Hoppa till huvudinnehållet

Brorsson till start i sista stund: ”Brutalt”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson var tillbaka i spåret under söndagens skidskyttesprint i Idre.
Mona Brorsson var tillbaka i spåret under söndagens skidskyttesprint i Idre. Foto: JOHANNA WALLEN

Hon tvekade i det längsta, men till slut bestämde sig Mona Brorsson för att åka söndagens skidskyttesprint i Idre.

– Det var jättekul men också ganska brutalt, säger hon.

Den 32-åriga värmländskan, som tävlar för arrangerande Finnskoga, avbröt det föregående träningslägret i Idre på grund av förkylning och åkte hem till Östersund för att kurera sig. Hon avstod lördagens kortdistans i den svenska premiären, men på söndagen fanns hon på startlinjen, trots att hon inte var hundra procent återställd.

– Jag bestämde mig bara en timme innan start.

Hon klarade av de 7,5 kilometerna med två bom (1+1) på de två skjutningar.

– Jag är ganska nöjd med det med tanke på mina förberedelser. Det är jättesvårt att skjuta med hög belastning. Det är en slitsam bana även för den som är pigg.

Insatsen räckte till 24:e plats, 2.42 minuter bakom vinnande fransyskan Anais Chevalier Bouchet. En värmländska var också före, Emma Nilsson, Bore, på 18:e plats.

– Det hade varit respektlöst mot de andra tjejerna att tro att man kan åka hem och ligga på soffan ett par veckor och komma tillbaka och prestera på topp. Det går inte för de är skitbra, säger Brorsson, som förutom den segdragna förkylningen missat mycket träning.

– Jag började träna ordentligt i söndags/måndags. I dag var femte passet på snö.

Hur känns kroppen?

– Jag är inte i mitt bästa slag, men känner att det var viktigt att få en genomkörare.

Var det rätt beslut att?

– Jag ångrar inte att jag åkte, men jag vet att jag knappast stärkt mina chanser att få åka första världscupen. Nu får vi göra upp en plan härifrån.

Svenska skidskytteförbundets sportchef Anna-Maria Uusitalo berättar att trupperna till IBU-cupens premiär i Idre och världscupstarten i finska Kontiolahti troligen presenteras på onsdag kommande vecka.

– Den här helgen är viktig, men vi tittar även på det som varit tidigare, säger Uusitalo, som inte vill uttala sig om Mona Brorssons chanser.

– Klart att hon har en bättre nivå än hon visade i dag. Vi måste se till helheten och tränarna runt henne har bra koll på hennes nivå tidigare i år.

– Det här var ett avstamp. Får se vad vi kan göra med formen på ett par veckor, konstaterar Mona Brorsson.

Läs också

Artikeltaggar

BeslutEmma NilssonIBU-cupenIdreMona BrorssonPremiärerSkidorSnöTräningÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.