Hoppa till huvudinnehållet

Ny chefsrekrytering i Eda – avbryter samarbetet med Årjäng

Publicerad:
Reporter Kerstin Herö
Kerstin Herö
kerstin.hero@arvikanyheter.se
Eda kommun har samverkan med andra kommuner i olika former. Bland annat har man haft avtal med Årjängs kommun om en deltidstjänst som miljöchef.
Eda kommun har samverkan med andra kommuner i olika former. Bland annat har man haft avtal med Årjängs kommun om en deltidstjänst som miljöchef.

Förra veckan blev det klart vem som blir ny kommunchef i Eda. Nu är en ny chefsrekrytering på gång, en chef för miljö-och byggavdelningen.

För drygt ett år sedan slutade dåvarande miljöchefen och Eda kommun beslutade då att inte rekrytera någon ersättare. Man valde istället en lösning, där man delade chef med Årjängs kommun.

Avtalet med Årjäng innebar att bygg- och miljöchefen Britt-Marie Öjstrand även skulle vara chef i Eda fördelat på 50/50 i de två kommunerna.

– Ja, vi prövade att ha en samverkan med Årjäng och vi har haft ett bra stöd. Men de (Årjängs kommun) känner att de behöver en chef på heltid. Det finns skäl att ha en chef på plats i varje kommun, säger kommunchefen i Eda, Anders Andersson i dag.

Vad tänker du på då?

–På en mindre arbetsplats handlägger man även ärenden som chef vid sidan om att stötta medarbetarna. Man är också en resurs för nämnden. Det finns ett värde att ha en chef i den verksamheten i kommunen.

Redan i våras gjordes vissa förändringar i samverkansavtalet.

– Under våren har hon minskat ner tiden i Eda och vi har haft en ställföreträdande chef lokalt.

En av de anställda har fått uppdraget i väntan på att kommunen ska tillsätta den vakanta tjänsten som miljö- och byggchef.

– Vi gjorde en rekrytering redan i våras. Vi hade en kandidat som vi gärna velat ha, men personen valde att vara kvar på sin gamla arbetsplats. Då sa vi att vi väntar litegrand till nu i höst. Förhoppningen är att få en permanent lösning.

Eda kommun har avtal med Årjäng fram till årsskiftet, nu med en 20-procents tjänst.

Delat chefskap finns även inom andra områden. Till exempel delar kommunen sedan länge räddningsledning för räddningstjänsten med Arvika och Säffle. Eda har även en IT-chef gemensamt med Arvika kommun.

Det förekommer även olika former av samverkan inom andra verksamheter som upphandling, handläggning av alkoholtillstånd, överförmyndarnämnden och det gemensamma bolaget Teknik i Väst som sköter gator och vägar, vatten och avlopp .

Artikeltaggar

Anders AnderssonArvika kommunBritt-Marie ÖjstrandEda kommunRekryteringSamhälleUpphandlingÅrjängs kommun

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.