Hoppa till huvudinnehållet

Syskonen redo för hett VM – med höga ambitioner: ”Jag är i väldigt bra form”

Publicerad:
Reporter Oscar Walldén
Oscar Walldén
oscar.wallden@arvikanyheter.se
Hilda Andersson har haft en succéartad säsong, med bland annat dubbla pallplatser i världscupen och dubbla SM-guld. Nu är hon redo för sitt andra VM – som 16-åring.
Hilda Andersson har haft en succéartad säsong, med bland annat dubbla pallplatser i världscupen och dubbla SM-guld. Nu är hon redo för sitt andra VM – som 16-åring. Foto: Javier Martinez de la Puente

På söndag lyfter planet mot Abu Dhabi för syskonduon Hilda och Ludvig Andersson från Klässbol.

Där väntar ett varmt VM i trial – med förhoppningar om topplaceringar.

– Jag är i väldigt bra form, om jag får säga så, konstaterar Hilda.

Av de sju namnen som återfinns i den svenska truppen till nästa veckas trial-VM i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi är alltså två av dem västvärmländska.

Det handlar alltså om den talangfulla syskonduon Ludvig och Hilda Andersson, till vardags tävlandes för Arvika IS. Pappa Christian finns dessutom med som ledare.

Hilda och Ludvig – en framgångsrik syskonduo i trial: ”Vi har alltid varandra”

Förväntningarna är höga inför äventyret som väntar.

– Jag är taggad, det ska bli roligt! Vilken häftig resa liksom, bara att få komma dit. Det är en häftig resa även om man bortser från cyklingen. Jag har inte cyklat utanför Europa innan, så det blir något nytt, berättar Ludvig för AN-sporten ett par dagar före avfärd.

”Vore en stor bonus”

Hans första världsmästerskap blir det dock inte, då debuten i stora VM avverkades förra året. Där slutade han på 16:e plats – men hade inte långt upp till åttondeplatsen.

– Så nu är väl topp åtta målet.

Dessförinnan har 18-åringen varit åtta i ungdoms-VM. Nu tävlar han alltså i juniorklassen 20 tum.

Kan en medalj finnas inom räckhåll till och med?

– Det är klart att allt kan hända, men det är väldigt hög konkurrens. Jag blir liksom inte besviken om jag inte får medalj. Att bara gå till final vore en stor bonus, vilket det krävs topp sex för.

– Det är en chans du har, då gäller det att träffa rätt just den dagen, säger Ludvig.

18-åriga Ludvig Andersson, som under säsongen vunnit dubbla SM-guld, tävlar i juniorklassen 20 tum.
18-åriga Ludvig Andersson, som under säsongen vunnit dubbla SM-guld, tävlar i juniorklassen 20 tum. Foto: Privat

Succésäsong för Hilda

Medaljkandidat är i alla fall lillasyster Hilda i allra högsta grad, trots att hon möter de allra bästa i världen som 16-åring.

Säsongen supertalangen haft hittills kan inte benämnas som något annat än en succé – bland annat med dubbla pallplatser i världscupen, SM-guld både inomhus och utomhus samt vinst i Swe cup.

Rakt in i världseliten – Hilda satte världsmästarna under press

Förra årets VM-debut bland dameliten slutade med en åttondeplats. Någon press att leverera ännu en topprestation vill talangen dock inte lägga på sig själv.

– Vid alla världscuppallplatserna har jag bara försökt ha kul och göra mitt bästa. Sen är det VM med nya banor och tuffare förutsättningar – det har jag ju bara kört en gång tidigare, säger Hilda.

Men du ses nog som en medaljkandidat i mångas ögon?

– Det kan jag definitivt tänka mig. Men vi får se, det blir väldigt spännande. Man behöver ha en bra och strukturerad plan att lägga upp, lägga in alla delar som spelar roll och försöka förbereda sig på bästa sätt med tidsomställningen och klimatet.

Hilda efter en av sina tredjeplatser i världscupen tidigare under säsongen.
Hilda efter en av sina tredjeplatser i världscupen tidigare under säsongen. Foto: Privat

De sista tävlingarna före VM har visat på lovande form, framför allt UCI C1-tävlingarna i Tyskland mot högklassigt motstånd.

– Två fjärdeplatser tog jag där, det kändes jättebra – roligt och lärorikt. Jag har även varit i Spanien, där de tolv bästa i världen var med, och där blev jag sexa.

17-åringen slog svenska superstjärnan: ”Det är svårt att beskriva”

Stukade foten

Även för Ludvig har det i mångt och mycket varit en fin säsong, då han slog till med SM-guld inomhus bland seniorerna i våras – men det har också varit lite motigt.

– Jag åkte på en fotskada efter SM, stukade foten ganska ordentligt. Sex veckor efter den skadan var det utomhus-SM, då blev det guld även där. En vecka senare var vi nere i Spanien på första världscupen, då hade jag inte cyklat på nästan två månader. Det var då väskorna försvann, så det var lite otur för mig...

Hilda och Ludvig segrare i första Swe cup-deltävlingen – på hemmaplan

Sedan blev det vinst på hemmaplan i Swe cupen och en andraplats totalt. Han har även fått mäta sig med senioreliten, senast i Tyskland där det blev placeringarna 31 och 32.

– Det var svårt, men roligt, och gav bra träning inför VM, konstaterar Ludvig.

Ludvig under VM-genrepet i Tyskland för några veckor sedan, där han ställdes mot flera av världens bästa.
Ludvig under VM-genrepet i Tyskland för några veckor sedan, där han ställdes mot flera av världens bästa. Foto: scf.se

”Funkat jättebra!”

Förberedelserna har varit goda, konstaterar de båda.

– Det har varit mycket träning nu – flera gånger i veckan. Kombinerat med lite styrketräning, men mestadels på cykel, berättar Ludvig.

– Det har funkat jättebra! Jag är i väldigt bra form, om jag får säga så, och har haft min överlägset bästa säsong hittills i livet, konstaterar Hilda.

Vilken blir den största utmaningen?

– Jag skulle tro att vädret blir något man kommer behöva brottas med. Det blir en enorm omställning i temperatur. Vi har ju cyklat i de temperaturerna innan också, men då har det varit sommar i Sverige samtidigt, konstaterar Ludvig.

Vad blir viktigt att tänka på?

– Dricka vatten och försöka få in några träningstimmar innan. Vi landar så vi har möjlighet att träna redan måndag kväll, sen har vi nästan en hel arbetsvecka på oss innan tävlingen.

Både Hilda och Ludvig kommer, som det ser ut, dessutom köra lag-VM för Sverige på onsdag.

– Där saknar vi åkare i en klass, herrjunior 26 tum, så att få en topplacering kommer bli svårt, tror Ludvig.

– Jag tror vi har chans på att bli fyra eller femma, för vi är ett väldigt starkt lag, säger Hilda.

Artikeltaggar

Arvika ISCyklingFörenade ArabemiratenLudvig AnderssonSpanienTysklandUnion Cycliste Internationale

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.