Hoppa till huvudinnehållet

Maktskifte i Brasilien efter extremt jämnt val

Publicerad:
Glädje bland Lulaanhängare i São Paulo.
Glädje bland Lulaanhängare i São Paulo. Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Lula da Silva utses som segrare i presidentvalet i Brasilien. Men den andra valomgången blev extremt jämn mot sittande presidenten Jair Bolsonaro.

– Det är väldigt oroligt, med tanke på konflikterna vi gått igenom med ifrågasättande av valsystemets integritet, säger den brasilianska statsvetaren Nara Pavão.

Med nästan alla rösterna räknade i det brasilianska valet får vänsterutmanaren och tidigare presidenten Luiz Inácio "Lula" da Silva 50,9 procent av rösterna mot sittande presidenten, ytterhögerkandidaten Jair Bolsonaro, som får 49,1, enligt landets valmyndighet.

Av de sju opinionsundersökningar som presenterades på lördagen pekade de flesta ut Lula som vinnare med en större marginal, medan bara två av dem förutsåg att det skulle bli så här jämnt.

"Det var ett stort frågetecken om opinionsundersökningarna bättre skulle bedöma Bolsonaroanhängare vid första omgången eller om de skulle fortsätta att underskatta hans stöd. Kvällens resultat är generellt i linje med prognosen att Lula hade visst övertag, men med Bolsonaro inom felmarginalen", skriver Gustavo Flores-Macías, professor vid Cornell University i USA, i en kommentar till TT.

Framgångar för Bolsonaro

Bolsonaro hade till och med ledningen med hälften av rösterna räknade, men överlag var det oerhört jämnt mellan kandidaterna under hela rösträkningen.

Det är ett betydligt jämnare resultat än den första valomgången den 2 oktober där Lula fick 48,4 procent av rösterna, medan 43,2 procent av väljarna valde Bolsonaro. Där var Bolsonaros stöd betydligt större än vad opinionsundersökningarna visat.

De två närmaste kandidaterna, mittenpartiet MDB:s Simone Tebet och socialdemokratiska PDT:s Ciro Gomes, som fick 4 respektive 3 procent av rösterna, gav efter första omgången sitt stöd till Lula, även om det kanske inte uppfattades som helhjärtat.

Bolsonaros framgångar i första omgången verkar ha gett honom medvind.

Luiz Inácio 'Lula' da Silva ställer upp sig för bild efter att ha lagt sin röst i söndagens andra omgång.
Luiz Inácio "Lula" da Silva ställer upp sig för bild efter att ha lagt sin röst i söndagens andra omgång. Foto: Andre Penner/AP/TT

"Bolsonaros valkampanj har också tjänat på att det varit en väldigt polariserad väljarkår där desinformation om kandidaternas valplattform spreds brett. I slutet, röstade fler för Lula, trots hot och oro för våld", skriver Flores-Macías

"Svårt förutspå"

Frågan är om Bolsonaro kommer att acceptera en förlust.

– I fredags sade han för första gången, när han pressades av journalister, att han skulle acceptera valresultatet. Vad som är oroande är att det faktum att resultatet är väldigt jämnt ger honom större utrymme att hävda att valresultatet var riggat, säger Nara Pavão, statsvetare vid Universidade Federal de Pernambucoi staden Recife, till TT.

Pavão förväntar sig en orolig tid för Brasilien.

– Det är svårt att förutspå Bolsonaros agerande. Han kanske överraskar och accepterar beslutet, eller så gör han det inte och går till valdomstolen. Eller så gör han som Trump och försöker att mobilisera folk att agera och ta till våld.

Hon utesluter inte att det blir våldsamt.

– Han har en del strategier, även om han förlorat. Han förstår att han är superstark, hans identitet och hans mobiliseringsstyrka kommer inte att dö ut. Det kommer att hjälpa honom att överleva de kommande åren, säger hon.

Utmaningar väntar

För Lulas del väntar stora utmaningar att styra landet, om resultatet står sig. Kongressen är fragmenterad och partier som står nära Bolsonaro har ett stort stöd.

"Lula kommer att ställas inför rätt svår internationell motvind för den brasilianska ekonomin, inklusive den generella inflationen och en bromsande kinesisk ekonomi, som blivit en allt mer betydelsefull importör av Brasiliens råvaruexport", skriver Flores-Macías och tillägger:

"I det sammanhanget bör brasilianare inte förvänta sig en snabb vändning av den stadigt sjunkande levnadsstandarden som landet har upplevt under det senaste decenniet".

Gustav Sjöholm/TT

En Bolsonaroanhängare reagerar på valresultatet i Rio de Janeiro.
En Bolsonaroanhängare reagerar på valresultatet i Rio de Janeiro. Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Fakta: Lula da Silva

Fakta: Lula da Silva

Född som Luiz Inácio da Silva 1945 i den fattiga delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien. Började kallas Lula ("bläckfisk") när han blev fackföreningsprofil i São Paulos jättelika industriområden på 1970-talet. Några år senare lade han officiellt in smeknamnet i sitt namn, och kallas numera bara Lula i hemlandet.

Är utbildad svarvare och har aldrig studerat vid universitet. Förlorade ett finger i en arbetsolycka på 1960-talet. Hans vänsterpatos sägs stamma från upplevelsen att blödande bli avvisad från flera sjukhus innan han till slut fick vård.

Ställde som socialdemokratisk ledare upp i flera presidentval från 1989 och framåt innan han slutligen vann 2002.

Efter att ha styrt i två perioder drog Lula sig tillbaka med vacklande hälsa 2011.

Var inblandad i en omfattande politisk skandal som slutade med att han 2017 dömdes till fängelse anklagad för korruption. Men domen hävdes senare sedan det konstaterats att domaren som dömde Lula varit partisk.

Samtidigt stod det klart att vänstersidan i brasiliansk politik inte kunnat hitta någon som kunde mäta sig med Lulas lyskraft, så förra året, 76 år gammal, gjorde han comeback.

Lula da Silva har blivit änkling två gånger, och gifte sig för tredje gången tidigare i år. Han har fem barn.

Artikeltaggar

BarnBrasilienCornell UniversityJair BolsonaroLuiz Inácio Lula da SilvaMyndigheten för digitalisering och befolkningsdataOroligheterPolitikSamhälleSão PauloUSAValVåld mot kvinnor

Så här jobbar Arvika Nyheter med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.