Hoppa till huvudinnehållet

Arvikamusiker släpper nytt: ”Blev helt blown away av jazzscenen i USA”

Publicerad:
Reporter Sonya Cunningham Oldenvik
Sonya Cunningham Oldenvik
sonya.cunningham.oldenvik@arvikanyheter.se
Victor Rydström fastnade för jazz när han gick musikestet i Arvika.
Victor Rydström fastnade för jazz när han gick musikestet i Arvika. Foto: Benjamin Holmqvist

Jazzgitarristen Victor Rydström, 31, från Bortan i Gunnarskog släpper nytt album med bandet Organic Organ Trio. Han ska snart iväg på turné i Sverige och har träffat sina jazzidoler i New York. Men hans musikaliska resa började redan på musikestetprogrammet i Arvika.

Victor Rydström sitter och avnjuter dagens första kopp kaffe i sitt hem i Göteborg en fredagsförmiddag när AN når honom. Det är höstlov och han är ledig från jobbet som musiklärare på kulturskolan i Kungälv, där han undervisar i gitarr och bas.

Strängarna är tongivande i hans tillvaro och nu släpper Victor tillsammans med jazzbandet Organic Organ Trio albumet Powerplay där han spelar just jazzgitarr.

Och alltihop började hemma i Arvika.

– Jag hade en fantastisk lärare i Martin Hultén på musikestet. Det var han som fick mig att intressera mig för jazz. Utan honom hade jag nog inte börjat med det över huvud taget. Så det är jag väldigt tacksam för.

Organic Organ Trio släpper nytt album. Victor Rydström till höger.
Organic Organ Trio släpper nytt album. Victor Rydström till höger. Foto: Benjamin Holmqvist

Tacksam för rikt kulturliv i hemstaden

Han lyfter även sin musiklärare på högstadiet Fredrik Uvefalk.

– Han peppade mig att fortsätta spela gitarr och börja med elgitarr. Så det har påverkat enormt mycket.

Överlag är han glad för det rika kulturliv som fanns i Arvika när han växte upp.

– Musikestet och Rockskolan till exempel. Det är så många begåvade musiker som kommer från Arvika så det är helt vansinnigt för att vara en så liten stad. Det känns inte som att musik och kultur prioriteras på samma sätt nuförtiden.

Uppvuxen på Blötedal i Bortan och barnbarn till Ebbe och Gunnel på Näset, så sammanfattar Victor sitt ursprung. Barndomen med fiske, cross, bad och skoter på vintrarna minns han med värme. Sedan några år tillbaka är han bosatt i Göteborg och trivs bra.

Bortan bra men Göteborg bäst?

– Nej men fan. Det kan jag inte säga. Bortan är bäst. Men Göteborg är också bra.

2015 bildades jazzgruppen Organic Organ Trio av Victor, trummisen Oskar Cederblad och hammondorganisten Simon Jonsson under sina musikstudier på Kävesta folkhögskola. Namnet på det nya albumet, Powerplay, började som ett skämt.

Bandet grundades 2015 under studierna på Kävesta folkhögskola.
Bandet grundades 2015 under studierna på Kävesta folkhögskola. Foto: Benjamin Holmqvist

– Jag spelade i en duo med en basist för ett par år sedan på olika restauranger och vi brukade skoja om att ibland var restaurangens kassörska den enda som såg oss och att vi var fler på scen än i publiken - powerplay.

Powerplay är en term som används inom hockey när ena laget har fler spelare än det andra på grund av att en spelare har utvisats från matchen.

Träffade idolerna i USA

Men betydligt större publik än så räknar de med under turnén som går av stapeln i samband med albumsläppet den 20 januari och redan från 4 november går det att lyssna på singeln Powerplay. Albumet släpps på det väl ansedda skivbolaget Naxos/Prophone.

2018 åkte trion till USA för att träffa några av sina inspirationskällor, som Peter Bernstein och Larry Goldings.

– Jag blev helt blown away av jazzscenen i USA. Det var oändligt med konserter och världsklass på musiken. Det var som att vara med i en film att komma från lilla Arvika till New York.

Victor Rydström i New York.
Victor Rydström i New York. Foto: Oskar Cederblad

Bernstein träffade de i hans replokal i hemmet i Greenwich Village.

– Det var skithäftigt. Han är en av de bästa i världen på det han gör. Och så är han supertrevlig och varm. Det tycker jag hörs i hans musik också, jag tror inte man kan bli så bra på samspel och improvisation om man inte är en väldigt inlyssnande människa.

Skulle du vilja leva på att spela musik?

– Ja, jag skulle nog vilja prova iallafall men att vara renodlad jazzmusiker i Sverige kommer nog inte hända. Däremot kan jag tänka mig att blanda ut med coverband och dansband och andra genrer som är mer lukrativa.

Men det kan ändå vara skönt med en viss trygghet, tycker Victor, speciellt med pandemin färskt i åtanke.

– Jag vill nog ha ett annat jobb iallafall på 20-40% för att vara säker på att täcka hyra och så.

Artikeltaggar

ArvikaGöteborgJazzKonserterMusikNöje/KulturPeter BernsteinUSA

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.