Hoppa till huvudinnehållet

A-traktormamman Mia: ”Vi föräldrar har ett jätteansvar”

Publicerad:
Anna-Maria Nykvist, förälder till barn med A-traktor.
Anna-Maria Nykvist, förälder till barn med A-traktor. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Anna-Maria Nykvist i Dottevik, eller Mia, är en av många föräldrar till barn med A-traktor.

Hennes snart 16-årige son har haft en egen A-traktor i omkring ett år och måste följa föräldrarnas regler för att få köra den.

Mia hade gärna sett ett större ideellt engagemang för de unga motorburna som rör sig i och omkring stan.

– Det känns oskyddat på något sätt när det inte är vuxna människor närvarande alls.

Det var efter en längre tids övertalning som sonen fick A-traktorn.

– Mja, det var väl inte jag som tyckte att det var en bra idé. Jag blev nedröstad kan man säga.

LEDARE: Föräldrar, dags att ta ansvar för era A-traktorkids!

Anledningen till att det blev A-traktor och inte moped, som också var uppe för diskussion, var dels att man kan köra den året om.

– Och att man är lite mer skyddad i den än på en moped. Men för honom handlar det framför allt handlar det om A-traktor-kulturen, att åka runt tillsammans med sina vänner, säger Mia.

Halva kostnaden har sonen betalat själv med sina sparpengar.

– Och så har han fått vara med och greja med den. Det var ju en bil från början som han och hans pappa gjorde om så han har lärt sig mycket. Så det är inte bara negativt.

Anna-Maria anser att utbildningen för att få köra A-traktor borde förbättras.
Anna-Maria anser att utbildningen för att få köra A-traktor borde förbättras. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mer umgänge än logistik

Vad tycker du är bra?

– Han har ju blivit mer mobil och tar sig till ställen på egen hand. Sen tycker jag att han lika gärna kan ta buss men det håller inte han med om. Ungdomarna ser det mer som ett sätt att umgås medan vi tänker på det mer som ett fordon för att ta sig från a till b.

Hon tycker också att hans medvetenhet kring risker har ökat.

– Inte i början kanske men efterhand blir det mer konsekvenstänk.

Har ni kommit överens om några regler?

– Ja, han fick ju ta mopedkort, men det tycker jag egentligen är alldeles för dåligt. Efter det fick han åka i bilen med sin far och känna på olika trafiksituationer som att parkera. Man behöver ju aldrig ha suttit i en bil för att få köra A-traktor och det kan ju uppstå saker som man måste vara beredd på.

”Vi föräldrar har ett jätteansvar”

Han får inte heller köra fler passagerare än vad A-traktorn är avsedd för.

– Det tycker han är jättetråkigt. De vill ju sitta i bilen och umgås men det finns ju en fara i det, om man knör ihop hur många som helst kanske man inte har lika bra sikt och inte är lika uppmärksam. Konsekvenstänket är väl inte på topp när man är 15. Och där har vi föräldrar ett jätteansvar.

Mia välkomnar förslaget på nya regler.

– Jag hade ingen aning om att man inte behövde ha vinterdäck. Det är ju konstigt att det inte redan är så.

Vad tänker du om den senaste tidens A-traktorolyckor runtom i landet?

– Det är ju det man är orolig för, sen kvittar det om det är moped eller A-traktor. Så det behövs verkligen en lagskärpning. Och om min son skulle trimma motorn är A-traktorn borta direkt och det vet han.

Tror du att det finns en press på att ha en egen A-traktor för att kunna vara med i gemenskapen?

– Ja, jag tror det. Jag är ju inte ung längre och vet inte vad som finns att göra men jag inbillar mig att när jag var ung fanns det mer att göra. Det fanns flera ungdomsgårdar, på det som idag är Ritz anordnades det arrangemang för unga, vi hade Blå Huset, Viksholmsfestivalen, Arvikafestivalen... Det fanns A-traktorer men inte enbart det. Idag känns det som att det är vad som står till buds.

Svansen som hänger på de äldre

Många av ungdomarna hänger med sina A-traktorer nere vid ANC.

– Det är ju inte uppstyrt över huvud taget. Det är ju barn vi pratar om och det blir väl lätt att de blir svansen som hänger på de äldre som kör runt och för liv. Jag kan tycka att det känns oskyddat på något sätt när det inte är vuxna människor närvarande alls.

Ett av skälen till att A-traktor-kulturen är så stor är kanske att ungdomarna inte har mycket annat att göra, tror Anna-Maria Nykvist.
Ett av skälen till att A-traktor-kulturen är så stor är kanske att ungdomarna inte har mycket annat att göra, tror Anna-Maria Nykvist. Foto: Claudio Bresciani / TT

Risken är att man introduceras för till exempel droger och alkohol i en alltför tidig ålder, befarar Mia.

– Och det är ju lätt att säga att det är kommunens ansvar att göra något åt det men vi har väl alla ett ansvar för våra barn. Det kunde finnas ett större ideellt engagemang. Ungdomar vill ju gärna vara lite stökiga och få spela musik och få utlopp och då kanske det vore bättre om det var på ett ställe där det fanns lite vuxna.

Kanske ett kvällsöppet fik, föreslår hon.

– Det är ju helt dött på stan på kvällarna. Sen är det ju inte säkert att de skulle gå dit men jag tror det vore bra om det fanns fler ställen att hänga på.

Läs vidare om A-traktorer:

Arvikapolisen om stora oron kring A-traktorer: ”Vill inte lämna dödsbud”Max, 15, om A-traktorförslaget: ”Vill kunna skjutsa fler”

Artikeltaggar

A-traktorArvikafestivalenBarnBilburen ungdomDottevikMopederMotorRitzTrafikViksholmsfestivalen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.