kulturskolan spelade i orkestern eller ingick i föreställningens ”tårtjury”.
En bild från ”Det stora tårtmysteriet”. Felicia Eklöf, Hedda Lund Koch och Ola Stinnerbom som mimare. Övriga på kulturskolan spelade i orkestern eller ingick i föreställningens ”tårtjury”. Foto: Privat

Efter att Hedda Lund Koch blev klar med sina studier på Operahögskolan i Göteborg har hon drivit två egna projekt. Ett tillsammans med kollegor på kulturskolan i Eda kommun, där hon började jobba i höstas.

– Vi gjorde en barnföreställning för 500 barn i kommunen, ”Det stora tårtmysteriet”. Det handlade om en tårta som försvann från ett kompiskalas. Det blev en stor succé. Jag och en kollega, Felicia Eklöf, skrev manus. Vi plockade ihop olika sånger, mycket klassisk musik, för att visa barnen det. Men det var också opera och visor. Vi sjöng Bergakungen som är för orkester, men jag gjorde en text till den så barnen kunde sjunga med.

”Jeansopera”

Under studietiden myntade Hedda Lund Koch begreppet ”jeansopera” och med det menas att det inte alltid behöver vara så högtidligt.

– Man skulle kunna framföra opera i jeans, istället för galaklänning. Det är fler som använt sig av det uttrycket sen. Det är för att avdramatisera det lite, man ska kunna spela på biblioteket, på café, eller kanske på gatan. Det är kortare föreställningar, om man jämför med en opera på flera timmar. Jag har satt upp flera såna föreställningar och det kommer att komma fler.

Det andra projektet som hon har satt upp i egen regi under hösten ,”Vår historia”, är ett exempel på en ”jeansopera”. I oktober framförde hon operaföreställningen i Kristinehamn tillsammans med pianisten Ylva Holmstrand.

– Under 2023 kommer vi att framföra den fler gånger på olika platser.

I ”Vår historia” har hon plockat musikstycken från olika operor och satt ihop dem till en ny historia.

Hedda Lund Koch har inte bara passion för opera, utan även för vintage och retro och sällsynta gröna växter.
Hedda Lund Koch har inte bara passion för opera, utan även för vintage och retro och sällsynta gröna växter. Foto: Kerstin Herö

Temat i föreställningen är klänningar från tidigare tidsperioder, första hälften av 1900-talet.

– Några är kostymer från Operan, några har jag hittat på second hand i Arvika. Jag har dem inte på mig, utan visar fram dem en och en till musiken. Det är antingen ett musikstycke som jag vill ha med och då hittar jag en klänning som jag tycker passar till det. Eller tvärtom. Jag har många klänningar, eftersom jag haft det intresset länge, jag har massor att välja på.

–Vintage, retro, sånt gillar jag. Det är så spännande, klänningarna har en historia i sig. Jag funderar på vem som haft den, ibland vet man, ibland inte.

Idén fick hon när hon sommarjobbade inom hemservice, en del av hemtjänsten, som tar hand om servicetjänster, till exempel tvätt av kläder, och hon började tänka på att alla kläder har en historia.

Sällsynta växter

Ett annat stort intresse är det för sällsynta gröna krukväxter och det delar hon med sin man Pierre Koch.

– Det eskalerade under pandemin. Vi köpte vitrinskåp och byggde om dem till växthus.

Med extra ljus, luftfuktare och fläkt har de försökt skapa bästa möjliga miljö för växterna.

De tar sticklingar från egna växter och hittar en del på Blocket och olika communities på sociala medier som de deltar i med likasinnade.

– Det blir alltför små blad till allt för höga priser.

Växterna i deras lägenhet i centrala Arvika har förutom själva växtnamnen även försetts med tilltalsnamn, som Queen, King, Max, Carsten med flera.

– Det verkar kanske lite nördigt...

Under studietiden gjorde Hedda Lund Koch flera föreställningar. Här Papagena ur Trollflöjten av W.A.Mozart!
Under studietiden gjorde Hedda Lund Koch flera föreställningar. Här Papagena ur Trollflöjten av W.A.Mozart! Foto: Maja Kristina Nylander

Musiken har Hedda Lund Koch haft med sig sedan hon var barn.

– Min mamma är musiklärare och jag har sjungit i kör sedan jag var fyra år.

2009 gick hon i högstadiet, men det var också det året som operasångerskan Malena Ernman deltog i melodifestivalen med låten La Voix.

– Jag tyckte det lät häftigt med opera. Jag hade hört klassisk musik hemma, men jag kände att det här är nåt jag vill ge en chans.

Och under tiden på musikgymnasiet blev hon än mer övertygad om det.

Hedda Lund Koch kommer från Norge, men flyttade till Sverige och Arvika 2013 för att börja på Musikhögskolan Ingesund, där hon utbildade sig till musiklärare. Sen dess är hon bosatt här tillsammans med sin man som hon träffade på musikhögskolan.

– Arvika är generellt en jättefin kulturstad. Det är verkligen en levande stad, det är det som gör att vi vill bo kvar här.

Hedda Lund Kock flyttade till Arvika 2013 för att börja på Musikhögskolan Ingesund.
Hedda Lund Kock flyttade till Arvika 2013 för att börja på Musikhögskolan Ingesund. Foto: Kerstin Herö

Nu väntar några intensiva dagar med repetitioner tillsammans med orkestern. Sin egen roll i föreställningen Cirkusstoft har hon övat på en tid redan på hemmaplan. I december är det premiär.

– Det blir ungefär tio föreställningar innan jul, sen blir det en fortsättning 2023.

– Jag är jättetaggad, det är jätteroligt, att jag får chansen, säger Hedda Lund Koch.

Fotnot: Föreställningen är ett samarbete mellan Virserums konsthall, Länsmusiken Kalmar län, Kalmar Läns Byteater och Oskarshamns folkhögskola och Vimmerby folkhögskola.

Artikeltaggar

ArvikaBlocketEda kommunFöreställningarGöteborgKlassisk musikMalena ErnmanMusikMusikhögskolan IngesundOpera

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.