Hoppa till huvudinnehållet

Efter patienternas oro – nu bryter sjukhuset med kritiserad psykiatriker

Publicerad:
Reporter Anton Eriksson
Anton Eriksson
anton.eriksson@arvikanyheter.se
Reporter Linus Carle
Linus Carle
linus.carle@arvikanyheter.se
Reporter Tim Öberg
Tim Öberg
tim.oberg@arvikanyheter.se
I oktober hyrdes den kritiserade läkaren in till sjukhuset i Arvika. Efter att flera patienter reagerat och känt oro bryter regionen nu avtalet med honom i förtid: ”Det har kommit många frågor/åsikter både från medarbetare och personal”.
I oktober hyrdes den kritiserade läkaren in till sjukhuset i Arvika. Efter att flera patienter reagerat och känt oro bryter regionen nu avtalet med honom i förtid: ”Det har kommit många frågor/åsikter både från medarbetare och personal”. Foto: Hans-Åke Henriksson

Den hårt kritiserade läkaren har skapat oro bland patienter på sjukhuset i Arvika.

Nu bryter regionen med psykiatrikern i förtid.

– Vi beklagar att patienter känner sig oroliga, skriver verksamhetschefen Marie Pettersson i ett mejl.

Sedan den 21 oktober har psykiatrikern varit inhyrd av Region Värmland som verksam på Arvika sjukhus.

För tiotalet år sedan figurerade han i media och blev hårt kritiserad för hans patientbemötande. Han har även blivit Lex Maria-anmäld flertalet gånger.

Efter en prövning i HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) och tre års prövotid fick psykiatrikern behålla sin läkarlegitimation.

Enligt ursprungsplanen skulle läkaren arbeta på sjukhuset i Arvika till den 27 januari. Nu tvingas han lämna med omedelbar verkan.

– Vi väljer att avsluta i förtid då det kommit många frågor/åsikter både från medarbetare och patienter och att situationen inte blir bra för vare sig patienter, medarbetare eller för läkaren själv, skriver Marie Pettersson, verksamhetschef för psykiatrisk öppenvård på Region Värmland, i ett mejl.

”Inga juridiska hinder”

AN har varit i telefonkontakt med Marie Pettersson som insisterade på att besvara frågor via mejl.

Psykiatrikern är starkt kritiserad sedan tidigare och lex Maria-anmäld flertalet gånger. Hur resonerar ni kring det?

– Vid regionens kontroller inför kontrakt med hyrläkare framkom det att det har funnits anmälningar till HSAN. Inga juridiska hinder eller domar finns som föranleder att inte skriva kontrakt med hyrläkaren.

Vad vill ni säga till oroliga patienter som reagerat på hans namn? Har ni förståelse för detta?

– Vi beklagar att patienter känner sig oroliga och reagerar på hans namn och har förståelse för detta, skriver hon och fortsätter:

– Inga juridiska domar eller annat som vi såg som hindrade en anställning. Hyrläkaren har inte begått några formella fel.

”Regionen saknar läkare”

Har ni gjort en egen bakgrundskoll av honom? Vad kom ni fram till?

– Vid regionens kontroller inför kontrakt med hyrläkare framkom det att det har funnits anmälningar till HSAN. Inga juridiska hinder eller domar finns som föranleder att inte skriva kontrakt med hyrläkaren. Vi har tagit referenser från tidigare arbetsplatser.

Vad är anledningen till att Arvika sjukhus tagit in honom?

– Region Värmland saknar läkare och anlitar hyrläkare för att bemanna upp.

Är det svårt att få in läkare till psykiatrin?

– Nationellt är det brist på psykiatriker så även i Region Värmland och det tvingar oss att anlita hyrläkare för att bemanna upp.

”Kändes väldigt olustigt”

AN har varit i kontakt med en patient hos psykiatrin som blivit kallad till nämnde psykiatriker. Hen fick genast en olustkänsla.

– När jag kollade upp honom upptäckte jag att han varit i blåsväder. Jag blev ärligt talat lite rädd. Jag ringde direkt till psykiatrin och sa att jag inte vill träffa honom.

Patienten tycker att sjukhuset och Region Värmland nu gjort helt rätt som avbrutit samarbetet med läkaren.

– Det verkar som de drog öronen åt sig. Det är bra, men det hela kändes väldigt olustigt.

AN har varit i kontakt med läkaren som säger följande:

– Inga kommentarer.

Artikeltaggar

ArvikaArvika sjukhusHSANHyrläkareMarie PetterssonRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorg

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.