Hoppa till huvudinnehållet

Sjukdom hotar premiären för Brorsson: ”Känner mig ändå hoppfull”

Publicerad:
Reporter Bengt Sundler
Bengt Sundler
bengt.sundler@nwt.se
Mona Brorsson har missat åtta dagars träning på grund av en långdragen förkylning, men hoppas ändå kunna ställa upp i svenska tävlingspremiären på snö i Idre om drygt en vecka.
Mona Brorsson har missat åtta dagars träning på grund av en långdragen förkylning, men hoppas ändå kunna ställa upp i svenska tävlingspremiären på snö i Idre om drygt en vecka. Foto: Christine Olsson

Svenska tävlingspremiären i Idre är i fara för förkylda Mona Brorsson och i så fall även världscupstarten.

– Det är aningen frustrerande, men bara att acceptera. Jag känner mig ändå hoppfull, säger 32-åringen, som lär ha varit i kanonform.

Det är endast drygt en vecka till säsongens första skidskyttelopp på snö, kortdistans och sprint. Världscupen drar igång i finska Kontiolahti bara tre veckor senare.

Mona Brorsson blev krasslig och fick avbryta det pågående landslagslägret i just Idre och åka hem till Östersund, där västvärmländskan sedan flera år bor.

– Jag tänkte att jag skulle lämna mina grejer, jag är ju tillbaka om två–tre dagar. Jag tog ändå med mig sakerna och det är ju tur. Det här blev ganska långdraget.

På torsdagen var det åtta dagar sedan hon senast kunde träna. En evighet för en elitåkare så här nära säsongsstarten.

– Jag har missat väldigt mycket tid på snö. Jag har inte haft feber, men jättemycket hosta och man blir lite hängig av det, och sover dåligt. Ett tag hade jag ingen röst.

Frågan är om hon kan bli tillräckligt frisk på en vecka.

– Just nu vet jag inte, jag tar verkligen dag för dag. Jag känner mig ändå hoppfull. Det kan vända så himla snabbt.

– För mig själv har jag ändå sagt att jag kommer vara i Idre och tävla. Det ska mycket till innan något hindrar mig från att stå på startlinjen. Sen är det inte säkert att jag kommer vara i mitt livs bästa form.

Under torsdagen försökte hon sig på lite fysisk aktivitet.

– Jag har kört styrka och rörlighet för att se hur kroppen reagerar. Min förhoppning är att komma igång mer i morgon (fredag). Landslaget är kvar till på söndag. Jag har sagt att jag ska ta mig tillbaka innan lägret är slut. En majoritet är nog kvar till premiären.

Det blir kanske svårt att prestera?

– Ja, mina förväntningar är helt i bott. Jag har missat en del av fartträningen som de andra börjat med. Jag får snacka ihop mig med tränarna vad jag ska ha för inställning i tävlingen. Den här hostan har inte varit att leka med. Man måste vara lite försiktig nu så att man inte utvecklar typ en lunginflammation. Det vore ju katastrof.

Som tur är avgör inte bara premiären i Idre uttagningen till världscupen. Det vägs även in försäsongsträningen och sommarens rullskidlopp. Hon var till exempel fyra och femma i SM.

– De kommer ta ett helhetsgrepp. Där känner jag mig ändå väldigt trygg med vad jag har gjort, samtidigt som många slåss om platserna. Det hänger inte bara på den här premiärhelgen, men man måste också se att jag kommer igång och tillbaka till en normal nivå. Om det inte skulle gå är det bara att tänka att vintern är lång.

Mona Brorsson var väldigt förväntansfull inför Idrepremiären innan sjukdomen förstörde.

– Just skyttemässigt tycker jag att jag haft en av de bättre somrarna någonsin. Det är ståskyttet som varit mitt lilla problemmoment, men jag känner mig mycket tryggare där och har tagit det till en ny nivå. Idre var tanken att att jag skulle utforska och se om jag kunde hålla den här nivån.

Mona Brorssons skyttetränare Jean-Marc Chabloz.
Mona Brorssons skyttetränare Jean-Marc Chabloz. Foto: Anders Wiklund/TT

Så kallat bendarr har ställt till det flera gånger tidigare.

– Det har vi försökt avdramatisera, säger landslagets skyttetränare Jean-Marc Chabloz.

Han förklarar att det är muskelanspänning som inte orsakas av nervositet.

– Det beror mycket på föret och dagsformen. Det är inte mycket hon kan styra egentligen, det bara kommer. Det är bara att acceptera. Gör jag ett bra jobb så träffar jag ändå.

– Det har varit en strategi som funkat väldigt bra för mig, säger Brorsson.

Inför den här säsongen har träningen gjorts mer tävlingslik.

– Vi har utmanat mer på träningen, att få flera pass med högre belastning, som är lite obekvämt för henne, säger Chabloz.

– Vi har även stakmaskin och löpband på vallen, så vi kunnat köra intervaller. Och lagt in de mentala aspekterna, att verkligen simulera tävling, säger Brorsson.

Just nu tänker hon mest på att bli frisk och komma igång.

– Jag har som mål att göra en minst lika bra säsong som i fjol.

Landslagsledningen har bestämt att det ska vara fokus på hela världscupen. Enligt nya regler får ingen tävling räknas bort. Brorsson vill gärna toppa personrekordet, förra säsongens 16:e-plats.

– Jag hade som ett litet mål att slå mig in i topp 15, för det var verkligen på håret.

VM i Oberhof i februari vill hon naturligtvis inte missa.

– Jag vet att om jag presterar bra är jag med.

Jean-Marc Chabloz har också stora förhoppningar.

– Jag förväntar mig mycket av Mona på skjutvallen, för jag vet vad hon kan. Jag tycker hon är i bra fas och känner mig trygg med henne.

Artikeltaggar

IdreMona BrorssonOberhofPremiärerSnöSportSprintTräningÖstersund

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.