Hoppa till huvudinnehållet

Arvikapolisen om stora oron kring A-traktorer: ”Vill inte lämna dödsbud”

Publicerad:
Joakim Kristiansen på lokalpolisområde Arvika.
Joakim Kristiansen på lokalpolisområde Arvika. Foto: Sonya Cunningham Oldenvik

Polisen Joakim Kristiansen arbetar i lokalpolisområde Arvika och välkomnar förslaget på nya regler för A-traktorer. Däremot tror han inte att de skulle bidra till att minska fortkörningen nämnvärt och efterfrågar ett större ansvarstagande bland föräldrar.

– Många unga med A-traktor är duktiga på att skruva så personligen tror jag inte att de hindras av en extra skruv någonstans, säger Joakim.

Han syftar till ett av Transportstyrelsens nya förslag - att införa tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsning.

Utredning: Detta kan bli de nya kraven för A-traktorerna

– Men vinterdäck, bälteskrav och en passagerare per säte kommer säkert hjälpa till att minska antalet olyckor.

Körde i 160 km/h

Det är just fortkörningen som är det största problemet, menar han. Nyligen avbröt de jakten på en A-traktor i Charlottenberg som körde i 160 km/h eftersom man bedömde att fortsatt jakt kunde varit förenat med livsfara.

Nyligen avbröt polisen jakten på en A-traktor som körde i 160 km/h. Bilen på bilden är från ett annat tillfälle.
Nyligen avbröt polisen jakten på en A-traktor som körde i 160 km/h. Bilen på bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur arbetar ni för att hantera det ökade antalet A-traktorer på vägarna?

– Det är mest förebyggande. Vi pratar med ungdomar och är ute på skolorna för att försöka få dem att förstå riskerna. Åker man olagligt kan man, utöver böter och få körkortet indraget hamna i brottsregistret. Det kan i sin tur göra det svårare att få jobb eller komma in på vissa utbildningar senare, det kanske man inte tänker på.

Föräldraansvar

Polisen har även varit med på föräldramöten.

– Föräldrar hävdar ibland att de inte vet om att en A-traktor är manipulerad. Men det är ju samtidigt ett föräldraansvar när ungdomarna är under 18 år.

Man får försöka ha lite koll och läsa på om hur det funkar, menar Joakim.

– Och ställa lite krav på sina ungdomar.

Hur är stämningen i mötet med A-traktorungdomarna?

– De flesta har respekt och en del sköter sig. Men tyvärr är det många som inte gör det.

Det finns också en tendens att de förare som kör så fort att polisen väljer att avbryta jakten får en kultstatus bland sina vänner, säger Joakim.

– Andra ser upp till dem och tänker att ”polisen jagar oss ändå inte”. Det blir det en väldigt ond cirkel.


A-traktor under färd.
A-traktor under färd. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vad är den största frustrationen när det gäller A-traktorer?

– Att de inte har ett eget konsekvenstänk och att de kan köra ihjäl sig. Sen är det ju lite tandlöst när lämplighetsintyget bara blir indraget i sex månader. Det blir liksom ingen konsekvens. Man får 1500 i böter och indraget körkort i ett halvår och sen får man det tillbaka och kan köra igen.

”Mer kännbar konsekvens”

Mer böter tror han inte är lösningen.

– Köper de en A-traktor för 200 000 kronor så klarar de nog en böter också. Men ryker lämplighetsintyget för en längre tid blir det en mer kännbar konsekvens.

Ska A-traktorer få finnas?

– Jag är kluven i frågan. Eftersom vi bor på landsbygden så det är ju en rörelsefrihet för dem. Samtidigt är det farliga fordon. Och det är direkt olämpligt att man kör upp på en automatvespa och sedan kan köra en lastbil på flera ton som en A-traktor.

Med den senaste tidens A-traktorolyckor i åtanke menar Joakim att risken för att de ska ske även i Arvika är överhängande.

– Det är ju inte ”om” utan ”när” det händer en olycka om det fortsätter såhär. Något av det svåraste vi gör är att lämna dödsbud i tjänsten och att lämna dödsbud om att en ungdom kört ihjäl sig på en så onödig grej.. Nej. Det vill vi inte göra.

Läs vad A-traktorföraren Max, 15, tycker om Transportstyrelsens nya förslag:

Artikeltaggar

A-traktorArvikaBilburen ungdomBöterBrott, lag och rättCharlottenbergFortkörningMotorTransportstyrelsen

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.